Ga naar inhoud

Britse studie: "BMW-bestuurders zijn het meest agressief"


Snelle
 Delen

Aanbevolen berichten

08/01/14, 07u08 − Bron: Het Laatste Nieuws

© reuters.

BMW-bestuurders zijn de meest agressieve chauffeurs op de weg. "Logisch: deze wagens trekken 'sportieve' chauffeurs aan, zijn vaker bedrijfswagens waarmee roekelozer gereden wordt én voelen veiliger aan, waardoor er meer risico's mee genomen worden", verklaren experts. Dat is de conclusie van een Britse studie, die vandaag in de krant Het Laatste Nieuws staat.

Volgens Het Laatste Nieuws is het geen toeval dat de wegpiraat op de E314, die opdook in een veelbesproken filmpje, in een BMW rijdt. Een Britse studie bij 3.000 bestuurders toont immers aan dat BMW-rijders de meest agressieve weggebruikers zijn, gevolgd door bestuurders van Land Rovers en Audi-wagens. "Vooral blauwe wagens rijden agressiever. Gevolgd door zwarte en zilveren", zegt de studie. "De bestuurders zijn vaak mannen tussen 30 en 35 jaar."

Maarten Matienko van mobiliteitsorganisatie VAB is niet verbaasd. "Ten eerste heeft BMW vooral een sportief imago en maakt het merk ook zelf reclame voor zijn agressieve look. Voorts blijkt uit een Franse studie ook dat hoe duurder de auto is waarmee je rijdt, hoe meer verkeersovertredingen je maakt", aldus Matienko. "Die wagens - vooral BMW's en Audi's - hebben dan ook meer pk's, wat snel rijden makkelijk maakt."

BMW betreurt dat asociale en agressieve imago echter. "Het is jammer dat ons merk gelinkt wordt aan verkeersagressie", vertelt woordvoerder Christophe Weerts. "We weten dat ons merk een sportief imago heeft en mensen aantrekt die dan ook sportiever en sneller rijden, maar we hebben veel moeite gedaan om dit aan te pakken." Zo geeft BMW cursussen om goed te leren rijden en wordt er ingespeeld op een energiezuinig imago om andere bestuurders aan te trekken. "Hopelijk verandert de opinie hierover dan ook snel."

http://www.standaard.be/cnt/dmf20140105_00913192?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=dso&utm_content=article&utm_campaign=seeding

aangepast door Snelle
  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

"We weten dat ons merk een sportief imago heeft en mensen aantrekt die dan ook sportiever en sneller rijden, maar we hebben veel moeite gedaan om dit aan te pakken." Zo geeft BMW cursussen om goed te leren rijden en wordt er ingespeeld op een energiezuinig imago om andere bestuurders aan te trekken. "Hopelijk verandert de opinie hierover dan ook snel."

Sportief en agressief twee namen voor eigenlijk het zelfde, in deze context. Het licht er maar net aan van welke kant je het bekijkt.

En een cursus helpt hier niet bij. Het grote gros weet wel hoe het hoort. Ze hebben immers allemaal eens een rijexamen mogen doen, en zijn daar toen ook nog voor geslaagd. Als het om vooral mannen tussen de 30 en 35 jaar gaat is dat toch ook niet zo heel lang geleden dat men dat vergeet.

Het enige dat hier aan helpt, is de pakkans verhogen, en de vergunning om te mogen autorijden, voor een paar maanden of langer in te nemen. Het speeltje verbeurt verklaren kan ook, maar is moeilijker met een leaseketel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou wel eens de details van zo'n onderzoek willen zien. Zo vraag ik mij af in hoeverre rekening is gehouden met de frequenties van voorkomen van eea. Dwz, de a priori kans dat je een BMW treft, dat het een zwarte is, etc.

 

Haha, het zijn vooral de blauwe!

Nou ken ik toevallig iemand met een blauwe Yeti, en die heeft hem zelfs opgevoerd. Ik denk dat de kleur wel wat zegt...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou wel eens de details van zo'n onderzoek willen zien. Zo vraag ik mij af in hoeverre rekening is gehouden met de frequenties van voorkomen van eea. Dwz, de a priori kans dat je een BMW treft, dat het een zwarte is, etc.

Ander aspect waar ik eigenlijk ook wel benieuwd naar ben: hoe verhouden de motoriseringen van een bepaald zich met de agressie. Met andere woorden, zijn het inderdaad de snellere uitvoeringen waar agressiever mee gereden wordt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 maanden later...
  • 1 jaar later...
Zo er is een uitspraak en deze is niet mals.
 
Wegpiraat Curd V. (51) uit Zaventem heeft 18 maanden cel gekregen voor de rechtbank van Leuven. Zijn BMW M3 werd verbeurd verklaard. De rechter beval de onmiddellijke aanhouding van de man.
 

De man werd veroordeeld voor elf van de dertien feiten waarvoor hij gedagvaard was. Hij bleef afwezig in de correctionele rechtbank van Leuven.

De beelden van de man die met zijn zwarte BMW waanzinnige en aggressieve manoevres uithaalde op de E314 veroorzaakten heel wat beroering. Hij werd op oudejaarsdag 2013 gefilmd door een dashcam terwijl hij bewust een wagen de pas afsneed, en verschillende keren gevaarlijk op de rem ging staan. Toen de beelden verspreid raakten, meldden heel wat anderen zich die met de man in aanraking waren gekomen. Sommigen onder hen hadden zelf ook beelden kunnen maken. 

 In totaal 23 personen, vaarvan drie agenten in burger. Een koppel politieagenten in burger zat met de kinderen in de wagen toen ze op 17 mei 2014 op de E314 tussen Aarschot en Tielt-Winge belaagd werden.

Weinig schuldinzicht

Tijdens het proces had Curd V. blijk gegeven van weinig schuldinzicht. Hij noemde zichzelf slachtoffer van het rijgedrag van de anderen. En zwaaide ook met een doktersbriefje om niet naar het proces te moeten komen. De rechter verplichtte hem met een tussenvonnis toch om aanwezig te zijn. 

De man legde geregeld 2.000 euro neer voor een nieuwe gepersonaliseerde nummerplaat: D0738, BO837, DO837. Dat wijst volgens het openbaar ministerie op voorbedachtheid. "De beklaagde heeft het voertuig diverse keren in- en uitgeschreven en wijzigde telkens minutieus de nummerplaat."

BMW eigendom van vriendin

De zwarte BMW M3 was eigendom van de vriendin van Curd V., een dokteres uit Herk De Stad. Zij had tijdens het proces haar wagen teruggevraagd nadat die in beslag genomen was tijdens het onderzoek. Maar de rechter toonde zich bij de uitspraak onverbiddelijk: de wagen werd verbeurd verklaard. 

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe