Zelf ontbijtkoek maken. Benodigdheden: cakevorm 250gram (volkoren)bloem (liefst vers gemalen spelt) 250ml karnemelk 250gram lichtbruine basterdsuiker 2 theelepels bakpoeder (natriumbicarbonaat oftewel 'baking soda') 2-4 eetlepels vers gemalen kaneelstokjes + kardemon + nootmuskaat (of kant en klare speculaaskruiden/koekkruiden). Opmerking: vers gemalen kaneelstokjes/kardemon/nootmuskaat is veel smaakintensiever! Let op: gebruik het liefst Ceylon kaneel (Cinnamomum verum), deze bevat veel minder coumarine dan de reguliere Cinnamomum cassia blume. Coumarine is een stof die je niet teveel moet binnenkrijgen. 1 ei scheutje olijfolie beetje zout voor een wat complexere smaak kun je nog wat vanille(extract), citroenrasp (of citroenzuur) toevoegen. Voor een vulling eventueel wat gewelde rozijnen, cranberries of wat nootjes (naar gelang je smaak) Oven voorverwarmen op ca. 150 graden. Cakevorm invetten en bestuiven met een weinig bloem.In een kom het ei, basterdsuiker, scheutje olie, beetje zout, goed mengen totdat een homogeen mengsel ontstaat.Je kunt een kom gebruiken en een garde, maar een keukenmachine met roergarde is natuurlijk veel makkelijker.Voeg het kruidenmengsel en de karnemelk toe (let op, eerst zachtjes mixen, anders stuift het kaneel door de keuken)Voeg nu rustig de bloem met daar doorheen gemengd, de 2 theelepels bakpoeder toe.Kort, maar goed mengen.Stort dit dun vloeibare mengsel in de ingevette en bestoven cakevormPlaats in het midden van de oven en wacht rustig 45-60 minuten af. Het mengsel zal langzaam stollen en rijzen. Geniet ondertussen van de heerlijke geuren die zich door de keuken verspreiden.Het moet enigszins vochtig blijven. Controleer de gaarheid eventueel met een breinaald (vochtig, maar niet kletsnat).Haal de gebakken koek uit de oven.Laat 'm grotendeels afkoelen in de vorm (krimpt een beetje en komt los van de bakvorm)Haal 'm uit de bakvorm en smullen maar! Wat betreft het verschil tussen de beide kaneelsoorten. Ceylon Kaneel zijn van die fijne opgerolde stukjes bast. De smaak is veel verfijnder, en heeft een tot wel 200x lager coumarine gehalte dan de goedkopere 'Kassie' kaneel. De 'Kassie' kaneelstokken zijn van die dikke, niet verfijnde opgerolde holle pijpjes. De minder goede kaneel 'Kassie': De betere Ceylon kaneel: