Cordoba

Members
 • Content Count

  1,292
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  102

Cordoba last won the day on January 3

Cordoba had the most liked content!

Community Reputation

387 Excellent

About Cordoba

 • Rank
  Scout
 • Birthday September 21

Profiel Informatie

 • M/V
  Man
 • Woonplaats
  hart van de Randstad
 • Interesses
  bier en brouwerijgeschiedenis, techniek, Formule 1, fotografie

Auto

 • Merk
  Skoda
 • Type
  Fabia III combi
 • Uitvoering
  Joy
 • Motor
  CJZ 1.2 TSI 66 kW
 • Tuning
  nog niet
 • Transmissie
  Hand-5
 • Kleur
  Quartz grey metallic
 • Bouwjaar
  12-2016
 • Eigenaar sinds
  24-05-2018
 • Kilometerstand
  45000
 • Opties
  Trekhaak, spatlappen achter, achterbumperbescherming
 • 3rd Party Opties/Accessoires
  L
 • Radio- / Navigatiesysteem
  Swing
 • Spritmonitor gebruikersnaam
  FabiaCordoba
 • Spritmonitor ID
  0938473

Recent Profile Visitors

2,248 profile views
 1. Denk ik ook Frank, maar zou toch wel eens willen zien of ook de verhoudingen veranderd zijn. Ik heb het idee dat het aantal Ups naar verhouding meer is gestegen dan de andere twee, en dat de Mii nog minder wordt verkocht dan in het verleden.
 2. Ik ben ook wel benieuwd naar de cijfers voor de andere Skoda modellen, en ik zou ook wel eens de verhouding tussen Citigo, Mii en Up willen zien.
 3. Volgens mij staan er verschillende automaterialenzaken bij die ik wel eens kom, waar geen bord op de gevel hangt, maar die wel in de lijst staan. Toch eens extra op letten als ik daar weer eens ben.
 4. Dat je kentekenplaten (bijv. na aanrijding, of als je luxe i.p.v. gewone platen wil) moet inleveren om nieuwe te krijgen is mij bekend, en ook dat er dan qua registratie niets verandert. Er is immers geen kentekenplaat die gebruikt kan worden voor illegale zaken (er van uitgaand dat de degenen die de kentekenplaten maken/uitgeven/innemen voor 100% betrouwbaar zijn).
 5. Ik dacht dat het een paar jaar terug veranderd was, dat je bij verlies van 1 plaat geen 1-tje krijgt, net als bij kwijtraken van wat nu geloof ik de overschrijvingscode heet, maar vroeger kopie deel III was. Doet me er aan denken toen deel III werd ingevoerd, en ik dat hoesje moest gaan plakken, en dat deel III mooi het gat tussen linker en rechter zonneklep kon dichten.
 6. @EdK Beide platen weg, of alleen voor Ed? Heb je dan nu ook een extra '1' op je platen staan? @CaseyBasey Bij veel accufabrikanten kun je direct de productieweek van de accu zien, die staat dan ingeperst in één van de accupolen, anders vaak ook op de sticker op de accu te zien. Bij jouw accu is er mogelijk een accucel kapot gegaan, dan loopt de spanning vrij snel terug naar 5/6 van de normale spanning, doordat 1 van de 6 cellen dan geen spanning meer levert. Bij mijn Fabia I heeft de originele accu net niet de 12 jaar gehaald, omdat wat de tijd betreft niet zo uitkwam, zou ik 1 of 2 dagen later een nieuwe accu halen, maar dat was dus net te laat.😑
 7. Cordoba

  fotografie

  Ik heb inderdaad een beetje dezelfde voorkeur voor dierentuinfoto's: ik probeer ze zo te schieten (de foto's, niet de dieren), dat het er uitziet alsof je op safari bent geweest, of uren in een schuilhut hebt gezeten voor de perfecte foto. Dat betekent soms ook dat ik ervoor kies om bijvoorbeeld alleen een markante kop op de plaat te zetten, soms is zo'n deel veel interessanter als het geheel. Zo heb ik op de laptop als achtergrond een deel van een uilenfoto die ik ooit heb gemaakt, niet superscherp (naar mijn mening ook niet nodig voor een achtergrond), maar wel intrigerend.
 8. Cordoba

  Je nieuwe aankoop

  Frank, waarom zet je de nieuwe extra grote tv niet gewoon voor het raam, hebben de buren ook wat te kijken. 😉
 9. Cordoba

  Verjaardagen

  Danny, nog gefeliciteerd met je verjaardag, ook al was dat vorig jaar. 😳
 10. Er is geen extra electronica nodig om wielen dezelfde snelheid te geven: normaal zorgt de auto als verbindend element daar al voor, en alleen bij gladheid en/of hoge vermogens is er electronica nodig, maar dat is precies dezelfde electronica als die nu voor ABS/ASR wordt gebruikt, dus die is ook nodig bij gebruik van 1 centrale krachtbron. En ook 'alle wielen dezelfde snelheid' is met een ouderwetse brandstofmotor al niet echt zo: verschillen in wielomtrek (bandenslijtage, bandendruk), het net niet helemaal rechtuit rijden enz. zorgt voor kleine verschillen in rotatiesnelheid van de verschillende wielen. Tegelijk heb je niet meer het probleem dat je die kleine verschillen op moet vangen met complexe mechanische constructies (homokineet, differentieel). Bij een hybride heb je trouwens geen sterke electromotor nodig, omdat je daarvoor nog steeds de brandstofmotor als hoofdaandrijving hebt. Als je dus een standaard auto met brandstofmotor en voorwielaandrijving hebt, kun je vrij makkelijk de achterwielen van een electromotor voorzien, en moet je nog zien waar je de extra accu's plaatst. Dat zou voor een deel ook onder de motorkap kunnen als je een iets kleinere brandstofmotor plaatst, en bijvoorbeeld de motoren van de achterwielen ook als generator gebruikt om de accu's bij te laden, maar zeker bij een auto als een Superb kun je ook wat kofferruimte opofferen aan de accu's. Het beste bewijs dat er geen ingewikkelde electronica nodig is, is een elektrische 4WD van Spyker van zo'n eeuw terug: ook die had al voor elk wiel een aparte electromotor, en enig idee hoeveel 'synchronisatie-electronica' daar in zat?
 11. Cordoba

  Verjaardagen

  Dat is het negatieve effect van verjaardagen: hoe vaker je die hebt gevierd, hoe langer het herstel duurt. 😉
 12. Cordoba

  Verjaardagen

  Frank van harte gefeliciteerd jongeman. 🍻
 13. Cordoba

  fotografie

  Mijn ervaring is juist dat je soms gewoon ruimte te kort komt voor bepaalde lenzen (matige telelens met vast brandpunt), dus niet verder weg kan gaan staan, maar ook dat je soms ongemerkt een shot wil maken (bijv. van spelende kinderen), en dan heb je toch ook een zekere afstand nodig. Dan zou je inderdaad in het laatste geval kunnen croppen, maar voor mij is dat meer een oplossing die bij een telefooncamera past, dan bij een goede spiegelreflex.
 14. Cordoba

  fotografie

  @Skoody Boo Waarom persé een vast brandpunt als portretlens? Die zijn inderdaad wat lichtgevoeliger, maar je hebt dan ook het probleem dat de brandpuntsafstand dan vaak net te kort of te lang is. Een zoomlens met beperkt zoombereik is ook redelijk lichtsterk en dan ben je iets flexibeler. De lichtsterkte van een dergelijke lens zou rond de F2.8 kunnen liggen, en dat is toch wel wat anders dan de F4.0 die veel lenzen met groter zoombereik hebben.
 15. Als je het weet kun je aan de foto's goed zien, dat de Europese promotie in NL is gedaan. Wat mij wel blijft verbazen, is dat bij deze hybrides er steeds voor gekozen wordt om het elektrisch vermogen op de gewone aandrijflijn te zetten. Mijns inziens, zou je door op elk achterwiel een electromotor te zetten, prima een min of meer 4WD kunnen creëren, zonder dat allerlei speciale differentielen nodig zijn zoals bij een gewone 4x4. Met elektronica en door slim gebruik te maken van bijv. de ABS-sensoren, moet je volgens mij de boel prima aan kunnen sturen, en kun je steeds bepalen hoeveel vermogen er voor elk achterwiel nodig is. Daarnaast het voordeel dat je geen aandrijfas naar de achteras nodig hebt, alleen extra bekabeling, dus geen hoge middentunnel in de auto.