Ga naar inhoud

Er waren de afgelopen periode wat problemen met het posten van nieuwe berichten en het registreren van nieuwe accounts. Deze problemen zijn inmiddels verholpen! Excuus voor het ongemak.

Erelijst

Populaire inhoud

Toont inhoud met de hoogste reputatie op 11/17/14 in alle zones

  1. Laatst dit veganistische kaasje gemaakt (ja, ook dat kan). Het viel bijzonder in de smaak. Veel gezonder ook dan echte kaas! Als je graag zelf veganistische kaasvervangers maakt, kan ik je het boek Artisan Vegan Cheese van Miyoko Schinner van harte aanraden. Het bijzondere van de recepten in dit boek is dat je veel van de kazen moet laten rijpen met behulp van melkzuurbacteriën, net zoals dat bij kaas van dierenmelk gebeurt. Hierdoor krijgen ze een heel authentieke en overtuigende kaassmaak. Dit notenkaasje lijkt qua smaak een beetje op Brie of Camembert. De textuur is ietsje steviger dan die van de gemiddelde Franse kaas, maar wel lekker romig. Wij eten deze kaas graag op een toastje of als onderdeel van een kaasplankje, maar hij is denk ik ook lekker in een salade. Ik wil hem ook nog een keer in een ovenschotel proberen, maar ik ben bang dat hij dan misschien te veel smelt. Het recept stelt je geduld flink op de proef, want het duurt meerdere dagen voordat het klaar is. Je moet eerst rejuvelac maken (een drank op basis van graan met melkzuurbacteriën) die je daarna gebruikt om de gepureerde noten te laten fermenteren. Laat je niet afschrikken door het lange recept, want je hoeft eigenlijk maar heel kort actief mee bezig te zijn. Edit: Ik heb ontdekt dat je deze kaas ook prima met sojayoghurt kun maken in plaats van rejuvelac. Hierdoor wordt het recept veel sneller en makkelijker! Zie hieronder voor de aangepaste instructies. Neem een neutraal smakende yoghurt zoals Alpro Mild&Creamy, Provamel naturel of Sojade naturel. Je moet voor dit recept zelf de ingrediënten laten fermenteren. De eerste keer dat je zoiets doet is het waarschijnlijk een beetje spannend en denk je misschien dat je jezelf een voedselvergiftiging zult bezorgen, maar eigenlijk valt het reuze mee. Zolang het fermentatieproduct een lekker frisse gist-achtige geur heeft en niet vies smaakt weet je dat je je geen zorgen hoeft te maken. Ingrediënten 1 kop = 240 ml = 1 flinke koffiemok Voor de rejuvelac (optioneel) 1/4 kop hele graankorrels, liefst quinoa (andere granen kan ook)2 koppen (1/2 liter) waterVoor de cashewkaas 1 flinke kop cashewnoten2 eetlepels tot 1/3 kop rejuvelac (of 1 eetlepel sojayoghurt + 1/3 kop water)1/4 theelepel zout (liefst zonder jodium)1/2 kop geraffineerde/geurloze kokosolie, gesmolten1 eetlepel edelgist vlokken1 eetlepel gemengde gedroogde kruiden en versgemalen peperBereiding Maak de rejuvelac (optioneel) Week het graan 8 à 12 uur in een afgedekte kan of pot met water. Giet het water af met een zeef en spoel de geweekte graankorrels even onder de stromende kraan. Doe het graan terug in de kan en voeg twee koppen water toe. Laat het graan in het water 2 tot 5 dagen op kamertemperatuur fermenteren (bij warm weer is de rejuvelac sneller klaar dan wanneer het kouder is). Roer het mengsel iedere 12 uur een keer rustig door. Zorg ervoor dat de kan niet in direct zonlicht staat. De rejuvelac is goed als er een beetje schuim op het water staat en het een licht zure gistachtige smaak heeft. Giet de rejuvelac nu voorzichtig af in een nieuwe kan en bewaar het in de koelkast. Het graan kun je eventueel nog een tweede keer gebruiken door opnieuw twee koppen water toe te voegen en dit te laten fermenteren. Je kunt de rejuvelac nu gebruiken in het recept voor cashewkaas. Wat overblijft kun je eventueel opdrinken als je het lekker vindt of enkele weken bewaren in een afgesloten potje in de koelkast en nog voor een ander recept gebruiken. Maak de cashewkaas Doe de cashewnoten in een kom en doe er water bij tot ze een paar centimeter onder staan. Laat een paar uur tot een hele nacht weken. De noten worden zachter naarmate je ze langer laat weken, handig als je blender niet zo sterk is. Giet de noten af en doe ze in de blender of foodprocessor samen met de rejuvelac (of yoghurt en water) en het zout. Pureer tot een gladde massa zonder stukjes. Afhankelijk van de kracht van het apparaat kan dit meerdere minuten duren. Hoe meer vocht je gebruikt, deste makkelijker de noten gepureerd worden. De kaas zal door het hogere vochtgehalte wat zachter zijn. Schep de gepureerde massa in een kom en dek af met een deksel of doek. Laat de cashewkaas minimaal 24 en maximaal 72 uur op kamertemperatuur fermenteren (ook dit gaat sneller bij warm weer). Proef af en toe of het mengsel al de juiste smaak heeft. Dat wil zeggen, een licht zure, complexe, kaasachtige smaak. Als het goed is proef je niet of nauwelijks meer dan het van cashewnoten gemaakt is. Doe het gefermenteerde cashewmengsel terug in de blender of foodprocessor en voeg de kokosolie en gistvlokken toe. Pureer de massa opnieuw, tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Bekleed een kleine ronde mal zoals een soepkom of dessertschaaltje met vershoudfolie en strooi de gemengde kruiden op de bodem. Schep het cashewmengsel in deze vorm en strijk het mooi glad. Dek de mal af en zet enkele uren tot een hele nacht in de koelkast om op te stijven. Haal de opgesteven kaas uit de koelkast, haal hem uit de mal, en leg hem omgekeerd op een bordje om te serveren. In een gesloten bakje in de koelkast is de cashewkaas 2 weken houdbaar, in de vriezer meerdere maanden.
    2 punten
  2. welkom, dat zal dan wel behoorlijk afzien zijn geweest
    1 punt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe