Jump to content

Cordoba

Members
 • Posts

  1,863
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  154

Everything posted by Cordoba

 1. Weet je wat de lakcode is van arctic silver (soms gebruikt Vag voor een ander model een andere naam voor een lakkleur, terwijl uit de lakcode blijkt dat het dezelfde kleur is). Bijvoorbeeld dit Kodiaqembleem van Kopacek, heeft lakcode A7W, en die zou het (denk ik) kunnen zijn:
 2. De racekalender heeft ook te maken met historie (in welke periode wordt de race op een bepaald circuit gereden, zo is de Hungaroring bijvoorbeeld altijd in augustus net als Spa-Francorchamps, dat is het lokale publiek (die de races bezoeken) zo gewend. Daarnaast als er races uitvallen en een vervanger gekozen moet worden, krijg je ook nog wel eens onlogische verplaatsingen. Gelukkig wordt pakweg de laatste 10 jaar wel gewerkt met zo veel mogelijk een aantal races in dezelfde regio/tijdzone, dat zag je aan het eind vorig jaar ook met de races in het Arabische deel van de wereld.
 3. De enige verklaring die ik voor het beperkte kleurenassortiment heb, is dat het voor dealers e.d makkelijker is om de juiste kleur lakstift/spuitbus op voorraad te hebben, zeker omdat de meeste kleuren ook voor de andere Vagmerken gebruikt worden, ook al hebben ze soms een andere naam (maar dezelfde lakcode).
 4. De importeur bepaald welke opties en dus ook welke kleuren geleverd worden, Pon beperkt dus het aantal kleuren dat geleverd wordt. Ik heb eerder wel eens een verhaal gelezen van iemand die het had uitgezocht voor een bepaald model Skoda, die werd in Tjechie in tussen de 40 en 50 verschillende kleuren geleverd, in de rest van Europa nauwelijks 20 kleuren. Als je geen wit, zwart, zilver of grijs wil, zijn er maar een paar echte kleuren voor de nieuwe Fabia officieel leverbaar in NL. Ik weet dat een aantal jaren terug het iemand gelukt is een optie geleverd te krijgen, die in NL officieel niet werd geleverd, maar door veel inspanning van de verkopende dealer is dat toen gelukt. Ik weet niet meer of dat om een voor NL afwijkende lakkleur of iets anders ging, maar het was wel een unieke origineel NL-Skoda. Overigens vind ik ook dat de kleuren wel heel erg toegespitst zijn op de leasemarkt, voor de kleinere modellen die nog wel eens particulier gekocht worden, is er gewoon heel weinig kleurkeuze. Voorbeeld van een kleur op de Fabia III zoals die nooit in NL is geleverd:
 5. Alonso heeft na de race nog 5 seconden straf gekregen omdat ie te vaak van lijn had gewisseld om Bottas achter zich te houden, hierdoor zakt Alonso in de uitslag naar plek 9, achter Bottas en Zhou.
 6. Topsnelheid van de RB ligt hoger, DRS compenseert dat wel maar het rechte stuk was niet lang genoeg om in te halen zonder dat ze er samen afgaan in de bocht daarna. Mooie prestatie van Alonso en Zhou, ik ben stevig teleurgesteld door Latifi en Stroll die beiden de auto heel hebben gehouden.
 7. Veel plezier en eet smakelijk. @Wasmachineman Wat ik me afvraag, als je een tv-beugel door de wand van de 20' vastschroeft, krijg je dan geen lekkage? (of roest vanuit het boorgat)
 8. Niet in slaap gevallen maar er was ook niet zoveel bijzonders te melden, alleen dat Leclerc nu officieel achteraan start vanwege weer een nieuwe motor, maar dat had ik vrijdag al gemeld. Het was een leuke kwali om te kijken met rijders die doorschoten, Russell die gewoon te vroeg de slicks er onder liet zetten (er waren te veel plekken met echte plassen, en als je aan de kant moet voor een rijder in een snelle ronde (dus in het nat) heb je gelijk koude banden). Het lastige met zo'n kwalificatie is dat je niet goed weet hoever de afstelling van de auto's is afgestemd op een natte baan, want voor de verwachte droge race, mag alleen de stand van de voorvleugel nog aangepast worden, dus dat kan nog aardig wat wisselingen opleveren in de race.
 9. Ik was een uurtje in de war met de start van FP3, dus alleen het staartje gezien. Het was een kleddernatte training, en ook voor de kwalificatie wordt veel nattigheid verwacht. Max niet zoals velen verwacht zouden hebben boven aan de lijst maar plek 9 achter Checo, waar Alonso de snelste tijd neerzette. Ik dacht even dat Max gewoon verstandig en rustig zijn rondjes had gemaakt om te voorkomen dat ie brokken zou maken vlak voor de kwalificatie, maar dat blijkt niet helemaal juist:
 10. Deze keer de afdeling oliezeikerds, oftewel Engelse klassiekers, er waren heel veel MG-B's te zien, maar slechts beperkt aantal pics daarvan gemaakt. Als eerste een Triumph Stag met V8-blok, toch iets wat je minder vaak ziet/hoort, alleen interieurfoto's buitenkant was door publiek eigenlijk niet goed te fotograferen. Een paar MG B's, de rode is uit 1968. Ik herinner me uit mijn jeugd dat rond 1970 dit type MG samen met de Triumph Spitfire vaak bij ernstige ongelukken betrokken waren op de provinciale wegen rond het dorp. Wat bijzondere Mini's, een rode Morris Mini 1000 pickup, lijkt dezelfde kleur te hebben als de Austin Seven waar mijn vader wel eens mee thuis kwam: En dan deze Mini clubman uit 1980. De clubman versies hadden een iets pittiger motor en een afwijkende grill en zijn volgens mij alleen in de jaren 80 geleverd. Hier een MG Midgett Mk III uit 1974: En dan voor mij één van de mooiste klassiekers een Jaguar E-type, in dit geval een Series Three Cabiolet met V12 blok: Nog wat Jaguar foto's: Niet haarscherp, maar dat valt ook niet mee als je achter een achterrijdende auto aanloopt om een deailfoto te maken. Schitterende kentekenverlichting: Blik op het interieur, en achterop de behaalde prestaties van 'soortgenoten': En de voorzijde ook met z'n springende jaguar op de neus, dit gaat dus om een XK150 automaat uit 1961.
 11. Andere opvallende zaken tijdens de vrije trainingen van vrijdag: - Ocon is in FP1 uitgevallen na een paar rondjes doordat ie rechts voor een remprobleem had. Oorzaak bleek achteraf een stuk keukenpapier dat tussen de remmen was gekomen. Ook in FP2 zag je soms stukken vuil over het circuit waaien, en verslaggevers hadden het er in FP2 ook over dat ze op sommige plaatsen langs het circuit lege plastic flesjes zagen liggen (gevaar dat die door de luchtverplaatsing van de auto's op de baan terechtkomen) - in FP1 zag je een knaagdier de baan oversteken en net niet geraakt worden door één van de Ferrari's😬 - Max klaagde in FP1 over 'clipping' dat zou te maken hebben met het elektrische deel van de aandrijving. - ook in FP2 zag je weer stukken papier/plastic over de baan waaien, dat is op een circuit nogal bijzonder, op een stratencircuit is dat een vaker voorkomend probleem (was in Baku ook te zien). - Max in FP1 en FP2 heel de snelste zowel op de zachte als de middelharde band, Checo was wat langzamer in FP2, maar volgens Christian Horner door andere set up voor beide rijders. - Lewis Zeurkous heeft gewoon aan beide trainingen deelgenomen, maar Nyck de Vries (reserve rijder was wel te zien in de pitbox) - Bottas heeft door een technisch probleem in FP2 niet eens in de auto gezeten, laat staan gereden. - voor straks en zaterdag worden flinke buien verwacht, voor zondag (race) droog weer.
 12. Volgens Sky heeft Ferrari voor LeClerc de 3e motor met een oude turbo ingezet tijdens de vrije trainingen van vandaag, om morgen er een nieuwe motor, turbo, MGU-H, MGU-K in te stoppen om zo in één keer met een stel penalty's de race van achteraan te beginnen, maar wel met een extra motor enz. in de pool, waar later het seizoen dan gebruik van gemaakt kan worden zonder penalty.
 13. Ik zal deze keer een paar kitcars plaatsen, allereerst de Burton (op basis van 2CV met originele blok), hier stonden 3 verschillende exemplaren van. Nog even met de eigenaar van dit exemplaar staan praten: voor serieus sleutelwerk aan het blok, moet het complete neusgedeelte gedemonteerd worden, anders kun je er niet bij om te sleutelen. Ik kon dit niet geloven, maar hij opende de kap om te laten zien dat je eigenlijk alleen maar naar het blok kan kijken en niet sleutelen als de kap omhoog is (minder dan 5 cm ruimte rondom het blok). Deze kende ik niet, maar blijkbaar op basis van de aloude kever, volgens kenteken een VW Buggy uit 1965, dit blijkt dus een Ruska Regina buggy te zijn. (ik ken wel bijv. de gewone Ruska Buggy's) En als laatste geen echte kitcar, maar wel een auto met polyester carrosserie, de Reliant Scimitar SS1 uit 1988. Dit is een 2 zitter cabrio, en die zijn echt heel bijzonder. De fabriek gebruikte een chassis dat was afgeleid van de Lotus Elan en een 1600cc Ford motor.
 14. Ik kon het kenteken niet lezen, maar weet dat deze serie een tijdgenoot was van mijn eerste Golfje uit 1979, vandaar die 40 jaar.
 15. Coupe versies zie je niet veel meer, maar deze zal ook rond de 40 jaar oud zijn.
 16. Altijd leuk die lijstjes, maar doordat er tegenwoordig bijna twee keer zoveel races per jaar zijn, geeft het ook een vertekend beeld. Ik zou die lijstjes wel eens willen zien als je het niet berekend in het aantal races, maar het aantal races per jaar. Stel dat Schumi in de tijd dat ie deze races won, er 14 races per seizoen waren (even aangenomen dat het over al die seizoenen gelijk is), en dat er bij Hamilton 20 races per seizoen waren, dan kom je op hele andere waardes: - Schumi 25 gewonnen races/ 14 races per seizoen betekent dat die 25 races overeenkomen met 1,78 seizoen in zijn tijd - Hamilton 25 gewonnen races /20 races per seizoen, dat komt overeen met maar 1, 25 seizoen voor zijn tijd dus lang niet zo'n prestatie om 25 races te winnen Voor een echt goed vergelijk moet je het per seizoen voor iedere coureur uitrekenen, en dan die verschillende seizoenen bij elkaar optellen net zolang tot je bijvoorbeeld uitkomt op 100% (dus bij elkaar de winst van het gemiddeld aantal races in een seizoen dat een coureur actief is). Een vergelijkbaar probleem heb je als je op basis van behaalde punten gaat vergelijken: niet alleen het aantal races per seizoen is behoorlijk toegenomen, maar ook de puntentelling is behoorlijk veranderd in de loop der jaren, toen ik begon met Formule 1 kijken, kregen alleen de eerste zes coureurs punten, en moesten coureurs echt aan de bak in de kwalificatie om te mogen starten in de race. In die tijd waren er vaak iets van 28 auto's die moesten vechten voor 26 startplekken.
 17. Ik denk dat Lewis dat anders ziet: als de auto hoger staat, is de kans kleiner dat Max zijn RB er bovenop parkeert. 😁
 18. Volgens de verhalen blijft Lewis komend weekend bij de GP van Canada thuis om met zijn hobbelpaard te oefenen voor de volgende races. (Door purpoising en het bottomen van de Mercedes heeft Lewis rugklachten en ook Russel heeft na Baku serieus last van zijn rug). Mercedes probeert nu via de FIA de regels aangepast te krijgen, waar het team het gewoon heeft laten afweten in het ontwerp van de nieuwe auto, en weigert om de rijhoogte van hun auto's wat hoger te zetten, zodat de auto's beter te rijden zijn (en wat langzamer worden). Bij Mercedes schijnt het probleem niet alleen purpoising te zijn, maar is dat zo heftig dat in combinatie met de lage rijhoogte de bodem van de auto regelmatig het asfalt raakt (en de auto op dat moment dus ook onbestuurbaar is). Dat de bodem van de auto letterlijk op het asfalt ligt heet dus bottoming.
 19. Dat is geen pech, dat is gewoon Italiaans design 😁 (ook op andere technische gebieden al zo vaak gezien: Italiaans design ziet er gelikt uit, kÑn mooi werken, maar ook altijd heel gevoelig voor technische problemen.)
 20. Zal ik dan ook maar verder gaan met Amerikaanse 8-cilinders (en andere Amerikanen)? Onderstaande Dodge Challenger uit 1972 doet mij sterk denken aan de General Lee (Dodge Charger): Maar ook onderstaande Pontiac GTO uit 1966 doet me daar sterk aan denken door zijn kleur (maar de vlag op het dak ontbreekt): Dan gaan we gelijk maar verder met deze GTO Le Mans uit 1972: Een paar oude Plymouth's: Plymouth P12 Coupe uit 1941: Plymouth Special De Luxe uit 1948: Let op de tekst op de wieldop: Let op het logo in het remlicht: Het lijkt er op dat deze auto dus afkomstig is uit het automuseum in Bergeijk (is volgens mij 5-10 jaar terug opgeheven): Ford Mustang sedan 1966: Chevrolet Corvette 1975: Chevrolet Sportsvan 1977 Chevrolet Pickup 1953:
 21. Ik weet niet of er al een uitspraak is met betrekking tot het 'opzettelijk langzaam rijden' tijdens de kwalificatie Q2 door Lewis Hamilton en daarop volgend ook door Lando Norris. Dit zorgde ervoor dat een aantal coureurs niet de gelegenheid kreeg om hun tijd te verbeteren, waardoor Lewis en Hamilton door konden naar de volgende kwalificatieronde.
 22. Het probleem is echt wereldwijd en in allerlei takken. Op het werk moest een simpele relaisgestuurde klep worden vervangen, na verschillende keren vragen bij het installatiebedrijf wanneer dat ging gebeuren, stond er vanmorgen ineens een monteur op de stoep met een andere klep. Na een paar maanden was duidelijk geworden dat hetzelfde type klep een levertijd had van meer dan een jaar, waarop besloten is om voor een ander merk/model te gaan. Ook bij het verwarmingsysteem van het gebouw: pomp moet vervangen worden, maar omdat er wat electronica in zit, zeer lange levertijden: chips worden vooral gebruikt voor andere toepassingen zoals auto's omdat dat meer opbrengt.
 23. Ik moet er nog wat uitzoeken en bewerken, er komen nog wat bijzondere VAG-auto's, nog een stel Amerikanen, wat kit cars om alvast iets te verklappen.
 24. Vandaag wat Italianen, zullen we alfabetisch beginnen? Alfa Spider Links dezelfde Alfa Spider, rechts een Fiat 124 Sport/Spider uit 1971: Nogmaals de 124: Dan nog een rugzakje, ook wel bekend als Fiat 500 uit 1968: Een gecamoufleerde 308 (want niet in Ferrari-rood) uit 1982:
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. Β© Skoda Forum Europe