Ga naar inhoud

Erelijst

Populaire inhoud

Toont inhoud met de hoogste reputatie op 11/06/12 in alle zones

  1. Nog even wat betreft onderhoud en levensduur. De PV panelen staan inmiddels 10 jaar op het garagedak. En al die tijd geen enkel probleem. Soms ga ik even het garagedak op om de panelen een beetje te wassen met schoon water (als het lange tijd niet geregend heeft), maar eigenlijk is dat niet nodig. Zelfs hele ladingen vogelpoep zijn na een flinke regenbui weer verdwenen. Nu na 10 jaar (het zijn Shell solar mono kristallijne panelen) zie ik wel een geringe vorm van corrosie bij de opgedampte dragers tussen de individuele cellen ontstaan. Maar tot nu toe geen merkbare invloed op de opbrengst. De paneelconstructie en -sealing zelf is zeer degelijk en ook na 10 jaar hitte, vorst, hagel, stormen, etc, nog in perfecte conditie. Ik haal wel eens aan de achterzijde wat aangegroeide mos weg, maar zelfs dat dringt niet in het paneel. De zonnecollector installatie staat 11 jaar op het schuine dak van het huis. Alleen bij de installatie van een nieuwe HR cv-combi installatie (Vaillant), nu 3 jaar geleden, is het regelventiel opnieuw geplaatst en behoefde wat specifieke inregeling. Het vat zelf is eigenlijk onderhoudsvrij. Het is een groot vat, met een enorm dikke isolatielaag, een temperatuurmeter, sensor, ventielen en een mengventiel op de cv-combi. De laatste HR cv-combi heb ik wel (laten) voorzien van een weersafhankelijke temperatuurregeling (met buitenvoelers). Voorzien van een slimme (leer)thermostaatregeling met DCF-77 tijdseinontvanger. M.a.w. >10 jaar geleden was ik al innoverend bezig. en nu gaat plotseling iedereen zogenaamd 'groen' doen.
    2 punten
  2. Misschien moeten we het wat specifieker stellen. De zonnecollectorpanelen liggen buiten op het dak en accumuleren de zonnewarmte en zetten deze om in warm water. Dit warme water wordt in een voorraadvat (dat in Nederland vrijwel altijd binnen staat) opgeslagen, de zogenaamde zonneboiler. Er zijn ook nog zonnecollectorpanelen met ingebouwde opslagfunktionaliteit, maar die worden niet zo vaak gebruikt. Bovendien is de opslag dan beperkt. Het zwaar geïsoleerde voorraadvat op zijn beurt, is vaak gekoppeld middels een regelventiel, met de cv combi installatie om 'mee te helpen' indien er warm water vraag is. En/of gekoppeld aan een hotfill vaatwasser/wasmachine. Daarnaast zijn er natuurlijk ook allerlei combinaties denkbaar (minder gangbaar) met cv-installaties die ondersteund worden door zonnecollector/boiler installaties. Wij hebben een voorraad (zonneboiler) vat staan van 90l. Indien de zon een beetje schijnt, zie ik dat na ruim anderhalf uur dit vat al gevuld is met heet water van ruim 80 graden (!). En als je gaat douchen, douche je niet met water van 80 graden. M.a.w. het regelventiel zorgt ervoor dat dit gemengd wordt met niet opgewarmd leidingwater. De cv-combi staat ingesteld om warmwater van minimaal 62 graden te leveren (zodat je nooit legionella problemen hebt). En de thermostatische mengkraan van de douche regelt af op een comfortabele 38 graden. Aangezien de cv-combi modulerend werkt, kan deze een minieme hoeveelheid water van 62 graden leveren (wat op zijn beurt uit de menging van de voorraad van het zonneboilervat komt en gewoon 'koud' leidingwater). Als de uitstroom temperatuur van het benodigde warme water die 62 graden is, zal de cv-combi geen aardgas verstoken om warm water te leveren. M.a.w. daar zit je besparing aan niet gebruikt aardgas! Er zit dus geen warmtewisselaar tussen het zonneboiler systeem en de warmwater voorziening, maar een mengventiel. M.a.w. het voorraadvat wordt altijd gevuld met vers leidingwater, opgewarmd door de zon.
    2 punten
  3. Tsja de cache in zijn portomonee is ook bij hem verdwenen.................................
    1 punt
  4. Topic is nu gesplitst, dan wel met 1 post nog, maar Privacy kan nu hier besproken worden: http://www.skodaforu...c/2461-privacy/ Dan gaan we hier verder over energieverbruik De Mods
    1 punt
  5. @Captain Hook: Ik krijg het idee dat jij een bedrijf zou moeten beginnen in het energiezuinig maken van woningen.
    1 punt
  6. Ga morgen voor m'n 30.000 beurt, ( afkloppen ) tot nú toe nog geen gedoe met trillen etc, ......maarja pas 1000 km, maar goed, toch...! Zal mijn dealer eens vragen of hij de symptomen kent zoals jij ze beschrijft ( méér mensen weten meer dan één ). Als ik iets opsteek hoor je het hier!!, Skoody Boo .
    1 punt
  7. Nog een toevoeging. Ik zat door de installatiepapieren van de PV panelen en de zonneboiler installatie te struinen en toen zag ik dat het zonneboiler systeem al sinds 1998(!) in bedrijf is. M.a.w. al 14 jaar probleemloos.
    1 punt
  8. Ik dacht dat die checklist net diende om te verzekeren dat alle punten nagekeken werden bij een bepaalde beurt, maar ik zie daar nergens staan dat het luchtfilter moest nagekeken of vervangen worden. Anders heeft die checklist toch geen nut? Als die filter voorheen ook niet vervangen is, lijkt het mij anders ook wel stilaan het moment om dat te doen.
    1 punt
  9. Jij hebt de zaken goed voor elkaar Erik, en je hebt gelijk! Zeker tien jaar geleden was dat volgens mij geen gemeengoed. Da's een beter resultaat dan ik gevoelsmatig had geschat!
    1 punt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe