Jump to content

Wasmachineman

SFE Moderator
 • Posts

  8,640
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  251

Everything posted by Wasmachineman

 1. Hoi Stefan, ik werk bij Peugeot en daar hebben wij geen inzicht wanneer er een auto wordt geproduceerd. Wel krijgen we “hints” mbt welke type auto eerder geproduceerd wordt: de elektrische/hybride auto’s gaan sneller bij ons dan de benzine/diesels. Ook de duurdere uitvoeringen gaan sneller zoals de GT lines. Want hier zit meer winst op uiteraard. Wij hebben levertijden van bijna een jaar op de benzine/diesels maar ook korte levertijden van 3 maanden op elektrische Peugeots. Bij Skoda heb ik geen inkijk uiteraard maar we horen wel veel. De Kodiaq gaat veel te goed maar de ID4 en ID3 minder dus wordt er op de rem getrapt?? Als dit zo is dan zou dit enorm heftig zijn uiteraard maar Volkswagen is machtig. Het kan natuurlijk ook liggen aan het chips tekort wat bij elke producent speelt, ook bij Peugeot alleen merken we dit iets minder dan bij Volkswagen.
 2. Update! Ze staan gelijk nu maar er kan nog van alles veranderen komende week? Want er zullen wel “enkele” protesten bij de FIA neergelegd worden door zowel Red Bull als ook Mercedes. Nu voor het eerst heb ik niet de hele wedstrijd gezien, gewoon omdat het te spannend was. Volgende week zondag de laatste race dus daarna eindelijk rust. Ook voor ons als kijker...😂
 3. Ik zou geen aanbetaling doen haha. Dat hoeft ook niet hoor maar op het moment van afleveren moet het geld wel binnen zijn....of een mooie inruiler uiteraard.
 4. Ja, hier schrik je wel van. Ik weet dit al een maandje maar wel vanuit de pers. Intern hoor je niets hierover, zelfs niet als je vragen stelt. Dus weet ik hoe laat het is….
 5. Houd het er maar op dat ik lange dagen heb. Heel lange dagen!! Mijn nieuwe demo is er nog steeds niet vanwege chip problemen. 308 zou in september aankomen bij de dealer. Nu wordt dat januari/februari hopelijk? Levertijden zijn behoorlijk lang, 6 maanden maak ik vaak mee maar sommige bestellingen staan al 8 maanden in backorder. Terwijl elektrische auto’s regelmatig een levertijd hebben van 2 maanden. Die krijgen voorrang op conventionele auto’s vanwege de uitstoot. Dan schijnt er nog een ander probleempje zich te manifesteren binnenkort: magnesium tekort. Bestelauto's, Componenten, Materieel, Trucks – Arjan Velthoven – 22 oktober 2021 De wereldwijde productie van (bedrijfs)auto’s heeft momenteel te lijden onder het tekort aan halfgeleiders. Maar er ligt nog een veel groter gevaar op de loer: een tekort aan magnesium kan de autoproductie volledig stilleggen. Dat meldt de Financial Times. Ongeveer 90 procent van de wereldvoorraad magnesium is afkomstig uit China. Magnesium is een metaal dat van vitaal belang is voor de constructie van een groot aantal verschillende auto-onderdelen. Wanneer het met aluminium wordt gemengd tot een legering, wordt het gebruikt in van alles, van brandstoftanks en versnellingsbakken tot stoelframes en lichtmetalen wielen. De magnesiumproductie vindt voor een groot deel in de stad Yulin. Financial Times meldt dat de Chinese regering de sluiting van meer dan de helft van haar magnesiumsmelterijen heeft afgedwongen vanwege een energiecrisis. Er zijn nog maar vijftien van de vijftig smelterijen actief en die draaien ook nog eens op halve kracht, om aan de vereisten van de overheid te voldoen. De auto-industrie ziet de sterk verminderde magnesiumproductie met angst tegemoet, want deze duurt tot zeker eind dit jaar. Volgens ramingen van Fastmarkets.com van medio september van dit jaar bedroeg de waarde van magnesium op dat ogenblik 40.000-45.000 yuan (6.207-6.983 dollar) per ton, een stijging met 36 procent ten opzichte van de week daarvoor. Het is een teken dat wanneer de verslagen van oktober en november verschijnen, het aantal nog verder zal zijn gestegen. Het magnesiumtekort zou een dynamisch duo kunnen vormen met het huidige tekort aan microchips, waardoor de gehele auto-industrie nog voor het begin van volgend jaar op de knieën zou kunnen worden gedwongen. Analisten spreken nu al van een nachtmerriescenario als er op korte termijn geen oplossing wordt gevonden. https://www.ttm.nl/materieel/magnesiumtekort-pas-echte-bedreiging-voor-voertuigproductie/141277/
 6. Heftige race weer!! 7 puntjes minder qua voorsprong. LH reed wel erg goed met die snelle bak! Volgende race weer Max op 1 hopelijk. En gelukkig pikte Perez nog even de snelste ronde af van LH. 🤗
 7. Klopt. Ik heb vaak ook beide aan haha…
 8. 160 km/uur?? Het mag en kan daar dus dat scheelt. Zelf doe ik dat niet en zet de CC max op 120-130 km/uur, hangt van de mede weg gebruikers af waar ik achteraan kan streamen indien mogelijk en op redelijke afstand. En wij hebben mazzel want onze kids zeggen: doe maar 1300 km op de 1e dag hoor dan zijn we de volgende dag snel klaar. Wij vertrekken vaak dan om 02:30 in de nacht dus slapen ze eerst nog een paar uur in de auto. En de oudste gaat tegenwoordig zelfstandig dus junior zit helemaal alleen achterin te relaxen en piept alleen als ie moet plassen en zelfs dat houdt ie dan nog een half uur vol met ophouden. In NL is hardrijden alleen mogelijk met Flitsmeister, ik rijd regelmatig van Rotterdam naar huis en dan gooi ik het gas erop hoor. Dan vind ik het wel leuk om die 120 km in een uurtje af te leggen wat ook lukt regelmatig.
 9. Echt hard rijden wordt vanzelf minder als er een paar grijze haren hij komen hoor. Merk ik bij mijzelf! We rijden naar zuid Italië gemiddeld 120 waar mogelijk en vinden dat echt nog lekker cruisen. Harder kan maar je schiet er niet veel mee op. Lekker ontspannen rijden dan houd ik het 1300 km vol op 1 dag en dan de volgende dag nog slechts 900 km om te finishen. En dan wisselen we ook nog af onderweg uiteraard. Met kamperen heb je toch wel die grote kofferbak nodig inderdaad maar je kunt dus een auto ruilen met iemand voor die bepaalde periode van het jaar. Goede afspraken maken en klaar.
 10. 😎 En weer 2 puntjes uitgelopen op LH! Nu 21 punten voorsprong dus. En LH start morgen op plekje 10, best mooi al had helemaal achteraan leuker geweest.
 11. Hoeveel x per jaar heb je die grote kofferbak nodig? Met vakantie dus 1 of 2 x dus. Hutkoffer op je dak en klaar? En uit eigen ervaring het volgende: wij namen altijd teveel mee op vakantie vanwege die grote kofferbak. Hoe groter de kids hoe minder troep we meenamen op vakantie.
 12. Ik weet het bijna zeker. Auto verkoop is dramatisch gekelderd dus proberen ze van alles om de pijn zo laag mogelijk te houden. Skoda draait erg goed maar alleen vanwege de Enyaq.
 13. Even 2 tipjes: 1. de meest luxe versie krijgt voorrang bij het produceren in de fabriek. De goedkopere duidelijk niet en moeten langer wachten. Reden is dat er veel meer marge/winst op gemaakt wordt bij de duurdere versies. 2. Hybrides en elektrische auto’s krijgen ook voorrang op benzines en diesels. Waarom? Omdat de uitstoot voor de importeur ook zo laag mogelijk moet zijn. Dat is de situatie nu en biedt geen garantie voor de toekomst en kan per merk verschillen.
 14. https://www.telegraaf.nl/sport/1684349904/mokerslag-voor-lewis-hamilton-diskwalificatie-in-brazilie SÃO PAULO - Max Verstappen kan dit weekeinde een reuzenstap zetten richting zijn eerste wereldtitel. Zijn concurrent Lewis Hamilton is na de kwalificatie van vrijdag gediskwalificeerd, omdat het DRS-systeem van zijn auto in die sessie niet voldeed aan de technische eisen. Max Verstappen kreeg van de stewards een boete van 50.000 euro. Diskwalificatie betekent dat Hamilton geschrapt is uit de uitslag van vrijdag, waarin hij juist de snelste tijd neerzette en zich daarmee leek te verzekeren van de eerste startplek voor de sprintrace op zaterdag. Nu zal hij die sprintrace vanuit de pitstraat moeten starten, ervan uitgaande dat zijn team Mercedes nog aanpassingen moet doorvoeren aan zijn auto. Zo niet, dan wordt het alsnog een start achteraan. Het duurde erg lang voordat de beslissingen werden genomen. Verstappen diende zich zaterdagochtend in Brazilië nog te melden bij de stewards, omdat hij na het parkeren van zijn auto ook de bolide van Hamilton aan een persoonlijke controle had onderworpen. Dat is volgens het sportieve reglement niet toegestaan. De Nederlander kreeg daarvoor uiteindelijk een boete van 50.000 euro, al stelden de stewards direct dat hij de vleugel van Hamilton met weinig kracht beroerde en niet had aangetast. Coureurs maken in de DRS-zones gebruik van de openklappende achtervleugel, om zo meer snelheid te genereren op het rechte stuk. De maximale opening van de vleugel mag 85 millimeter bedragen, maar bij Hamiltons onderdeel zat meer speling. Daardoor kwam zijn auto niet door de technische check. Bij de andere gecontroleerde auto’s – waaronder die van Verstappen en Hamiltons teamgenoot Valtteri Bottas – werd geen probleem geconstateerd. Mercedes heeft zoals te doen gebruikelijk wel de mogelijkheid om in beroep te gaan. Volgens het topteam is er iets misgegaan en de stewards geloven ook dat er geen sprake is van opzet, maar onderaan de streep is dat niet relevant en kwam de auto simpelweg niet door de test. Hamilton zal zaterdag voor een inhaalrace staan om nog zo’n goed mogelijke startpositie voor de race van zondag te bewerkstelligen. Een hels karwei, want ook op de grid voor zondag moet hij al vijf plekken achteruit na zijn motorwissel. Verstappen start de sprintrace (20.30 uur Nederlandse tijd) nu vooraan en kan op die manier op zaterdag al drie punten uitlopen op Hamilton en ook zondag geweldige zaken doen. De kloof tussen de twee bedraagt momenteel negentien punten in het voordeel van de Nederlander. Na Brazilië volgen er nog slechts drie races. Gaat Verstappen met een voorsprong van minimaal 26 punten naar huis, dan kan hij zelfs volgende week in Qatar in theorie al kampioen worden.
 15. Go see the dealer! 😎 Die weten alles!
 16. Altijd handig zo’n setje!
 17. Bij de Aldi of bij de Lidl?
 18. En weer uitgelopen op LH! Goed bezig, Max!!
 19. Wederom ziet het er goed uit met nog 19 laps te gaan! #Maxop1 https://twitter.com/redbullracing/status/1457448584593526787?s=21
 20. Beter is het, als het ijzelt of als het glad, is om lekker thuis in bed te blijven....😎
 21. Is daar gewoon een nadeel om op pole staan haha. Maar de punten zijn weer binnen en dus de volle 25 punten! 😄
 22. De show is weer begonnen! Formule 1 in the USA met Max op pole maar LH heeft al in de eerste bocht de leiding genomen....later meer!
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe