Ga naar inhoud

Kenteken Card.


EdK
 Delen

Aanbevolen berichten

Hoe zit de nieuwe kentekencard in elkaar? 26-11-2013

Kentekenbewijs.jpgfoto: Rijksoverheid

Vanaf 2014 ontvang je bij de aanschaf van een nieuwe of gebruikte motor, auto of een ander motorvoertuig niet langer een papieren kentekenbewijs. In plaats daarvan ontvang je een hard plastic exemplaar op handzaam creditcardformaat. Hoe ziet dat er precies uit en wat verandert er voor jou als consument?

Allereerst ontvang je je kentekenbewijs niet langer uit handen van de dealer, maar vind je deze op de eerstvolgende bezorgdag na de tenaamstelling in je brievenbus. In de tussentijd hoef je de card niet aan de politie te kunnen tonen, want zij kunnen online de actuele gegevens checken in het kentekenregister van de RDW.

Geen overschrijvingsbewijs

Verder is het overschrijvingsbewijs voltooid verleden tijd, want deze wordt afgeschaft. In plaats daarvan komt er een 9-cijferige code. Het eerste deel van de code (4 cijfers) wordt bij de tenaamstelling verstrekt, het tweede deel (5 cijfers) zit bij  het kentekenbewijs dat je wordt toegestuurd. De code is nodig bij het overschrijven, maar ook bijvoorbeeld bij schorsen of uitvoer.

Verdwijnt de kentekencard per 2014 direct? Nee, want gebruikte voertuigen krijgen pas een kentekencard als ze van eigenaar wisselen. Dat betekent dat je, naar verwachting van de RDW, nog vijf jaar lang ook papieren kentekenbewijzen kunt tegenkomen. Hoe de laatste papieren kentekenbewijzen uit de roulatie gaan, wordt later bepaald. Bezitters van oldtimers mogen hun papieren of linnen documenten behouden. Zij krijgen er een kentekencard plus tenaamstellingscode naast, die ze nodig hebben bij formele handelingen.

Waarom verdwijnt het papieren kentekenbewijs?

Het verdwijnen van de zelfstandige postkantoren, luidde het begin van het einde van het papieren kentekenbewijs in. Het postkantoor was een veelgebruikte locatie om een kenteken op naam te zetten of over te schrijven. Toen deze locaties verdwenen, was dat het teken voor de overheid om de overheidsdiensten verder te digitaliseren en gebruiksvriendelijker te maken. Bovendien wilde men voertuigcriminaliteit tegengaan en het kentekenbewijs beter beveiligen. Een kentekencard dat centraal wordt aangemaakt en uitgegeven was de eerste keus. Bovendien past het bewijs straks in je portemonnee!

Kentekenbewijs uitleg.pdf

Ga naar www.rdw.nl voor nog meer informatie.

Bron: RDWijzer.

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Kenteken gebeuren ligt nu gewoon thuis, past niet fatsoenlijk in mijn jas en laat het ook niet in mijn auto liggen... Jammer dan bij een controle, zal ik hetzelfde melden. Ben dus wel blij met een pas, al heb ik al zoveel pasjes. Gelukkig kan daarvan steeds meer in de Smart Phone opgeslagen worden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe