Ga naar inhoud

Patatjes....Belgische frietbakkers willen erkenning!


Wmm is er niet meer
 Delen

Aanbevolen berichten

http://www.telegraaf.nl/buitenland/22080410/___Erkenning_Vlaamse_Friet___.html

De professionele frietbakkers in België streven naar internationale erkenning. In Vlaanderen zijn ze een petitie begonnen om te worden opgenomen in de Vlaamse lijst van zogenoemd immaterieel cultureel erfgoed. Uiteindelijk willen ze op de wereldlijst van de VN-organisatie Unesco komen, melden Vlaamse media!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bepaalde zaken kan ik me prima voorstellen dat ze op zo'n lijst komen, zoals bijvoorbeeld het Sinterklaasfeest. Bij het verhaal over de Belgische frieten, mis ik wat ze nu eigenlijk erkend willen zien. Is dit de naamgeving (net als Goudse kaas, Goudse stroopwafels, Luikse wafels enz.) of is het de cultuur? Dat laatste is denk ik uitermate moeilijk te vatten, omdat je geen lijntje kunt trekken waar de cultuur ophoudt (of waar ie begint).

 

Zo'n Belgisch frietkot heeft wel een speciale sfeer, maar dat wordt buiten Belgie volgens mij ook niet gekopieerd, dus waarom zou je dat beschermen/op een lijst zetten?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zo'n Belgisch frietkot heeft wel een speciale sfeer, maar dat wordt buiten Belgie volgens mij ook niet gekopieerd, dus waarom zou je dat beschermen/op een lijst zetten?

Misschien om subsidie te krijgen? Dat ze anders weggeconcurreerd worden door de McD's en andere fastfoodketens!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee, die worden niet weggeconcurreerd en ZEKER niet door zoiets sfeerloos' en onpersoonlijks als de Mac.

Tja die mening delen we wel sfeerloos en niet te vreten.

Maar als je langs zo'n vreetschuur rijd dan krijg je er toch een heel andere mening over.

Tis er altijd druk bij zo'n schuur, auto's , mensen en de vliegende rat oftewel de meeuw

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het voordeel van de Mcvreetschuur is dat ie redelijk voorspelbaar is in de kwaliteit1). Overal op de wereld kun je er van op aan dat de hamburger hetzelfde smaakt en dat je het standaard assortiment krijgt (los van de specials). Het is er overal "schoon" en er wordt "genormeerd" gewerkt (na x minuten vervangen ze de gebakken producten of het vet etc).

 

De frietkot van onze gewaardeerde zuiderburen is meestal (veel) beter van kwaliteit op het gebied van de smaak, de "specials" en de sfeer. Maar je kunt er niet echt van op aan dat je bij een willekeurige frietkot altijd tevreden bent. De spreiding in de diverse aspecten (smaak, reinheid, assortiment etc.) is nogal groot. Soms is de teleurstelling dan groot (laatst in de buurt van Lanaken na een fietstocht van 50 km kleffe slappe frieten, grote teleurstelling: nog 30 km fietsen met zwaar op de maag liggende frieten in de buik moeten rijden) of ben je erg blij zoals laatst in Antwerpen waar alles perfect was (wat je in die vorm in 'olland vrijwel niet tegenkomt omdat ze bijna allemaal fabrieksfrieten gebruiken).

 

Het zou voor het "erfgoed" handig wezen als er een kwaliteitskeurmerk is om het kaf van het koren te scheiden. Sfeer valt natuurlijk moeilijk te vangen...

 

1)Kwaliteit is er altijd, maar je kunt onderscheiden in goede en slechte kwaltiteit ;)

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

HET IS ZOVER

De Belgische frietkotcultuur wordt erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Dat heeft Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege vandaag beslist. De erkenning leverde eerdere producten en sectoren al een meeropbrengst tot 35 procent op.

© belga.

Joke Schauvliege en Kris Peeters.

De frituristen overhandigden de minister vandaag een petitie om op te roepen tot de erkenning. "De frituren zijn lang zo banaal geweest dat er nauwelijks belangstelling voor was", zegt Bernard Lefèvre, voorzitter van sectorvereniging Navefri. "Pas dankzij de interesse van buitenlanders zijn we ze gaan waarderen. We moeten nu ook zorgen dat ze blijven bestaan."

Navefri diende een aanvraag in om te worden erkend als immaterieel cultureel erfgoed, net als bijvoorbeeld de garnaalvisserij of de biercultuur. "Dat is een erg belangrijk label", aldus Frans De Wachter, directeur van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). "Er bestaat bijvoorbeeld een hele stroom van toeristen die langs het erkende erfgoed trekken."

Mattentaart

De erkende producten en sectoren merken dat volgens De Wachter onmiddellijk aan hun omzet. "Sinds de mattentaart als streekproduct is erkend, worden er 35 procent meer verkocht", zegt hij.

De Vlaamse regering volgde Navefri in zijn vraag. "Er is meer waardering nodig voor de frituren", vindt minister-president Kris Peeters. "Dit label stelt de traditie veilig", vult Joke Schauvliege aan. "Om in aanmerking te komen, moet immers een dossier worden ingediend waarin wordt aangetoond dat de traditie terdege wordt voortgezet. De frituristen hebben hieraan voldaan."

Frietchinezen

En wat met de frietchinezen? "Zolang ze goede frieten bakken, mogen ze mee profiteren van deze erkenning", vindt De Wachter.

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

@snelle: nu de kogel door de kerk is, wordt het misschien tijd om de noorderburen eens te vertellen waar de goede fritkotten staan.

Mijn eerste is in Brussel, Jourdanplein, Maison Antoine (heb geen aandelen in deze tent, gewoon de eerste die bij me op komt)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe