Ga naar inhoud

De Recepten Keuken


EdK
 Delen

Aanbevolen berichten

Er komen weinig recepten bij, dus hier maar een eenvoudig maar heerlijk hap, die mijn moeder vroeger voor mij maakte. Er zijn vele varianten. Dit is de Duitse aus Rheinland-Westfalen.

Reibenkuchen:

benodigdheden:

1 kg aardappelen

4 grote uien

2 eetlepels peterselie

scheutje maggi of enkele theelepels Aromat of selleriezout o.i.d.

peper en zout

150 gr. bloem

3 eieren

1 eetlepel maïzena

melk

De aardappelen en de uien schillen en fijn raspen. Voeg de fijngehakte (verse) peterselie toe en roer de massa door elkaar. Voeg daarbij de bloem, eieren en maïzena en roer met behulp van de melk de massa tot een brij. Voeg tenslotte de maggi, peper en zout.

Doe een soeplepel van deze brij in de koekenpan en plet het met de achterkant van de lepel tot een platte koek is ontstaan. Bak de koek op een laag pitje aan beide kanten bruin. Als de koekenpan groot genoeg is, kunnen er natuurlijk meer dan één koek tegelijk worden gebakken.

Zelf eet ik er meestal een salade bij en als saus een knoflooksaus of fritessaus.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Aardappelschotel met blauwe kaas en walnoten

Voor 4 Personen – Bereiding 1 uur

Benodigdheden:

Groente:

1 kg Aardappels

2 Uien

Kaas:

0,2 kg Blauwe Kaas

Kruiden en Specerijen:

Zout

Melk en Melkproducten:

1,2 dl Slagroom

Noten:

20 gr Gepelde Walnoten

Paddestoelen en Truffels:

250 gr Grotchampignons

Vetten en Oliën:

2 el boter

1. Schil en was de aardappels. Snijd ze in schijfjes en kook ze in weinig water met zout

in ca 10 minuten beetgaar. Giet ze af en laat ze even afkoelen.

2. Verwarm de oven voor tot ca 200 C. Pel de Uien en snijd ze in ringen. Borstel de

champignons schoon en snijd ze in plakjes. Hak de walnoten fijn.

3. Verhit de boter in de koekenpan en fruit de uienringen. Bak de chamignons

ca 3 minuten mee. Verbrokkel de blauwe kaas en schep deze van het vuur af erdoor.

4. Bedek de bodem van een ingevette ovenschaal met de helft van de aardappelschijfjes.

Verdeel het champignon- kaasmengsel en de noten erover. Leg de rest dan de

aardappelschijfjes erop en schenk de slagroom erover. Laat het gerecht, afgedekt, in de oven

in ca 40 minuten gaar en goudbruin worden. Lekker met een bleekselderijsalade

----------------------------------------------------------------------------------

Gehaktballen met mozzarella

�� 1 teentje knoflook (geperst)

�� 6 blaadjes salie (fijngehakt)

�� 1 bol mozzarella

�� 500 gr (kalfs) gehakt

�� 1 el kappertjes

�� beschuiten of paneermeel

�� 1 ei

�� 1 dl witte wijn

�� sap van 1 citroen

�� 1 dl kippenbouillon

�� 1 el honing

�� maïzena

�� 4 plakken parmaham

Snijd de mozzarellabol in vieren. Meng in een kom het gehakt met de

knoflook, verkruimelde beschuiten, kappertjes en ei door elkaar. Breng op

smaak met P&Z. Verdeel het mengsel in 4 porties en kneed het gehakt om de

mozzarella heen tot mooie ronde gehaktballen. Bak ze om en om in 20

minuten gaar.

Maak intussen de glaceersaus: breng de wijn met het citroensap, bouillon en

honing aan de kook en kook het iets in. Breng op smaak met P&Z en bind het

met maïzena Bak de ham krokant in de oven of koekenpan, haal de

gehaktballen door de glaceersaus en serveer er de ham bij.

aangepast door EdK
Link naar reactie
Delen op andere sites

Toscaanse courgettesoep met zoete aardappel en rucolapesto

3 eetlepels olijfolie

400 gr courgette in blokjes van 2 cm

200 gr geschilde zoete aardappel in blokjes van 2 cm

1 fijngesneden teentje knoflook

1 liter groentebouillon (van tablet)

zout, peper

1/2 dl slagroom

1 klein fijngesneden bosje basilicum (houd 4 takjes achter voor de garnering)

1 ciabattabrood in plakjes

Voor de pesto:

100 gr rucola

25 gr pijnboompitten

1 teentje knoflook

1/2 dl olijfolie

25 gr geraspte Parmezaanse kaas

Meng voor de pesto de rucola, de pijnboompitten, de knoflook, de olie en de helft van

de kaas in een keukenmachine tot een smeuïg geheel.

Verhit de olie in een soeppan en bak de courgette- en aardappelblokjes hierin op laag

vuur ± 10 minuten tot ze zacht en lichtbruin zijn.

Bak de knoflook 2-3 minuten mee en voeg dan de bouillon toe.

Breng de soep aan de kook en laat ± 10 minuten zachtjes koken.

Pureer 1/4 deel van de soep in de keukenmachine en schenk dit terug in de pan.

Breng de soep op smaak met zout en peper.

Voeg de slagroom toe en laat de soep nog 5-10 minuten zachtjes koken.

Roer vlak voor het serveren het basilicum door de soep en schaaf de rest van de kaas

erboven.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Rooster de sneetjes ciabatta in het midden van de oven in ± 5 minuten lichtbruin en

bestrijk ze met de rucolapesto.

Leg de sneetjes brood voor het serveren in de soepkommen, schep de soep erover en

garneer met een takje basilicum.

---------------------------------------------------------------------------------

Ribollita I

(een stevige bonensoep met schiacciata, pizzabrood)

Toscanen zijn dol op bonen. Voor de bereiding van hun witte bonen wordt alleen de

allerbeste olijfolie gebruikt. Ribollita maakt u van een restje stevige witte bonensoep.

Schiacciata, een krokant pizzabrood waarin verse kruiden worden verwerkt, smaakt

er verrukkelijk bij.

Ribollita (gegratineerde Toscaanse bonensoep)

(4-6 personen)

300 gr gedroogde witte bonen

5 eetlepels olijfolie

1 fijngesneden grote ui

2 fijngesneden teentjes knoflook

2 stengels bleekselderij in stukken

1 prei in ringen

4 wortels in stukken

4 groene koolbladeren in repen

100 gr wilde spinazie of 4 snijbietbladeren in repen

1 blik gepelde tomaten (á 400 gr)

2 eetlepels fijngesneden peterselie

2 eetlepels fijngesneden basilicum

zout, peper

voor de afwerking:

5-6 dunne plakken grof brood

2 grote uien in dunne ringen

3-4 eetlepels olijfolie

een niet te diepe ovenvaste schaal

Laat de bonen 1 nacht in ruim water weken. Zet ze de volgende dag met het

weekwater op en laat ze op zacht vuur 11/4 uur koken.

Verhit de olie en bak de ui en de knoflook hierin ± 5 minuten.

Voeg de bleekselderij, prei, wortels, kool en spinazie toe en bak ze even

omscheppend mee.

Voeg de tomaten met het vocht, de peterselie, de basilicum, zout en peper toe.

Schenk er ± 11/2 liter water bij, breng de soep aan de kook en laat haar op zacht vuur

± 2 uur koken.

Pureer * de helft van de bonen en roer de puree samen met de hele bonen door de

soep.

Breng de soep met zout en peper op smaak en laat haar 1 nacht staan.

Bedek de volgende dag de bodem van een schaal met plakken pizzabrood en schenk

er de bonensoep over.

Verwarm de oven voor op 225°C.

Leg de ringen ui op de soep, schenk er de olijfolie over en zet de ribollita ± 15

minuten in de oven tot de uien mooi bruin zijn.

Deze soep kunt u ook met witte bonen uit blik maken. Kies hiervoor de Italiaanse

witte bonen (cannellini) die te koop zijn in delicatessenwinkels. Laat ze goed

uitlekken en voeg de bonen op het laatste moment aan de soep toe.

aangepast door EdK
Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn jongste dochter heeft zich de Marokkaanse keuken heel goed eigen gemaakt. Haar partner is van Marokkaanse origine en hij zegt altijd dat ze kookt met liefde. Ik eet dus graag bij ze en ik kan jullie zeggen, dat is smullen.

Voor degenen die koken leuk vinden, maar nog nooit echt hebben geproefd van de Marokkaanse keuken, zeg ik: Doen!

Op internet wemelt het van de recepten van enthousiaste Marokkaanse dames.

Zelf kook ik graag uit een kookboek dat ik eens kado heb gekregen: De Joodse Keuken, van Claudia Roden. Naast dat het een schitterend gebonden boek is, vertelt het over de geschiedenis van de diaspora. Dan begrijp je hoe recepten zijn ontstaan. Soms met heel eenvoudige ingrediënten maakte de Jiddische mamma de lekkerste gerechten. Leuk is dat ik er steeds vaker gerechten in tegen kom, die ook in de Marokaanse keuken voorkomen. Niet zo gek natuurlijk, want de Joodse gemeenschap was en is nog steeds groot in Marokko. Een aanrader dus.

Zelf ben ik gek op falafel met tahina. Ik heb het bij verschillende tentjes gegeten, maar ik vind m'n eigen falafel toch het lekkerste.

Men neme:

1 pond gedroogde kikkererwten of tuinbonen. Tuinbonen geven een fijnere structuur.

een bosje lente uien;

twee handen gehakte korianderblad;

een paar tenen knoflook;

een tl. komijnpoeder;

een tl. chilipoeder;

Dit alles in de keukenmachine tot een brij hakken.

In bolletjes of schijfjes bakken in de frituur.

In verschillende recepten op internet lees je dat men kikkererwten in blik voorschrijft. Dat werkt niet goed, want daarom staat verder in het recept dat er bloem bij moet om de massa te binden.

Beter is om gedroogde kikkererwten te gebruiken en deze eerst een nacht te wellen.

Het gebruik van gedroogde tuinbonen wordt beschouwd als een verfijnde falafel. De één beweert dat het al door de Israëlieten werd gebruikt, dan ander zegt dat ze het hadden overgenomen van de Egyptenaren. Hoe het ook is, het is lekker.

Als saus vind ik tahina het lekkerst. Tahina wordt gemaakt van tahin (sesampasta) met wat water, geperste knoflook, wat paprikapoeder, beetje citroensap, peper en zout. Alles naar eigen smaak. Roeren tot het een saus wordt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Kaiserschmarrn

3 eetlepels rozijnen

2 eetlepels rum

4 eieren, gesplitst

3 eetlepels suiker

mespunt zout

1 zakje vanillesuiker

3 dl melk

125 gr bloem

50 gr boter

poedersuiker

Was de rozijnen, droog ze tussen keukenpapier en laat ze vervolgens een half uur weken in de rum. Klop in een kom de eierdooiers met suiker, zout en vanillesuiker met een garde of een elektrische mixer schuimig.

Meng geleidelijk de melk door de eiermassa en steeds met niet meer dan een eetlepel tegelijk de bloem, tot een glad beslag is verkregen. Roer de rozijnen met de rum door het beslag.

Klop de eiwitten zo stijf mogelijk en schep het eiwitschuim luchtig door het beslag. Verwarm 1 eetlepel boter in een koekenpan en bak hierin op niet te hoog vuur een omelet van ¼ van het beslag.

Draai deze na 3 minuten bakken om en laat de tweede kant ook lichtbruin van kleur worden. Voeg eventueel nog wat boter toe. Verdeel dan de omelet in de pan met 2 vorken in ongelijke stukjes. Neem ze uit de pan en houd ze warm. Bak op dezelfde manier nog 3 omeletten van het beslag. Smelt de rest van de boter in de koekenpan en bak hierin onder voortdurend omscheppen alle stukjes omelet tegelijk nogmaals 2 minuten. Bestrooi rijkelijk met poedersuiker.

Tip - serveren met compote

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wafels met bier banaan en chocolade

6 bananen

Het sap van 1 limoen

125 gr boter

2 dl room (min 30% V.G.

3 eieren

250 g zelfrijzende bloem

200 g pure chocolade met sinaasappel

150 g suiker

2,5 dl Jupiler

Olie om in te vetten

1 mespuntje zout

Voorbereiding

Snij de bananen in plakjes en besprenkel met het limoensap.

Rasp de chocolade grof.

Klop de room stijf en zet koel weg.

Laat de boter smelten.

Bereiding

1. Zeef de bloem boven een kom en meng met de suiker en het zout.

2. Klop de eieren los en roer door de bloemmengeling, samen met de gesmolten boter.

3. Voeg langzaam het bier toe en mix tot een glad beslag.

4. laat het wafelijzer goed heet worden en vet in met de olie. Schep een pollepel beslag in het midden van het wafelijzer en bak de wafels.

Afwerking

Garneer de wafels met stukjes banaan en een beetje opgeklopte room. Bestrooi met de cocoladeschilfers.

Smakelijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 maanden later...

Vandaag de restjesdag inspiratie verwerking.

Wat had ik nog:

Gekookte krielaardappeltjes met schil.

Flink stuk gerookte zalm (afgelopen dinsdag bij de rokerij gehaald)

Visbouillon (afgelopen weekend nog over, na risotto maken).

Een plat turksbrood lag er nog in de vriezer.

Vers: van die lange spekbonen en twee flinke grote rode uien.

Spekbonen net gaar koken in water met wat zout en flink wat knoflooktenen. Afspoelen/afkoelen. Daarna in grove stukken snijden.

Rode uien in gelijke snippers snijden. Ff fruiten in de koekepan, dan flink wat visbouillon erbij en inkoken maar tot de uiensnippers in een dikke geleiachtige bouillon overblijven.

Alles laten afkoelen.

Krieltjes in schijfjes snijden. Gerookte zalm in grove stukken. Alles tezamen met de grof gesneden spekbonen, de uien/bouillon en de nodige kruiden (en andere smaakmakers) vermengen en ff laten staan.

Paar druppels citroensap erover. En klaar is de maaltijdsalade.

Oven heet opstoken, turks platte brood ff met wat water besprenkelen, olijfolie en wat sesamzaadjes. Ca. 8-10 minuten in de hete oven (knapperig van buiten, nog zacht van binnen). Het brood bij de maaltijdsalade serveren.

Eetze.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later...

Sinds nog niet zo lang is er bij de AH tonijn met MSC-keurmerk, nl. deepblue. Eindelijk weer eens pasta met tonijn maken!

- maccaroni

- blikjes tonijn in olie

- kappers

- knoflook

- prei

- ui

- olijven

- eventueel blikje sardines (waren er al langer met MSC-keurmerk)

- eventueel iets van tomaat, zongedroogd ook lekker

- pepermolen op tafel zetten met zwarte peperkorrels er in

- zeezout ook, vooral als je geen sardines hebt toegevoegd

hoeveelheden: i.i.g. niet meer sardines dan de helft van de tonijn, de rest is niet zo kritisch en ook een beetje naar eigen smaak natuurlijk

Ik had het iets van 5 jaar niet gegeten, was vergeten dat het zo lekker is!

oh.... tja....

voor de maccaroni kijk je maar op het pakje, ui snijden en fruiten in de olie van de tonijn als het even kan alsmede eerst te pellen en te persen knoflook, die prei moet je ook al snijden (kijk daarom vind ik het altijd zo'n onzin om dit uit te schrijven) en ook wassen natuurlijk, en die mag dan ook nog even met de ui mee, tomaten ook al snijden en natuurlijk ook eerst wassen (pffft), zongedroogde tomaat eventueel afhankelijk of je van grote stukken of kleine stukjes houdt, en verder komt het er basicly op neer dat je alles in een wok gooit volgens het principe "hoe gaarder het moet zijn, hoe eerder er in, rekening houdende met de garingskarakteristiek van het betreffende ingredient". Je weet wel, dat je aan het koken bent. Je kan het ook nog naar smaak staafmixeren, maar ik raad het af.

Vers is vast lekker, maar is keurmerktechnisch misschien ingewikkelder? Hm, zal eens orienteren.

aangepast door EdK
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 6 maanden later...
De lekkerste aardappeltjes uit de oven! 

Ingrediënten voor 2 personen

  • aardappeltjes (of aardappelen) zoveel als je nodig denkt te hebben voor 2 personen
  • flinke theelepel rozemarijn
  • flinke theelepel tijm
  • 4 tenen knoflook
  • halve theelepel kerrie
  • peper
  • zout
  • olijfolie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C.

 

Spoel de aardappels af en borstel ze schoon.

Snijd de aardappels zó dat ze ongeveer even groot zijn.  

 

Maak in een kommetje of kopje een papje van de uitgeperste knoflook, kerrie, peper, zout, tijm en rozemarijn met olijfolie.

Bovenstaand heb ik de hoeveelheden kruiden ongeveer aangegeven.

Natuurlijk kun je de hoeveelheden die je gebruikt naar smaak aanpassen.

Zelf gebruik ik flink wat rozemarijn en tijm, heerlijk!

Verdeel de aardappels in een ovenschaal. Sprenkel de olijfolie met kruiden er overheen en hussel dit door elkaar zodat iedere aardappel met de kruidenolie in aanraking komt.

Desgewenst kun je extra olijfolie over de aardappelen sprenkelen.

 

Bak de aardappelen ongeveer 30 minuten in de oven.

Controleer of de aardappels mooi gaar zijn voor je ze uit de oven haalt. (even prikken met een vork)

Bereidingstijd is afhankelijk van de hoeveelheid én grootte van de aardappelen, 30 minuten is afgestemd op de grootte van mijn aardappeltjes.

Serveer deze lekkerste aardappeltjes met vlees of vis en groenten, of een salade

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ed, je overvalt me, met deze ongekende kant van je culinaire kennis en vaardigheden, zo zie je maar !

Het gerecht toont kennis van basisvaardigheden, waar het natuurlijk altijd om gaat.

 

Zelf loop ik de laatste tijd regelmatig  aan tegen de maximaal te bereiken oventemp. van 200°C .

Er is mij een pizzaoven (compact) toegezegd, waarin temperaturen van rond de 500 °C worden beloofd.

Ik zeg altijd ja, op deze cadeau's.

 

Het gaat om pizza's, maar dan "echte "

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Top! Nou, verras ons dan maar eens met je beste pizza-recept, Hobbel!

Nou op veler verzoek dan :

 

Pizza Margharita op de juiste temperatuur bereid.

 

Benodigdheden voor 2 personen :

 

1 pizza oventje, die tot ± 400 °C kan gaan.

 

Deeg :

350 gr. bloem tipo OO

1 el. olijfolie

½ zakje gedroogde gist = 3,5 gr.

1 tl. suiker

1 tl. zout

± 180 ml. lauwwarm water

 

Saus en beleg :

 

Tomatensaus (zie recept)

1 bol buffelmozarella

Verse basilicumblaadjes

 

Recept tomatensaus:

 

1 blik tomaten

1 teen knoflook

1 ui gesnipperd

italiaanse kruiden

1 el. olie

 

Bereiding tomatensaus:

 

ui fruiten met knoflook

de rest toevoegen en inkoken tot de gwenste dikte.

 

De bereiding van het deeg:

 

gist + suiker oplossen in een beetje water ± 20 ml.

Alle benodigheden onder het kopje deeg, mengen en kneden en laten rijzen tot een soepel deeg.( op een warme plaats)

Mij bevalt de broodmachine erg goed om dit arbeidsintesieve klusje te laten klaren. (kneden en rijzen )  ± 1 a 1½ uur.

 

Afmaken :

 

2 bollen deeg afsnijden en zo dun mogelijk uitrollen met deegroller.

tomatensaus op de bodem strijken

Mozarella verbrokkelen en op het deeg strooien

Blaadjes basilicum scheuren en op het deeg leggen.

 

Het (niet al te lang) voorverwarmde oventje met de bijbehorende pizzasteen, vullen met de eerste pizza.

Daarna de oven op volle capaciteit zetten.

 

± 8 minuten wachten met 1 glas Barolo onder handbereik.

 

Als de ontwijkende stoomwolkjes afnemen is hij klaar.

 

Eet smakelijk !

aangepast door hobbel de bobbel
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later...

Chili con carne met rundvlees

 

 

Chili con carne wordt meestal gemaakt met rundergehakt.

Maar de ‘echte’ chili is afkomstig uit Texas.

Oorspronkelijk maakten de cowboys dit stoofgerecht tijdens hun trektochten in een ‘dutch oven’, tussen de hete kooltjes van het kampvuur.

Daarvoor snijden ze rundvlees of buffelvlees in kleine stukjes en stoven die met spekjes, ui, wortel, chilipoeder, oregano en tomaten  totdat het vlees boterzacht is.

 

  • 500 gram sucadelappen, in blokjes
  • 2 eetlepels olie,
  • 50 gram boter
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 100 gram magere spekblokjes
  • 1 eetlepel verse oregano, fijngeknipt
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 3 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 1 rode Spaanse peper, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 200 ml runderbouillon (van tablet)
  • 1 grote pot bruine bonen
  • 4 eetlepels crème fraiche

 1.  Bestrooi het vlees met zout en peper.

      Verhit in een braadpan helft van olie en boter.

      Bak het vlees, in gedeelten,  rondom bruin en schep uit de pan.

      Bak het in achtergebleven bakvet uien en spekblokjes in ca. 3 minuten goudbruin.

      Toevoegen: vleesblokjes, oregano, tomatenblokjes, komijn, knoflook, spaanse peper en bouillon.

 

      Laat het vlees zachtjes in 1 ½  uur gaar stoven.

 

 2. Intussen laat de bruine bonen uitlekken.

     Schep rode paprika en bonen door het vleesmengsel.

     Stoof nog 30 minuten.

     Breng op smaak met zout en peper.

     Aan tafel crème fraiche erop scheppen.  (gebruik ik niet )

     Lekker met een tomaten-avocado salsa, maïschips en brood of basmatie rijst.

 

Hoofdgerecht

6 personen

bereiding:  2 ½  uur

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...
  • 1 maand later...

Pastaschelpen met walnootvulling


Kortgeleden vond ik een erg smaakvol lijkend recept op VegWeb.com door Caroline Disko uit Ontario, Canada, voor pastaschelpen met walnootvulling. Ik begon te watertanden bij het lezen van het recept, dus besloot ik het zelf te gaan maken. Ik kon echter nergens hier in Amsterdam jumbo pastaschelpen vinden, waar het oorspronkelijke recept voor bedoeld is (waarschijnlijk heb ik niet goed genoeg gezocht). Daarom heb ik normale pastaschelpen van veel kleiner formaat gebruikt, die niet zo makkelijk individueel te vullen waren. Uiteindelijk besloot ik dan ook de walnootvulling gewoon te mengen met de pastaschelpen. Hier is het recept waar ik op uit ben gekomen. Afgelopen zondag heb ik het gemaakt voor mijn vriend en mijn moeder en ze waren verrukt over de smaak.


 


Ingrediënten (voor 2 personen)


  • ongeveer 250 gram walnoten
  • 2 selderij stengels
  • 1 portobello champignon
  • 3 knoflook tenen
  • 1 handvol verse peterselie
  • 10 verse basilicum bladeren
  • olijfolie
  • zeezout
  • vers gemalen peper
  • 200 gram pastaschelpen (jumbo als je ze kunt vinden)
  • 2 potten pastasaus (van je voorkeur, ik heb Spagheroni piccante gebruikt)

Bereidingswijze


  • Snij de walnoten, selderij, champignon en knoflook grof en stop ze in een blender of mixer samen met de peterselie, de basilicum, de olie, het zout en de peper. Maak er een gladde substantie van. De staafmixer bleek bij mij het beste daarvoor.
  • Kook ondertussen de pastaschelpen volgens de aanwijzingen op het pak. Verhit ook de pastasaus.
  • Wanneer de pastaschelpen gaar zijn, voeg dan het walnootmengsel toe en meng het erg goed door elkaar. Als je jumbo schelpen hebt kunnen vinden, laat deze dan wat afkoelen en gebruik een lepel om elke schelp apart te vullen met het walnootmengsel. Leg de schelpen met het walnootmengsel op een bord en giet de pastasaus erover heen. Geniet ervan en laat me weten hoe je het vond!
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

Na de feestdagen willen de darmen nog wel eens van streek zijn na al dat witmeel en vette hap.

Om de spijsvertering eens goed op gang te helpen, een recept voor een stevig, voedzaam edoch spijsvertering bevorderend brood.

 

leinsamen-verdauungsbrot-_mg_6236.521493

 

Lijnzaad brood.

 

Benodigdheden:

-400gr. Volkoren of speltmeel

-50gr. Gekneusde of hele lijnzaadjes

-6gr. zout

-paar eetlepels broodspecerijen (b.v. kummel, venkel, oid.)

-15gr verse gist of ca 8 gr. droge gist

-370gr. lauwwarm water

-Broodbakvorm (liefst zo'n stevige zwarte plaatijzeren) of desnoods een cakevorm oid

En uiteraard een keuken met benodigdheden en een oven.

 

Broodbakvorm invetten en bestuiven met bloem

 

Alle ingrediënten in een grote schaal doen. Zout en broodspecerijen over het meel strooien. Als je droge gist gebruikt kan dit direct in de grote mengschaal, als je verse gist gebruikt dit apart in een hoekje van de schaal verbrokkelen en het grootste deel van het water over de gistbrokjes gieten. Met een vork de verse gist goed laten oplossen. Let op! De gist moet goed oplossen, anders krijg je gistklompen in het brood.

 

Dan alle ingrediënten met een vork goed doorroeren. Zoveel water toevoegen totdat een zacht, enigszins plakkerig deeg vormt. Goed mengen! Dit kost de nodige handkracht en vereist echt de nodige minuten kneedwerk.

 

/Mocht je een keukenmachine willen gebruiken. Gebruik dan een grote mengkom met deegkneedhaak (!) en laat de machine het werk doen. Dan is het makkelijker, bij gebruik van verse gist, om het gistmengsel (gist + water) eerst in een klein kommetje goed op te lossen en dit bij het deegmengsel in de mengkom van de keukenmachine te doen./

 

Vervolgens het deegmengsel in de klaarstaande broodvorm doen. Paar eetlepels water over het deeg sprenkelen, zodat dit niet uitdroogt tijdens het rijsproces.

Zonder af te denken dit mengsel (in de vorm) zo lang laten staan, op een warme plek dat het volume zich minstens 1/3 vergroot heeft. Dit duurt ca. 15-45 minuten.

 

Ondertussen de oven aanzetten. 180 graden hete lucht oven of 200 graden indien alleen onderwarmte.

Het gerezen brood eventueel met een beetje melk bestrijken (voor een nog fraaiere korst) en in de goede hete oven plaatsen. Baktijd ongeveer 1 uur.

Brood is klaar als het bij kloppen op de bovenzijde enigszins hol klinkt.

Direct na het bakken uit de vorm halen en op een rooster storten. Omdraaien zodat de bovenzijde weer boven is. Nu op het rooster laten afkoelen.

 

Eet smakelijk! De geur van vers gebakken brood is gewoon heerlijk. :smullen:

 

Waarschuwing: voor mensen die slechts fabrieksbrood gewend zijn, kan dit een schokkende ervaring zijn! ;)

aangepast door Captain Hook
  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Veganistische "cheesecake"

 

Equipment

  • You will need a 22cm round springform tin.
Base
  • 1 cup macadamia nuts
  • 1/2 cup walnuts
  • 1/2 cup pitted dates
  • 1/4 cup shredded coconut
  • Pinch of Himalayan pink salt
Filling
  • 3 cups raw cashews (soaked for 2-4 hours and then drained)
  • 3/4 cup lemon juice
  • 3/4 to 1 cup coconut nectar
  • 3/4 cup coconut oil
  • 1 vanilla bean, split and scraped
Topping
  • 2 cups frozen strawberries
  • 1/2 cup pitted dates
  • 1 cup sliced fresh strawberries, plus 1 cup whole strawberries, to serve
  • Method
  • Notes
  1. Step 1

    Lightly grease the 22cm round springform tin with coconut oil and line base and sides with baking paper. Place all ingredients for the crust except for the dates in a food processor until you get the texture of crumbs. Add dates and pulse until well combined. Press into the base of the spring form tin and pop into the freezer while you prepare the other components of the cheesecake

  2. Step 2

    In a blender, blend all the ingredients for the filling at high speed until smooth. Pour onto the base layer and return to the freezer until set enough to pour strawberry mixture on top.

  3. Step 3

    Wash out the blender and blend the frozen strawberries and dates on high speed until smooth. Pour on top of the cheesecake layer and return to the freezer for 4 hours or overnight.

  4. Step 4

    To serve, sit at room temp for 10-15 minutes. Carefully remove the sides of the springform tin and transfer the cheesecake onto a serving platter (you may need to use a sharp hot knife to ease the cheesecake from the tin). Gently peel away baking paper from base and sides. Arrange sliced strawberries on top to serve. Keep cheesecake frozen when not being served.

 
aangepast door MarcoO2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat ik op andere fora deed en ook hier zal doen is dat opmerkingen etc die hier geplaatst worden en geen recept bevatten ik een x aantal dagen laat staan en dan zal verwijderen.

Dit om het puur een recepten deel te laten zijn waar makkelijk de recepten tussenuit te halen zijn die je zoekt, en dus niet een boel niet relevante teksten door hoeft te spitten !

Heerlijk als je af en toe in een eerste post wat tekst neerzet mbt wat je plannen zijn.

Dus of verder in worstjes verder, offfff hier doorgaan en straks alles kwijt zijn op de recepten na.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 maanden later...

Oeps! Zag zojuist de opmerking van de Mod EdK. (is dat weer wat anders dan ETKA? Al die afkortingen hier..)

Dan hier even een echte, juist voor deze tijd en vanavond weer van gesmuld;

 

Groene asperge tips met het juiste sausje;

Een verse pepersaus maken met pepertjes uit potje, room culinair, scheutje koffiemelk, crème fraiche en een heel flinke scheut witte wijn, zelf vind ik Pinot Gris het beste, maar Chardonnay kan ook. (kook sowieso veel met wijn, meestal rode voor stoofpotjes..). Sommigen doen er ook kaassnippers door, ik niet.

lekker lobbig laten worden op suddervuurtje (of standje 2 op inductie) en smullen maar! Kalfsfilet lapje erbij maakt het af en smaakt ook goed met zelfde sausje. Zelf doe ik er altijd ovenfrietjes bij (knapperig maken, dus effe langer dan aangegeven). genieten is dat!

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe