Jump to content

PC-fre@k

SFE Management
 • Posts

  9,151
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  137

Posts posted by PC-fre@k

 1. Vroeg of laat is het zover, de auto is al een maand aan het aftellen en dan wordt elke dag begroet met het verzoek om per direct naar de werkplaats te gaan voor onderhoud...

  Aangezien A-Point Almere echt afgedaan heeft vermijd ik die liever.
  Dus voor de bandenwissel heb ik de lease zover dat ik dat kan doen bij de plaatselijke Profile Tyrecenter. Voor onderhoud was ik nog op zoek naar een fatsoenlijke garage op redelijke reisafstand.

  Mijn buurman brengt zijn Seat altijd naar Pouw vertelde hij. Maar ja, de Skoda vestiging zit dan weer een stukje verder weg dan SEAT...
  Wat blijkt, Pouw Kampen doet sinds kort ook Skoda volledig in onderhoud, zelfs je de Enyaq!
  Dus ik daar telefonisch een afspraak gemaakt. Overal druk-druk-vol dus ik moest wel een weekje of 4-5 wachten. 
  Geen probleem zolang Skoda het ook prima vind 🙂

  Hoewel ik nooit de bevestigingsmail heb gehad (vermoed een te strakke anti-spam/veiligheidseis hah) werd mij telefonisch netjes verteld welke acties er klaarstonden voor de auto en hoe dat ongeveer in zijn werk ging bij hun/de Enyaq.
  En toen ik begon over de tijdsduur/timing om me te laten afzetten (geen leenauto in leasecontract) kwam het mooiste! Volgens de beste man zit er bij dergelijk onderhoud gewoon een gratis leenauto bij! Nou dat is helemaal mooi, ik vind alles met 4 wielen prima.

  Op de dag zelf sta ik stipt om 08:00 op locatie. Net als bij alle dealers een overvolle parkeerplaats, maar ik vind een mooi plekje vlakbij de werkplaats. Binnen is het rustig en ik zie 2 bureau's waar ik me kan melden. Bij 1 bureau zit een jongeman die snel zijn vader wenkt dat er iemand staat, tenminste dat had ik er bij bedacht 😉 
  We nemen de boel door en hij laat weten als de auto klaar is, zou zoals ik al wist wel een volle dag gaan duren. Prima, zolang ik maar een auto mee heb. Dus krijg de sleutel van een VW ID.5 mee... Ik hoor hem nog zo zeggen dat je recht hebt op een klein autootje, dus ik dacht aan een UP of zo.

  De ID.5 was overigens helemaal niet bijzonder. Vooral bijzonder karig ten opzichte van mijn Enyaq. Maar anderzijds kon ik ook echt niet klagen. Ik zou hem zelf alleen nooit kopen, zeker niet als ik een basis Enyaq en ID.4/ID.5 vergelijk.

  Na de lunch wordt ik al gebeld dat het hem niet gaat worden omdat de update procudure erg langzaam verloopt (schijnbaar kan dat verschillen op basis van de servers van Skoda?). Dat zat er in en ik heb een auto dus prima.
  De dag er na is hij wel klaar.

  Uitgevoerd:

  • Onderhoud (2 jaar)
  • Wisseling 12V accu ('terugroepactie')
  • Aanpassing Camerasysteem (nog niet uitgezocht wat precies)
  • Vervanging wisser achter (die 'schraapte' echt al sinds de aanschaf, dacht dat hoort zo 😛 )

  Hoewel de afronden wat rommelig verloopt is het uiteindelijk vlot geregeld. ID.5 weer ingeleverd en alles 'kostenloos' geregeld via de lease. Zo zie ik het graag.

  De logingegevens die ik moest afgeven (reset nadien uiteraard) voor Skoda Connect waren helaas niet gebruikt. Doordat alles langer duurder was de monteur er niet aan toegekomen omdat alvast te koppelen en rijklaar te  maken. Jammer, zeker voor wie daar zelf niet zo handig mee is. Maar ik heb het vervolgens zelf maar even terplekke op de parkeerplaats gedaan. Was ongeveer 5 minuten werk, de instructies op het scherm in de auto sturen je overal doorheen.

  Maar mijn auto was wel nog even gewassen en gestofzuigd, super!

  Voor een eerste onderhoudsbeurt ben ik dus best tevreden, geen gekkigheid en gewoon netjes te woord gestaan en geholpen 🙂 

  Enige minpunt zover, mijn ruitenwissers voor zijn ook slecht. Zeker nu die achter het goed doet merk ik nog beter hoe slecht ze voor zijn (strepen/3x wissen voor er goed zicht is). Snap niet zo goed hoe ze dat dan gemist hebben. Ga ik nog even laten wisselen voor ik op vakantie ga (naar Italië met de Enyaq!).

  Zijn er meer mensen die weleens bij Pouw (Kampen?) zijn geweest?

  • Like 1
 2. 3 uren geleden, Fabia123 zei:

  Dus de Enyaq herfst rondom wel sensoren maar een camera alleen achter. Helpen de sensoren aan de zijkant ook om bomen, palen enz op te merken?

  Ik heb juist wel rondom camera's (aanvullende optie). 4 in totaal. Daarmee kan je als je het een beetje door hebt op paar cm van de stoep parkeren zonder een paaltje te raken.

  • Thanks 1
 3. De Enyaq heeft ook een noodstop, o.a. als er voetgangers of fietsers van de zijkant komen (buiten je zicht). Maar ook als je inparkeert met een stoeprand achter je. Nader je te snel (en dat is zeg maar inparkeer langzaam...) en de rand is net te hoog? Dan gaat hij VOL in de ankers. Alles in de auto schiet naar achter zeg maar, zo hard remt hij. En dat bij 2km uur of zo.

  In zo een geval dus een beetje zonde...

  Buiten dat nog altijd blij met alle foefjes om rondom 'zicht' te hebben.

  Daarbij heb ik naast PDC rondom (incl. melding als je van rijbaan wisselt), ook de camera achter, voor en de in de spiegels. Dat werkt prima, alleen zit er altijd een irritante balk in het scherm daar waar je wilt zien wat er gebeurd.. (hopelijk opgelost in ME3)

 4. Welkom @Fabia123 je triggerde me meteen om alle software hier weer bij te werken 😉

  Wat betreft een app (zoals ik ook in de chat heb aangegeven), dat is er volgens mij al even niet meer. Ze (fabrikant software) hebben vol ingezet op een mobiele versie van de website. Als voordeel zorgt dat ervoor dat alles er hetzelfde uitziet ongeacht je apparaat 🙂 

  • Like 1
 5. Op 29-8-2022 om 13:58, CDM zei:

  Hoe kan je weten met welke versie van software de auto is uit gerust?  We hebben onze auto van 9 juli 2022

  Dit kan je zien bij Systeem info. Menu > Setup/Instellingen (of hoe het in NL heet) > Systeeminformatie.

  Hier zie je het in het Duits. Even verderop laat hij ook zien wat de versie wordt.
  Hij laat trouwens ook zien wat er anders is in de ME3 update.
   

   

 6. Ik heb zo nu en dan hetzelfde, erg irritant zeker bij een lange rit.

  MIjn vermoeden is in ieder geval dat het de sensor in de ruit is, het doet zich bij mij met name voor als het zicht op beperkter is. Zoals een vieze ruit, bevroren ruit, etc. Alleen na schoonmaken/ontdooien gaat die melding dus niet meer weg. Op mooi weer dagen heb ik dit volgens mij nog niet gehad.

  Heb ook nog niks gevonden wat dit oplost. Waarschijnlijk 10 min (?) de auto uit en ver genoeg weg met de sleutel zodat de boordcomputer zich helemaal afsluit. Of misschien  is er net zoiets als zekering 19 voor de infotainment die offline blijft 😋

 7. Deze handleiding heeft alleen zin bij de genoemde melding in de auto welke je weg moet klikken door op OK te drukken.

  De app schijnt de laatste tijd wat instabiel te werken, probeer het dus later nog eens.

  Zekering 19 is dus geen oplossing voor problemen op je telefoon of in de app. Alleen de melding in de auto waarbij deze duidelijk offline is.

  • Thanks 1
 8. Op 11-8-2021 om 18:39, EdK zei:

  Geen stoplichtsprintjes met de Enyaq

  Grappig, juist dat gebeurd aan de lopende band en kan prima met half gas euh stroom.

  Snelladen zou inderdaad standaard moeten zijn, geen betaalde optie. (lijkt ook zo te worden denk ik)

 9. PON maakt er een potje van inderdaad en het zal ze worst wezen zolang ze het alleenrecht hebben.

  Ik kan je uit eerste hand vertellen dat de stoelen hier in NL alleen in 1x elektrische variant komen. En wel met 3 geheugen standen, zonder massage functie en alleen voor de bestuurder. Wil je de andere kant ook, dan moet je een hele zwik aan onderdelen en een nieuwe bijrijdersstoel los bestellen.... Reken maar 1000+ euro voor die ene extra stoel.

  Overigens wel een fijne optie, zeker als je partner een andere instelling nodig heeft. Anders blijf je verstellen 🙂 

 10. Ik heb ooit begrepen (van iemand uit het leger - geen idee wat dat eigen toevoegt, maar goed) dat het enige dat echt moet, doodgaan is...

  Dus ja, ik moet van alles, maar toch ook weer niet 😄 
  En ik vind trouwens dat veel mensen bepaalde dingen niet zouden moeten doen (20 peuken per dag weg stampen tijdens de zwangerschap bijv. - overbuurvrouw), maar die doen ze lekker wel. En dat hoeft niet, maar dat mag wel helaas.

  Maar zelf ben je wel een beetje blij met je Corona status Menno? (letterlijk vragen wat je doet is onbeleefd geloof ik)
  Ik ben wel blij met de mijne in ieder geval. Ben er weleens minder blij mee geweest in ieder geval 🙂 

 11. Zo ik let heel even niet op... lekker bezig man

  @JeSko dankjewel! En inderdaad goed opgemerkt jouw bevindingen, fijn dat je deze opzet kan waarderen. De activiteiten wisselen hier nogal, met name door de beperkte tijd die mensen hier privé in kunnen en willen steken. We zijn dus vooral op zoek naar actieve leden, mensen met leuke ideeën, veel tijd over en liefst een beetje Skoda/VAG kennis 😛 

  Maar ik ga offtopic.. Ik heb gestemd jongens, anoniem of zo? Merk dat veel mensen tegenwoordig gewoon JA zeggen tegen een vaccinatie of deze er allang in hebben zitten. Zal nooit goed genoeg zijn voor een voor of tegen kamp, maar hé zoveel mensen zoveel wensen, de een rookt, de ander drinkt, is veganist of vreet zich juist lekker vol aan plof-BBQ-vlees... Vergeet haast 5G trouwens, of zonnepanelen, vliegen, F1 zandvoort...  Wat is goed of fout en wie mag dat bepalen? 

  • Like 1
 12. 2 uren geleden, Captain Hook zei:

  @EdK Brandstofmotoren?

  Wat bedoel je daarmee? De Kodiaq is toch een ICE vehikel en geen EV?

  Inkoppertje? "Dit is niet nieuw" (lees bijvoorbeeld EV, of recente wagens welke veelal o.a. of enkel een EV uitvoering hebben) "dit was al jaren met de brandstof motoren" (lees, ICE / zoals het al jaren was)

  Maar goed, door deze mier gaat eigenlijk je reactie bijna verloren.
  Ik wist niet dat ze zoveel kleuren verkochten! Moet je nagaan dat ze bijvoorbeeld Quartz Grey welke ik nu heb na 6-7 maanden er alweer uitgooien in NL... (en de rest van de populaire Enyaq landen zoals DE en NO)

 13. Kwam dit vandaag tegen hier (handtekening van @Cyrus), ook al ben je al jaren niet online geweest haha:

  image.png

   

  Dat is inmiddels achterhaal natuurlijk. de iV wagens van Skoda hebben geen DSG meer en voor mij is het wel echt een plaatsvervanger die ook nog eens beter (soepeler) is 😉 

 14. Op 16-6-2021 om 07:00, Ons Skoda Nieuwsmeisje zei:

  Zo heb je in de ENYAQ iV altijd een paraplu en een ijskrabber binnen handbereik

  Let wel op, je krijgt 1 paraplu i.p.v. 2. Deze paraplu is ook een heel simpele/kleine versie.

  De ijskrabber zit in de kofferbakklep, dus niet meer in de laadklep.

  Op 16-6-2021 om 07:00, Ons Skoda Nieuwsmeisje zei:

  de dop die in een trechter verandert

  Zit er standaard niet in! Schijnbaar zijn ze oude voorraad aan het opmaken...

  Op 16-6-2021 om 07:00, Ons Skoda Nieuwsmeisje zei:

  Die netten zitten samen met de variabele kofferbakvloer in het Transport-pakket.

  De netten vind ik niet heel nuttig. Tip, bestel de verhoogde vloer met de vakjes los voor 75 euro!! (onderdeelnr: 5LG861401 | je hebt dan alleen wel een minder stevige 'plank' van de laadvloer, maar dit lijkt geen issue te zijn.

 15. Aanvullend op coming-home en leaving-home heeft de Enyaq een soort lichtshow als je in de buurt komt met de sleutel waarna hij de auto ook opent. Dit is incl. de verlichting aan de voorzijde welke vervolgens 10 seconden (of zo lang leaving home ingesteld is) aan blijft.

  Nou is dat niet zo handig als je een huis hebt met de auto in de voortuin, dus heb ik besloten het uit te doen.
  Hoe doe je dat?

  1. Ga naar de wageninstellingen
  2. Kies voor het kopje 'buiten'
  3. Kies voor 'centrale vergrendeling' (door te swipen naar links/rechts)
  4. Zet 'Wagen ontgrendelen bij het naderen' uit

  IMG_6166.jpeg

  Sorry voor de vieze vingers, maar de reflectie van het scherm werkt niet echt mee 😉 

   

  Vanaf nu kan ik weer gerust een glaasje cola pakken zonder de overburen direct in het zonnetje te zetten. En elke keer de sleutels wegleggen ga ik ook een keer spijt van krijgen als je al jaren gewend bent ze altijd in je zak te hebben 😛 

  • Thanks 1
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe