Ga naar inhoud

Cordoba

Members
  • Aantal items

    2330
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    208

Alles dat geplaatst werd door Cordoba

  1. De kwalificatie was vandaan weer duidelijk voor Max, in Q1 en Q2 kon hij banden sparen door met een gebruikte set een goede snelle tijd te zetten, waardoor hij in Q3 meer dan genoeg nieuwe zachte banden had. Door steeds direct in elk deel van de kwalificatie een snelle tijd te zetten, stond Max nooit echt onder druk. Perez moest al eerder verse bandensets inzetten om door te gaan naar het volgende kwalificatiedeel, waardoor hij beperkte mogelijkheden in Q3 had, gevolg was dat hij dus slechts als 8e kwalificeerde zo'n 0,9 seconden achter Max, en maar zo'n 0,8 seconde sneller dan de 20e kwalificatie tijd van Zhou. Piastri heeft in Q3 track limits overschreden bij het zetten van zijn snelste tijd (3e) waardoor de tijd ongeldig was en Piastri zondag van plek 7 moet starten, omdat zijn andere tijd nog altijd zo'n 0,15 seconden sneller was dan Perez. Perez zal langzamerhand punten moeten gaan scoren, want ondanks dat Max regelmatig wint, zijn er iedere race teams die in het constucteurskampioenschap flink inlopen op Red Bull Racing omdat Perez niet presteert. Alleen doordat het steeds een ander team is dat goed scoort staat RBR nog bovenaan. In het begin zat Ferrari er goed bij,nu is dat McLaren, en Aston Martin en Mercedes hebben ook races gehad dat beide rijders goed scoorden.
  2. Gisteravond de kwalificatie voor de sprintrace van vandaag en zowel in de vrije training vrijdagmorgen, als in elk kwalificatiedeel (Q1, Q2 en Q3) was Max de snelste. Eerder vandaag was Max goed weg bij de start van de sprintrace, maar door het korte circuit met maar liefst drie DRS-zones, konden de McLarens na de start makkelijk volgen, waardoor Max ze niet snel voldoende op afstand kon krijgen buiten de DRS, wat een spannende eerste helft van de sprintrace opleverde.
  3. Recorders zitten in principe vast in het vliegtuig en alleen bij onderhoud worden die er uit getrokken. Vracht- of personenversie maakt niet uit (bij zo'n ouderwetse Jumbo geloof ik dat ze in anderhalf uur de plateau's met stoelen er uit glijden, om van volledig personen tot volledig vracht om te bouwen of omgekeerd, of deels personen deels vracht. Het is wel zo dat bepaalde types vliegtuigen (meestal militaire modellen) nooit met recorders zijn uitgerust en dat ook niet eenvoudig kan in geval van civiel gebruik. Ik geloof dat ik ooit iets van 2 kuub aan onderhoudsvoorschriften van diverse vliegtuigfabrikanten door heb moeten spitten, om zelf een gefundeerd voorstel voor het onderhoudssysteem van een nieuw vliegtuigtype te kunnen schrijven. Recorders worden alleen gewisseld bij problemen of groot onderhoud waarbij een toestel zomaar wekenlang in een hangar uit elkaar wordt getrokken. De huidige onderhoudssystemen voor auto's lijken ook steeds meer op vliegtuigen: afhankelijk van wat er belangrijk is bij een bepaald item, is een onderhoudsinterval in vlieguren (bij auto gereden km's), of tijd of een combinatie, waar vroeger bij auto's alleen de gereden km's bepaalden of onderhoud noodzakelijk was.
  4. Vliegtuigen alleen boven een bepaalde grootte in de meeste landen met een vorm van beschaving, vrachtvervoer of personenvervoer maakt geen verschil, omdat de gevolgen op de grond of voor andere vliegtuigen vergelijkbaar zijn. Daarnaast zijn veel kisten combi's van vracht en personenvervoer of worden in een paar uur omgebouwd. El Al vliegtuig is weer zo'n typisch een voorbeeld dat internationale regels blijkbaar niet voor Israel gelden. Ik denk dat je zelf ook wel aanvoelt dat een Piper Cub geen recorders aan boord heeft.
  5. Dat ben ik met je eens, maar ik denk ook dat vanwege de veel grotere productie aantallen bij auto's, de kans veel groter is dat er partijen zijn die er brood in zien om te sjoemelen met het systeem. (Er zijn veel meer potentiele klanten voor dergelijke sjoemelaars). Daarnaast is er bij vliegtuigen allerlei externe ondersteunende data: denk aan radarbeelden, contacten met luchtverkeersleiding (met ook daar opnames van het radioverkeer), die de cockpitvoicerecorder en de recorder met de vluchtdata bevestigen, waardoor 'aanpassen' van de recorderdata veel lastiger wordt.
  6. Een beetje een bla-bla verhaal, zou er iemand geloven dat een licentieverplichting voorkomt dat anderen die data uitlezen? Misschien dat mensen dat in de 20e eeuw geloofden, maar in de 21e eeuw weet ondertussen iedereen dat een licentie kwaadwillenden niet tegenhoudt. Wat de opgeslagen data betreft, zonder de details van de werking te kennen, durf ik te beweren dat die gegevens ook gemanipuleerd kunnen worden, ofwel door vooraf gegevens vast op te slaan, of door het via trucs achteraf te doen, of door achteraf het geheugen om te wisselen met een ander exemplaar. Wat de tijd betreft: ik vraag me af hoe de airbag de tijd bijhoudt: als dat vanaf de fabricage van de auto via energie van de accu is, hoe komt de tijdregistratie weer gelijk te lopen als een auto bijvoorbeeld een maand met afgekoppelde accu ergens gestald wordt? Kortom voorlopig heb ik grote twijfels over dit systeem.
  7. Mercedes kwam tot mijn verbazing snel op gang na de start, Russell al helemaal, Ferrari viel mij echt tegen vandaag. Ik heb al gehoord dat Ferrari voor Monaco een motor opgeofferd heeft, door daar met hogere vermogens te rijden, het ontbreken van snelheid bij Ferrari in de wedstrijden daarna, lijkt dat wel te bevestigen.
  8. Pole had ik dus goed voorspeld, maar doordat Max een tow van Perez had in Q3 kwam Max nog akelig dicht bij de pole. Mercedes zal in het begin van de race wel wat wegzakken (zijn nog niet sterk met volle tanks). Mijn verwachting is dat Lando en Max voor de winst strijden, en dat Ferrari en Mercedes strijden om het podium te halen. Uitkomst zal sterk afhankelijk zijn van (banden) strategie.
  9. Net FP3 zitten kijken, Perez gewoon steeds 0,7 - 0,75 seconden langzamer dan Max, dan doe je in het huidige veld gewoon niet meer mee voor de punten. Norris lijkt duidelijk de snelste, ik ga er vanuit dat Lando straks de pole pakt. Mercedes gaf eerder deze week aan dat een 'stomme fout' in hun auto hersteld hebben bij de vorige race, en ook dit weekend lijkt het er op dat Mercedes weer vooraan meedoet. Wat zal Hamilton volgend jaar balen als ie bij Ferrari in de achtervolging moet op Mercedes. Straks bij de kwalificatie moet je een beetje geluk hebben om de voorste startrij te halen, er zijn veel kanshebbers. Van Leclerc verwacht ik dat ie ook nog een gridpenalty krijgt voor het inrijden op FP3. McLaren, Mercedes, Max en Ferrari gaan straks voor de beste startposities, waarbij ik verwacht dat Lando de pole pakt (als ie tenminste niet teveel schade heeft, door de actie van Leclerc, want mogelijk dat de bodem van de Ferrari is beschadigd. Bandenstrategie zal deze race ook belangrijk worden, voorlopig is de uitkomst van de race lastig te voorspellen.
  10. Cordoba

    Walnutblasting

    Als je niet alleen stadsritjes doet, moet je volgens mij toch wel 100k km kunnen rijden zonder problemen die je met wallnutblasting kunt verhelpen. Misschien dat ik het over een jaartje ook laat doen (mijn Fabia zal dan ergens rond de 125k km hebben gereden).
  11. Cordoba

    Walnutblasting

    Er zijn tegenwoordig veel bedrijven die dit uitvoeren, het lastige is om uit te vinden welke bedrijven het serieus aanpakken voor een redelijke prijs.
  12. Uit ergonomisch oogpunt is "zakelijk saai" beter dan "villa kakelbont": bij zakelijk saai wordt de aandacht niet onnodig weggetrokken van waar de aandacht eigenlijk naar toe zou moeten: het verkeer, de weg en de bediening/beheersing van de auto.
  13. De hele trend is ook bij VAG dat er meer fysieke knoppen terugkomen, en dat staat volgens mij los van de ontwerper. De ontwerper is alleen maar voor het interieur aangenomen als ik het goed lees, dus niet over het uiterlijk of de techniek.
  14. Voor de race morgen, zal het verloop afhankelijk zijn van het weer en of de weersvoorspellingen accuraat zijn. In het algemeen verwacht ik dat Mercedes de eerste helft van de race niet snel genoeg is (in kwalificatiecondities en het eind van de race zijn ze snel, maar niet als ze vol brandstof zitten). Naar mijn idee dus goede kans dat Max morgen bij de start de kop pakt, en ik ben niet verbaasd als Lando ook in de eerste Russell al passeert. Als het morgen nat is, dan heeft Russell het ook te moeilijk, dus die racewinst die George wil, zie ik niet zomaar gebeuren. Eerlijk gezegd verwacht ik een strijd tussen Lando en Max voor de winst, maar weer en incidenten kunnen dat totaal anders maken morgen. Eerder op de dag bij de 3e vrije training op een haar na een gigantische crash in de slotminuten van de (droge) training. Logan Sargeant was bezig met een snelle ronde terwijl er een McLaren (wie kon ik niet zien) op lage snelheid van het midden ineens naar rechts van de baan ging, Sargeant schoot er met een tussenruimte van enkele cm's nog net langs, maar ging van schrik ook direct in de ankers (en ook het aansnijden van de volgende bocht was door de uitwijkmanoeuvre verpest. Tot mijn verbazing hiervan niets terug gezien bij de F1 berichtgeving of de FIA (de stewards), terwijl dit weekend de meest onnozele dingen direct genoteerd en onderzocht zijn. Blijkbaar hebben we dit weekend stewards en officials met een lijstje wat ze af vinken, maar blijkbaar geen oog voor de echte gevaren op de baan. Normaal gesproken zou de veroorzaker van zo'n incident een gridstraf van 3 of 5 plekken krijgen.
  15. Vanavond is de 1e training geweest voor de powerboatrace in Canada dit weekend.
  16. Ik heb het idee dat de contractverlenging van Checo een noodgreep is: Ricciardo heeft alleen in één sprintrace gepresteerd en punten gepakt, en verder doet het dit seizoen slechter dan Nyck de Vries in zijn paar maanden bij Toro Rosso. Het is wachten tot Ricciardo uit de auto wordt gebonjourd, en dat waarschijnlijk Liam Lawson een serieuze kans krijgt. Ik heb het idee dat tussen nu en de eerste tests voor het nieuwe seizoen er een handvol coureurs of helemaal uit F1 verdwijnt of nog slechts als reserve coureur aan de slag mag in de F1. Ik lees net dat Ocon in Canada bij de 1e vrije training mag toekijken: Jack Doohan, de zoon van de motorcoureur Mick Doohan, rijdt dan met de auto van Ocon. Ik vraag me af of dit al lang zo gepland was, of dat dit een gevolg is van de onbesuisde actie van Ocon in Monaco. De teambaas liet toen al doorschemeren dat die actie gevolgen zou hebben voor Ocon. Vader en zoon Doohan:
  17. Ondertussen zijn beide auto's van Haas niet door de technische keuring gekomen (opening van de achtervleugel met geopend DRS-systeem voldeed aan de uiteinden niet aan de regels bij beide auto's). De auto's zijn dus uit de kwalificatie geschrapt, waardoor bijvoorbeeld Perez 2 plekjes naar voren mag bij de start morgen. Start grid voor morgen (FIA document) Time 20:55 Description Provisional Starting Grid Enclosed MCO DOC 43 - Provisional Starting Grid.pdf Nish Shetty Matthew Selley Derek Warwick Jean-François Calmes 1 16 Charles LECLERC Scuderia Ferrari 1:10.270 2 81 Oscar PIASTRI McLaren Formula 1 Team 1:10.424 3 55 Carlos SAINZ Scuderia Ferrari 1:10.518 4 4 Lando NORRIS McLaren Formula 1 Team 1:10.542 5 63 George RUSSELL Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team 1:10.543 6 1 Max VERSTAPPEN Oracle Red Bull Racing 1:10.567 7 44 Lewis HAMILTON Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team 1:10.621 8 22 Yuki TSUNODA Visa Cash App RB F1 Team 1:10.858 9 23 Alexander ALBON Williams Racing 1:10.948 10 10 Pierre GASLY BWT Alpine F1 Team 1:11.311 11 31 Esteban OCON BWT Alpine F1 Team 1:11.285 12 3 Daniel RICCIARDO Visa Cash App RB F1 Team 1:11.482 13 18 Lance STROLL Aston Martin Aramco F1 Team 1:11.563 14 14 Fernando ALONSO Aston Martin Aramco F1 Team 1:12.019 15 2 Logan SARGEANT Williams Racing 1:12.020 16 11 Sergio PEREZ Oracle Red Bull Racing 1:12.060 17 77 Valtteri BOTTAS Stake F1 Team Kick Sauber 1:12.512 18 24 ZHOU Guanyu Stake F1 Team Kick Sauber 1:13.028 19 27 Nico HULKENBERG MoneyGram Haas F1 Team 2 20 20 Kevin MAGNUSSEN MoneyGram Haas F1 Team NOTES Cars 20 & 27 - Permitted to start - Stewards' document nos. 40 & 41 Doc 43 Time 20:55
  18. Bijzonder raceweekend in Monaco. Nadat Red Bull vrijdag al aan het tobben was om de auto afgesteld te krijgen, leek er zaterdag met de laatste vrije training wat verbetering in te zitten, maar opvallend dat in iedere sessie er coureurs de muur/vangrail raakten, maar er bijna altijd alleen minimale schade was. Leclerc heeft zijn thuiscircuit blijkbaar goed verkend, want niet alleen is ie het hele weekend de te kloppen man, ook in de kwalificatie was hij heer en meester. Perez zit niet in een dipje, maar gewoon in de put: Q1 was het eindstation met P18 als startplek morgen. Max leek er aardig bij te zitten, maar had gekozen om vroeg naar buiten te gaan voor het laatste kwalificatierondje. Dat had als voordeel dat het minder druk was op de baan, en hij bij een gele vlag niet direct uitgeschakeld zou zijn voor de pole, nadeel was dat de baan in Monaco ook op het laatst razendsnel sneller werd. In Max zijn laatste rondje raakte ie de muur, en eindigde uiteindelijk op P6 tussen beide Mercedessen. De race kan morgen chaotisch worden omdat er veel rijders zijn die in potentie veel sneller zijn dan de plek waar ze starten, tegelijk wordt het kleinste foutje hard afgestraft door de muren in Monaco.
  19. Ander exemplaar dat ik vorige week in Zoetermeer heb gespot: Chevrolet AE Independence uit 1931:
  20. Zoek de verschillen (buiten de lakkleur): De rode Sovereign is (volgens mij) verkocht onder de merknaam Daimler, de ander als 'gewone' Jaguar, ondanks dat beide als Jaguar in het kentekenregister staan.
  21. Zeker, maar je kunt ook geluk of pech hebben met safetycars (en bandenwissels).
  22. Blijkbaar wist de organisatie dat ik kwam, er waren zelfs waarschuwingsborden geplaatst: Dan wat foto's van een Escord Mk I zoals die vroeger genoeg rondreden, maar tegenwoordig nog maar weinig te zien:
  23. Dit weekend toch weer een redelijk spannende race gezien: Max die 'uit het niets' toch ineens weer de poleposition pakte, en zo het record van Ayrton Senna evenaarde. Er waren dit weekend ook wat extra activiteiten in Imola omdat het 30 jaar geleden is dat Ayrton Senna (en Ronald Ratzenberger) op het circuit verongelukten tijdens het F1 weekend. Perez presteerde duidelijk ondermaats, en McLaren is dan ook een puntje ingelopen op RBR en Ferrari hoefde maar 2 puntjes toe te geven op RBR. Duidelijk is dat McLaren echt op weg is om het 2e team te worden, en als Perez niet gaat presteren kan zelfs de 1e plek van het team in gevaar komen. Volgende week in Monaco kan het nog wel eens spannend worden voor het podium: McLaren lijkt nu de sterkste auto te hebben, zeker omdat de auto met minder brandstof het goed doet, maar het kleinste foutje wordt in Monaco wel heel hard afgestraft, dus of Norris en Piastri dat aankunnen? Monaco is een lagere snelheid, dus ik verwacht dat de teams hierop anticiperen om de race met wat minder brandstof te starten, dus een voordeel voor McLaren, ook de langere levensduur van de banden bij McLaren geeft extra speelruimte in het plannen van de pitstops. Ferrari heeft het voordeel van betere mechanische grip in de langzame bochten, dus mag ook niet uitgevlakt worden. Komend weekend in Monaco is het vooral belangrijk dat de coureurs geen foutje maken op een cruciaal moment, maar naar mijn idee zijn Red Bull Racing, McLaren en Ferrari de teams die de winst kunnen pakken in Monaco.
  24. Vorige race, ik weet niet of het door de 'bollard' kwam die Max had verwijderd, of dat gewoon de afstelling van de auto niet goed was, maar feit blijft dat Max niet in staat was om het tempo van Norris bij te houden. Benieuwd hoe het morgen gaat met de race (nog niets live gezien dit weekend), ik heb wel begrepen dat Max niet zijn vaste monteur JP heeft dit weekend.
  25. Vandaag eerst even naar Informatique gefietst, en op de terugweg in Zoetermeer weer bij historische auto's wezen kijken. Misschien dat @MarcoO2 er ook nog plaatjes geschoten heeft? Als voorproefje alvast een Aston Martin DB2 uit 1952:
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe