Ga naar inhoud

Wie boete niet betaald, moet rijbewijs afgeven ( België )


Snelle
 Delen

Aanbevolen berichten

Wie boete niet betaalt, moet rijbewijs afgeven

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) sluit een laatste achterpoortje voor bestuurders die hun verkeersboetes niet betalen. "Wie zegt niet het geld te hebben om een boete te betalen, moet zijn rijbewijs dan maar inleveren", luidt het in de Coreliokranten. Op 1 januari ging al een wet in voege die bepaalt dat onbetaalde verkeersboetes via de jaarlijkse belastingaangifte worden geïnd. Maar meteen dook een achterpoortje op dat vele verkeersspecialisten alarmeerde. Het gaat om mensen die volhouden -al dan niet terecht- dat ze geen financiële middelen hebben om hun boetes te betalen, en ook een groep mensen die door hun slechte financiële situatie geen belastingen betalen.

Tot een maand

Om te vermijden dat dit achterpoortje massaal zou worden misbruikt, wordt er nu een zogenaamde reparatiewet van de eerste wet doorgevoerd. Deze toevoeging laat de administratieve overheid toe om het 'recht op sturen' van deze wanbetalers voor een bepaalde periode op te schorten. Afhankelijk van de hoogte van de boete zal men 8 dagen, twee weken of zelfs een maand zijn wagen aan de kant moeten laten staan. De aanvullende regeling zou in de zomer al ingaan.

Verhoging

De reparatiewet voert ook nog een andere -prijzige- wijziging door voor wanbetalers. Wie zijn boete lange tijd onbetaald laat, riskeert dat het bedrag met maar liefst 35 procent wordt verhoogd. Eerder werkte de staatssecretaris ook al een regeling uit voor bestuurders die verklaarden dat ze zelf niet achter het stuur zaten toen hun wagen werd geflitst. Die boetes verdwenen tot nu vaak in de prullenmand, maar binnenkort zal het zo zijn dat als een eigenaar niet aangeeft wie de overtreding beging, hij zelf voor de boete opdraait.

Touring en VAB akkoord

De mobiliteitsorganisaties Touring en VAB gaan principieel akkoord met het idee. De organisaties wijzen wel op enkele bezwaren. "Het is een realiteit dat sommige mensen hun boete niet kunnen betalen en zij moeten natuurlijk ook gesanctioneerd kunnen worden", reageert Karel Van Coillie van Touring. "En het schorsen van een rijbewijs is zeker een efficiënte maatregel." Van Coillie vindt het wel vreemd dat de administratieve overheid die maatregel kan nemen. "Nu is het de rechter die beslist of die sanctie kan worden opgelegd. Ik vraag me af of dat wel op een andere manier kan".

Controle

VAB merkt dan weer op dat die maatregel enkel effectief kan zijn als er een sluitend controlesysteem is. "Er wordt nu al te weinig gecontroleerd op het rijden zonder rijbewijs, de vrees is dus dat dit ook hier het geval zal zijn", luidt het in een mededeling. VAB roept de staatssecretaris daarom op om een efficiënt controlesysteem daarvoor uit te werken.

Bron: DMorgen.be

aangepast door Snelle
Link naar reactie
Delen op andere sites

Een goede regeling. Maar het is net zoals gesteld wordt als de pakkans nihil is, heeft het helemaal geen effect. Het is in NL precies hetzelfde. Hier verhoogt men het boetebedrag en denkt dat mensen dat afschrikt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Die pakkans wordt steeds groter hoor!

Als je eenmaal gesignaleerd staat en je passeert ergens een punt waar een ANPR camera is opgesteld, gaat er gelijk een signalering naar de dichtsbijzijnde motoragent, die je van de weg plukt...

M.a.w. ze hoeven je niet staande te houden en je naar je papieren te vragen om er achter te komen of je iets op je kerfstok hebt...

http://nl.wikipedia.org/wiki/Automatische_kentekenplaatherkenning

BTW: mensen hebben WEL geld om te hard te rijden, maar GEEN geld om de boete te betalen... :snaperniksvan:

Link naar reactie
Delen op andere sites

De pakkans is misschien 0, maar bij een verlenging kun je het rijbewijs alsnog gewoon kunnen intrekken waarmee je de "dader" alsnog (met grote vertraging) kunt pakken.

Daarnaast loopt een dader altijd financieel risico bij een ongeluk omdat de verzekering dan immers niet hoeft te betalen. Dat is pech voor zijn eigen schade (bij all-risk) maar ook de WA-verzekering hoeft niet te betalen en dan loopt diegene een behoorlijk financieel risico dat vele malen hoger is dan de niet betaalde boete. Ik weet juridisch even niet of de tegenpartij wel verplicht is tot het betalen van de schade als je onbevoegd gereden hebt en "slachtoffer" bent. De verzekering zal vermoedelijk zijn uiterste best doen dit feit te gebruiken om je schade niet te hoeven betalen... Los daarvan ben je ook nog strafbaar als de politie erbij en erachter komt...

Ik associeer boetes voor het gemak altijd even met onverantwoord rijgedrag en dus een verhoogd risico. Maar van een kale kip kun je niet zoveel plukken. Gelukkig hebben we een "kale kippenplukker" in ons midden die ons misschien wat meer kan vertellen over de drijfveren van wanbetalers ;) .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Men zal mij wel een enorme zeur vinden en gewoonlijk stoor ik me er niet al te zeer aan, maar nu het een topic-titel betreft, zou ik toch willen verzoeken deze in overeenstemming te brengen met de 1e regel van het aangehaalde artikel. Bij voorbaat hartelijk dank!

Ik zag het topic deze ochtend op de trein, en ben dan maar even naar de site van De Morgen gaan kijken of de fout daar ook stond, maar het is een onoplettendheid van Snelle, denk ik :). Sorry, off topic.

Ik vrees ook dat dergelijke straffen weinig zin hebben, wie al niet bang is voor de gevolgen van een niet betaalde boete zal waarschijnlijk ook niet erg bang zijn om een maand zonder rijbewijs rond te rijden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Juist daarom is in nl ook de extra optie toegevoegd om de auto af te pakken of vervangende hechtenis toe te passen.

En vergis je niet, de pakkans is alles behalve nul, zowel wij als deurwaarder als de politie maakt steeds meer gebruik van anpr- auto's, en die scannen alles wat ze tegenkomen.

Dat hebben al heel wat schuldenaren tot hun schande moeten ervaren...

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe