MarcoO2

Seat Leon ST Style Connect 1.4TSI ACT DSG-7

Aanbevolen berichten

Ach voor de veren kun je nog ff bij @antera langs als het echt gaat hinderen met deze veertjes.

 

Tsja zoals al een opgemerkt, ik ben niet zo'n seat fan maar ziet er leuk uit en wel mooi kleurtje...

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Mooie auto, Marco.

Grappig onderstel en uitstraling van oude en nieuwe wagen precies omgekeerd zijn :)  

Zijn er al wagens waarin de vering automatisch wordt ingesteld op wegdek, wegverloop en snelheid? Tot die tijd blijft het altijd behelpen natuurlijk ;) 

 

  • Like 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Zo, inmiddels zijn we een maand verder en heb ik de eerste 3500 km er alweer op zitten in mijn Leon. Tijd voor een eerste reactie, en natuurlijk een vergelijking met mijn O2.

Allereerst: zowel mijn vrouw, mijn kinderen als ikzelf zijn dolblij met de Leon. Ik omdat ik er een heerlijke werkplek aan heb, mijn vrouw omdat ze na jáááren weer Classic FM kan luisteren, en de kids omdat ze een waanzinnig uitzicht hebben door het panoramadak.

Ik zal in totaal willekeurige volgorde een aantal zaken vergelijken:

Wegligging:

De Leon ST rijdt prima. Heel anders dan de O2, die voorzien was van 17” velgen en een sportonderstel. De ST staat op het standaard onderstel en heeft 16” velgen. En dat voel (en zie) je wel. Tijdens mijn werk rijd ik voornamelijk over binnenwegen en in de bebouwde kom. Veel drempels en hobbels dus. Daarbij merk ik het enorm toegenomen comfort heel goed. De Leon klapt veel minder op de drempels en filtert oneffenheden veel beter weg. Daarentegen ligt hij met name in de bochten minder strak op de weg als de O2, bij bepaalde bochten die ik met de O2 probleemloos op een bepaalde snelheid kon nemen, merk ik nu dat de Leon weg gaat glijden. Op de snelweg vind ik de Leon nét even wat lekker rijden, vooral omdat de Leon net wat zwaarder stuurt dan de O2 deed. Ook voor de kinderen en meerijders is het in de Leon beter toeven dan in de O2.

Kortom: 95% van mijn rijtijd geniet ik van het toegenomen comfort, en in 5% van de tijd mis ik de net wat sportiever wegligging.  

Velgen:

Zoals gezegd was mijn O2 verlaagd en stond hij op 17”. Over het rijgedrag heb ik al genoeg gezegd, laat ik hier dan volstaat met zeggen dat ik inmiddels gewend ben aan de 16”van mijn Leon.  Het kan, maar ’t houdt niet over ;) Gelukkig ligt een Seat standaard al iets lager dan een Skoda, dus het bij Skoda beruchte “zwarte gat” boven de standaard wielen heb ik bij de Leon geen last van.

Interieur:

Ik was al gevallen voor de strakkere lijnen van het Leon-interieur, en ik ben het alleen maar meer gaan waarderen. Ik vind het dashboard nét even mooier en strakker dan dat van de O2 en ook de O3, terwijl de afwerking ook van hoog niveau is. Het kunststof heeft een mooie “look and feel”, en er zitten her en der mooie chromen details die het afmaken. Denk aan de knopjes van de raambediening, de lampschakelaar en dergelijke. Wat me ook opvalt, is dat het in de auto stiller is dan in mijn O2. De geluidsisolatie is net wat beter.

Motorisering:

Ik was heel benieuwd hoe de 1.4TSI ACT me zou bevallen ten opzichte van de 1.8TSI in mijn O2. Beide auto’s reed en rijd ik met DSG-7. De 1.4 heeft op papier 150PK en 250 Nm, de 1.8 160PK en eveneens 250 Nm. Ik mis dus slechts 10 papieren PK’s. In de praktijk heb ik het gevoel dat het er wel iets meer zijn. Ik vermoed dat de 1.8 net wat meer boven zijn officiële opgave zat qua vermogen dan de 1.4. Maar dat merk ik eigenlijk alleen als ik bij snelheden (ver) boven de 100 km/u stevig gas geef. De 1.8 leek  er dan wat harder aan te trekken dan de 1.4. Ik zou eigenlijk de vermogens- en koppelkromme eens naast elkaar moeten leggen om te zien of daar veel verschil in zit. Maar het kan ook heel goed zijn dat het letterlijk tussen de oren zit: doordat de Leon stiller is, lijkt het misschien ook wel alsof het minder hard gaat. Want de Leon is met die 1.4 gewoon best rap.

Ik vind de combinatie van de 1.4 TSI en de DSG-7 een betere dan de 1.8 TSI met de DSG-7. Daar waar ik in de O2 nogal eens het gevoel had dat de DSG en de motor geen perfect samenspel hadden (de DSG haalde een beetje de agressiviteit van de 1.8TSI eruit), lijkt in de Leon de DSG de 1.4 juist te versterken. De combinatie van motor en bak lijken beter bij elkaar te passen, wat een soepeler en comfortabeler resultaat oplevert.

De ACT (cilinderuitschakeling) werkt prima. Ik vind het nog verrassend hoe vaak het ECO-symbooltje oplicht. Alleen als ik er echt op let, en dan vooral bij koudere motor, merk je het, maar anders echt niet. Behalve in het verbruik ;)

Verbruik:

Mijn overall-gemiddelde staat nu op 1:12,2, en dat is inclusief dagenlang bebouwde kom en urenlang tussen de 150 km/u en 170km/u rijden. Niet slecht, in ieder geval ten opzichte van mijn )O2, waarmee ik 1:9 à 1:10 scoorde.

Start-stop:

Dit is het eerste wat ik weg laat programmeren zodra de auto aan de laptop hangt. Ik vind het voortdurend starten en stoppen bij veel binnen de bebouwde kom rijden niet prettig, net als bij filerijden. In de file volstaat het om één keer op de uitschakelknop te drukken, maar binnen de bebouwde kom niet. Daar stap ik steeds in en uit, en schakelt het start-stop-systeem dus steeds weer opnieuw in.

Het systeem stopt soms op verkeerde momenten, bijvoorbeeld al net voordat je stilstaat. Dat overkomt me regelmatig bij uitrollen bij een verkeerslicht, of bij een rotonde waarbij voorgaand verkeer is. Op zich is het nog niet zo erg dat je motor uitgaat, maar je stuurbekrachtiging valt dan ook uit. En als je uitrolt in een bocht of op die rotonde, levert dat schrikmomenten op.  De verbruikswinst lijkt me minimaal, dus ik ga ‘m permanent uitzetten.

Overigens rijd ik ook veel in een Golf 1.4TSI DSG, en die heeft ook start-stop. Bij de Golf start de motor niet als je de rem loslaat, maar pas als je gas geeft. In de Leon start’ie al als je de rem op laat komen, en dat vind ik een stuk prettiger.

Stoelen:

De alcantara stoelen zitten in één woord fantastisch. Ze geven een stuk meer steun dan mijn sportstoelen in de O2. En ze zijn een stuk beter instelbaar, maar dat is niet helemaal een eerlijk vergelijk, want in de Leon zijn ze elektrisch verstelbaar en in de O2 waren ze dat niet. Met name de zeer divers verstelbare lendesteun is voor mij (met een oude, altijd sluimerende lage hernia) een uitkomst. Enige “nadeel” zou je de wat hoge wangen kunnen noemen, maar daar heb ik zelf geen last van. En de stoelen zien er fantastisch uit! 

24208981562_0db9e696c6_b.jpg9A by marcoeoscanon, on Flickr

LED-licht:

Ik was heel benieuwd hoe de full-LED-verlichting van de Leon zou bevallen ten opzichte van de Xenon van mijn O2. En het antwoord is: beter. De Xenons schenen in mijn beleving nét wat verder, maar het totale lichtbeeld van de LED-koplampen is beter. Iets breder en gelijkmatiger verspreid dan de Xenons. En het ziet er supermooi uit J

Jammer is dat de mistlichten vóór dan nog gewoon halogeen zijn. Niet dat ik ze ooit aanheb eigenlijk, maar toch :D Voor de rest is wel alles LED, zowel binnen als buiten. Ook de interieurverlichting is LED, tot aan de verlichting in het dashboardkastje, de voetenbaklampjes  en de (automatisch aangaande) spiegellampjes toe. En de rode interieurledjes zijn ook ideaal. Je ziet ze eigenlijk nooit, maar als je in het pikkedonker rijdt, heb je er nét een beetje licht van.

Het enige wat ik mis ten opzichte van de O2 is de instapverlichting in de spiegels. Dat was toch wel een mooie extra van de O2.

Navigatie/ Multi Mediasysteem:

Mijn uitvoering bevat het Multi Media System Plus met 6,5”scherm en een hele bak opties. Bevalt me een stuk beter dan de Columbus. Niet alleen kan je er veel meer mee, het werkt ook veel sneller en gemakkelijker. Lekker een paar SD-kaartjes en een USB-stick met muziek, en gaan met die banaan. En wát een genot is DAB+…. Heerlijk! Goede kwaliteit muziek, en ruime keuze aan zenders. Zoals ik al zei zit mijn vrouw (en ik) regelmatig weer lekker Classis FM te luisteren. Lekker ontspannend ;-) Wat een extra dimensie aan het systeem geeft, is het Seat Sound System. Een subwoofer in het volwaardig reservewiel (jaja…) en een serie goeie speakers geven een supermooi geluid. Veel beter dan in mijn O2, in ieder geval. CD’s en DVD’s komen helemaal tot hun recht! Nu alleen nog even de DVD-vrijschakeling laten fixen.

De navi was bij aflevering voorzien van de meest recente kaarten (november 2015), maar is de komende jaren kostenloos te updaten zodra er een nieuwe versie uitkomt. Ook dat is een hele stap vooruit ten opzichte van wat ik in mijn O2 gewend was.

24021597640_07f5e99f4e_b.jpg10A by marcoeoscanon, on Flickr

Panoramadak:

Het panoramadak is echt een genot. De auto is er licht en ruim door, de kinderen of passagiers op de achterbank hebben super uitzicht, en als de zon in je gezicht staat doe je gewoon het gordijn dicht. En als je het dak open gooit, krijg ik zo ongeveer het cabriogevoel :D

Ruimte:

Op dit punt wint de O2. De kofferbak en met name de ruimte op de achterbank was daar echt groter dan in de Leon. Maar desondanks heb ik aan de Leon ruimschoots genoeg. Want het is nog steeds lang niet behelpen ;) Ik kan met mijn 1.86m prima achter mezelf zitten, alleen heb ik net wat minder ruimte over bij mijn knieën ten opzichte van de O2. Maar er kunnen nog steeds prima twee kinderzitjes mee, waarbij er iemand tussenin kan zitten. Voorlopig meer dan genoeg voor mijn situatie.

23690376053_b7e232ed3b_b.jpg7A by marcoeoscanon, on Flickr

Opbergruimte:

Hier doet de Leon echt onder voor de O2. Ik mis echt alle aflegruimte voorin de O2. De portiervakken van de Leon zijn een stuk kleiner en minder toegankelijk dan in de O2. Ik mis de brillenbak in het plafond (al heeft dat misschien met mijn panoramadak te maken). De ruimte onder de middenarmsteun is kleiner. Het afgesloten asbakje/ opbergbakje uit mijn O2 mis ik. En ga zo maar door ;). Zeker omdat mijn auto mijn rijdende kantoor is, waren al die bakjes heel handig. Ik heb het nu opgelost door een soort kratje op mn passagiersstoel te zetten, waarin ik al mijn werkspullen bewaar. Uiteindelijk heeft dat dan wel weer als voordeel dat de auto zelf opgeruimder blijft ;-)

Kleur & Design:

Deze twee zaken combineer ik maar even, omdat ze beide heel smaakgevoelig zijn. Ik heb niet de meest spannende kleur gekozen, maar ik ben er wel blij mee. Enerzijds omdat ik het toch mooi vind, en anderzijds omdat het vuil er gewoon niet zo snel zichtbaar op is. En je wilt niet weten hoe snel je auto vies is na een regenachtig dagje op de Utrechtse Heuvelrug of de Veluwe…

En het design vind ik echt erg mooi. De strakke lijnen spreken me aan. Ik had ’m pas naast een O3 staan, en dan vind ik de Leon echt een stuk mooier/ sportiever. Maar goed, as said: smaken verschillen ;)

Al met al:

Ik kijk met heel veel plezier terug op mijn O2. Maar ik heb geen seconde spijt dat ik voor een Leon heb gekozen in plaats van voor een O3. En dat komt niet alleen door het verschil van een dikke € 150,00 netto per maand die ik nu minder kwijt ben…

Wordt volgend, te zijner tijd!

 

 

 

 

 

 

 

aangepast door MarcoO2

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Marco achtervolgt soms schuldenaren, tijdens hun rondje op het circuit. -_-

Serieus: een aantal punten herken ik als ex-Seat-rijder: de ontbrekende zwarte gaten boven de wielen, en de prettiger zittende stoelen zijn naar mijn beleving ook wel een typisch verschil tussen Seat en Skoda, zelfs al hebben ze dezelfde stoelen (blijkbaar een betere afstemming van de stoelpositie met de stand van pedalen en stuur mogelijk bij Seat). Ook het verschil in interieurgeluid ten opzichte van Skoda is naar mijn idee typerend voor de verschillen tussen beide merken (dus ook met andere modellen van dezelfde maat bij deze merken zoals Fabia-Ibiza, voor de Superb is geen goed vergelijk bij Seat (de Exeo is exit, en andere Seatmodellen met vergelijkbare ruimte zijn meer mpv's).

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik bedacht me vandaag alweer een heel aantal zaken die ik vergeten was te benoemen biggrin.gif wordt vervolgd dus!

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Ligt het aan mij of is het middenconsole scheef in de auto gezet (met opzet)? Lijkt gedraaid naar de bestuurder toe, op zich logisch maar kan niet zeggen dat ik het mooi vind :P

Verder zie ik erg veel overeenkomsten tussen Audi, VW, Skoda en Seat :)

Grappig ook dat je het 'Amundsen' systeem van Seat prettiger vind dat de Columbus van Skoda. Of bedoel je gewoon de nieuwe generatie systemen? Mijn dealer gaf pas aan dat de standaard speakers in de VAG auto's minder van kwaliteit zijn geworden maar de upgrades des te beter, goed keus dus! :) 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Klopt, de console is licht op de bestuurder gericht. Ik vind t mooi en prettig werken in de praktijk.

Deze Seat navi is niet vergelijkbaar met de Amundsen, maar met de nieuwe Columbus. En een stuk mooier en sneller dan mijn oude Columbus ;)

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik deed die aanname omdat er 6,5inch staat en de Columbus 8 inch is (volgens het boekje dat ik openklapte) ;) 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Nog even ter bevestiging, het is echt een gelijkwaardig systeem aan de Columbus II en de Discovery Pro. Alleen de maat is anders :)  (ben het zelf maar eens gaan bewonderen)

Vrij snel te merken trouwens, de Amundsen kan geen DVD's afspelen :o

aangepast door PC-fre@k

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Haha, ja, inderdaad! Joost is blij met de vrijschakeling, en ik ook, evenals met de andere tweaks ;)

  • Like 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Dankzij Ronald zijn inmiddels de volgende zaken op mijn Leon aangepast: 

De volgende tweaks lukten niet: 

  • Piepje bij openen/sluiten
  • Contraknipperen van DRL 

En de volgende staan inmiddels alweer op m'n lijstje:

  • Rainclosing
  • ...

Kortom; wordt vervolgd ;) 

  • Like 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Mis jij nou net de leukste, Marco? Het contraknipperen dus! Ik merk dat ik gewoon altijd mijn knipperlicht gebruik en het valt echt op. Zeker bij mede Octavia rijders die deze gadget niet hebben.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Bij mijn full-led-uitvoering is het standaard al zo dat de DRL dimt als je de knipperlichten gebruikt. Deels heb ik het effect dus al. Nu wil ik het allen nog laten contra-knipperen.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Dit dus:

 

Alleen is deze nep whaha... (de hele auto verspringt in het filmpje)

@MarcoO2 aangezien Frank het er zo inwrijft toch even gaan zoeken. Denk dat bovenstaande wel kan :) zie PM.

  • Like 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Mooi filmpje Ronald!

Kan wel zijn dat de auto verspringt, daar gaat het dit keer niet om. Het effect van contra-knipperen is goed te zien nu!

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Haha ik heb hem niet gemaakt hoor, hij laat goed zien wat het doet. Maar hij is echt slecht whaha

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen