Ga naar inhoud

Zo haal je alles uit jouw proefrit met de ENYAQ iV


Ons Skoda Nieuwsmeisje
 Delen

Aanbevolen berichten

rssImage-e6b88d63c5479c5a18aa30ce9352b900.jpeg

De ENYAQ iV is ŠKODA’s eerste elektrische SUV. Dat maakt de proefrit meeslepender dan anders: niet alleen ervaar je een gloednieuw ŠKODA-model met de laatste technische snufjes en Simply Clever-oplossingen, je ervaart ook hoe het is om in een elektrische auto te rijden. Voor veel ŠKODA-klanten is dit hun eerste ervaring met elektrisch rijden. Leuk, maar tegelijkertijd een piepklein beetje spannend.

Trek een sprintje en voel de elektrische kracht

Wees gerust: elektrische auto’s bijten niet. Sterker nog, hij gromt niet eens, en je zult merken dat de ŠKODA ENYAQ iV zich laat bedienen als een gewone auto. Hij heeft een startknop, een automaat en twee pedalen: gáán en stop. Als je vrij baan hebt en het stroompedaal vloert, schiet de elektrische SUV met speels gemak naar voren. De elektromotor hoeft niet te schakelen, dus de voorwaartse krachten blijven maar komen. Cruisend op de Nederlandse snelweg valt op hoe stil het aan boord is. Dit is ook een van de geneugten van een volledig elektrische auto.

Remenergie terugwinnen in de stad en op de snelweg

De ENYAQ iV kan op verschillende manieren remenergie terugwinnen en het is leuk om dat uit te proberen. In de automatische stand bepaalt de auto zelf hoe krachtig hij afremt als je het stroompedaal loslaat. Om het effect nog duidelijker te voelen, zet je de automaat in de B-stand. Je kunt je voorstellen dat krachtig afremmen (en daarbij de batterij opladen) ideaal is in stadsverkeer. Zo win je bij elk rood verkeerslicht remenergie terug.

Op de snelweg wil je juist dat de auto bij gas los blijft doorrollen. Daarvoor switch je terug naar de automatische stand (automaat in D), of gebruik je de (optionele) flippers achter het stuur. Daarmee heb je nog meer controle over de regeneratie van remenergie.

Probeer de verschillende rijprogramma’s

Nog een manier om de rijeigenschappen van de ŠKODA ENYAQ iV aan te passen aan je persoonlijke wensen, is met de verschillende rijprogramma’s. Gebruik de MODE-knop met het auto-icoontje erop in de centrale knoppenrij om te kiezen uit vier rijprogramma’s. Eco, Comfort, Normaal en Sport. Plus een vijfde optie om je eigen rijprogramma samen te stellen. 

Bekijk augmented reality met je eigen ogen

De functie die je helemaal het gevoel geeft in een auto uit de toekomst te rijden, is het head-up display met augmented reality. Hierbij worden pijlen en strepen geprojecteerd op het verkeer dat je door de voorruit ziet. Weet je hoe een gewoon head-up display je actuele snelheid op zo’n manier laat zien dat de getallen op de weg lijken te zweven? Dit is hetzelfde, maar dan in het kwadraat.

Wanneer je de Adaptive Cruise Control inschakelt, verschijnt er een groene streep onder je voorligger – op die auto wordt de snelheid aangepast. Je kijkt helemaal je ogen uit als je het navigatiesysteem met grote pijlen laat zien bij welke afslag je precies moet afslaan. Die pijl zweeft dan voor je neus, in de echte wereld. Ga het met je eigen ogen bekijken.

Voel hoe geweldig de ENYAQ iV rijdt

Vergeet niet om het allerbelangrijkste aspect te testen: hoe geweldig de ENYAQ iV rijdt. Neem het allemaal in je op: de rotsvaste wegligging, de directe besturing en de wendbaarheid. Voor zo’n grote gezinsauto is de draaicirkel verrassend klein. Merk ook hoe comfortabel je zit, hoeveel ruimte je hebt en hoe uitnodigend het interieur eruitziet. Dat komt door de glooiende lijnen, de zachte materialen en het grote centrale touchscreen. Ben je al om?

Probeer eens een elektrische auto op te laden

Het is misschien een gek idee, maar ga de ŠKODA ENYAQ iV eens opladen. Gewoon om dat een keertje gedaan te hebben voordat je een elektrische auto koopt of leaset. Parkeer de elektrische SUV bij een openbare laadpaal, pak het laadsnoer uit de kofferbak, open het klepje en plug de kabel in. Je kunt het niet verkeerd doen, want het uiteinde van de kabel die in de auto gaat, past niet in de laadpaal en andersom. Best makkelijk, hè? We zeiden het al aan het begin: elektrische auto’s bijten niet. Fijne proefrit!

Lees ook: 5 redenen om de ENYAQ iV zelf te bekijken bij de dealer

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees hier het volledige artikel

aangepast door PC-fre@k
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe