Ga naar inhoud

Je auto op straat wassen; mag dat?


Ons Skoda Nieuwsmeisje
 Delen

Aanbevolen berichten

rssImage-17bd13bc96a27885796fe56d3615bac8.jpeg

Veel automobilisten kiezen voor de wasstraat als ze een schone auto willen en anders een wasbox, maar vroeger was het normaler dat je je auto voor de deur waste. Op je vrije zaterdag met een emmertje sop naar buiten en voor de deur de lak van je auto eens goed vertroetelen. Dat scheelt je in elk geval een ritje naar de wasstraat, iets waar de Zaterdagfamilies van Škoda het eigenlijk veel te druk voor hebben. Maar mag je je auto nog wel op straat wassen?

De gemeente bepaalt

Er bestaat geen eenduidig antwoord op deze vraag. Of je je auto op straat mag wassen, hangt af van de gemeente waarin je woont. Een eventueel verbod kun je meestal vinden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente in kwestie. Bij twijfel kun je het best contact opnemen met de gemeente waarin je woont. In Rotterdam, Nijmegen en Utrecht mag je je auto op straat wassen, al krijg je daarbij wel het advies om hiervoor een biologisch afbreekbaar middel te gebruiken. In bijvoorbeeld Tilburg mag je je auto niet op straat wassen, ongeacht welk goedje je hiervoor gebruikt.

Gescheiden riolering

Waarom mag je in sommige gemeenten je auto niet op straat wassen? Gemeenten willen hiermee voorkomen dat het waswater met schoonmaakmiddel en al in het rioolwater terechtkomt. Hierin kunnen bepaalde chemicaliën zitten die schadelijk voor het milieu zijn. In nieuwbouwwijken kan de riolering gescheiden zijn. Dat wil zeggen: een riolering voor het regenwater dat via afvoerputten direct in het grondwater terechtkomt en aparte buizen voor het afvalwater van huishoudens dat eerst langs een zuiveringsinstallatie gaat. Om te voorkomen dat jouw sopje voor regenwater wordt aangezien, mag je ook hier je auto niet op de straat wassen.

Waarom je dan wel een wasstraat in mag, is omdat de exploitant hiervan moet voldoen aan bepaalde milieueisen en gebruik moet maken van een eigen afvoersysteem. Hierdoor komt het sopwater niet direct in het riool terecht.

Als je je Škoda op straat wast, is het dus belangrijk om een schoonmaakmiddel te gebruiken dat biologisch afbreekbaar is. Nog beter is het om voor de wasbox te kiezen. Dan wordt het afvalwater keurig afgevoerd en kun je toch lekker met een spons aan de slag, want niets is zo bevredigend als een glimmende Škoda die je zelf schoongemaakt hebt. En vergeet niet het interieur op te frissen!

Lees ook: Waarom dunne autolak beter voor het milieu is

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees hier het volledige artikel

  • Downvote 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Een onvolledig en deels onjuist verhaal: in de wet is er een groot verschil tussen je eigen auto op straat wassen en bedrijfsmatig auto's op straat wassen. Bedrijfsmatig wassen waarbij het water op straat kan komen (hemelwater afvoer) mag eigenlijk nergens, zelfs niet op eigen terrein, tenzij je dat bijvoorbeeld doet door het water in een (opblaasbare) opvangbak op te vangen, die je leegpompt in het riool (dat is wat anders dan de hemelwaterafvoer) van het pand.

Daarnaast is het zo dat eigenlijk vrijwel alle APV verordingen gewoon uit een algemene database van wetteksten komen van de Nederlandse gemeenten, waardoor die teksten in het hele land gelijk zijn (als zo'n APV verbod is gekozen door de betreffende gemeente).

Er is wel een uitzondering op die regel en dat is als een bepaald gebouw/perceel gebruik maakt van een specifieke installatie (ik meen dat dit een Wadi genoemd wordt), dan mag autowassen echt verboden worden door bijvoorbeeld een VvE.

Wasstraten (en in iets mindere mate wasboxen) zijn niet bepaald milieuvriendelijk: omdat allerlei vuil binnen seconden verwijderd moet worden, kan dat niet met een normale autoshampoo maar gebruiken ze middelen met een lage pH-waarde, bovendien worden borstels/lappen over de lak getrokken terwijl zowel de lak als die borstels/lappen nog volop zand en vuil bevatten. Gevolg van het laatste is krassen in de autolak, gevolg van de gebruikte middelen is vaak corrosie op plekken waar het agressieve schoonmaakmiddel tussen kruipt. Daarnaast is een auto eigenlijk nooit schoon als ie uit de wasstraat komt: naden van portieren, voorklep, achterklep, lastige hoekjes zitten eigenlijk altijd nog vol met zogenaamde traffic film: een dunne laag verdund vuil. Dat alles maakt dat regelmatig bezoek aan een wasstraat zonder aanvullende reiniging er voor zorgt dat de levensduur van de carrosserie korter wordt. Ook aan velgen kun je vaak de wasstraat-wezen direct herkennen: de voorkant van de velg ziet er redelijk uit, het velgbed is vaak bruin of pikzwart.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Neef van me heeft een woning in Almere waar men zelf hun rioolwater reinigen en inderdaad lozen op een wadi en die mogen inderdaad geen auto's wassen op straat omdat het rioolnet van regenwater ook op die wadi loost.
Maar de regels komen niet vanuit de VVE maar gewoon vanuit de gemeente !

Ergens in midden van land ( meen Nieuwegein ) is er ook een wijk waar men NIET voor de deur de wagen mag wassen, ook omdat dit regenwater van de straten rechtstreeks naar oppervlakte water gaat.
Maar daar schijnt men dan weer wel plekken in de wijk gecreëerd te hebben waar men dan wel de auto kan wassen , het opgevangen water daar word dan weer op het riool geloosd dat naar de zuivering gaat.

En ook de vakantieparken waar wij de infra aanleggen is het regenwater en rioolwater van elkaar gescheiden !
Het regenwater komt uit op de vijvers die men heeft gecreëerd op de parken.
Wat wij wel doen is dat de laatste woningen in een streng daar koppelen we de regenwater dan weer wel op het riool aan.
Dit doen we dat als er eens een flinke hoosbui is dat we hiermee dan het riool doorspoelen.
Dit ga je trouwens niet op tekening terugvinden.......oepsie

aangepast door EdK
Link naar reactie
Delen op andere sites

Regels voor Wadi komen normaal vanuit de eigenaar van de wadi, en dat is vaak een VvE maar kan ook een gemeente zijn.

Gemeentes/ambtenaren roepen vaak van alles, maar dat wil niet zeggen dat het klopt. Op het Carcleanforum zijn daar jaren terug ook een hele discussies over geweest, en het blijkt dat wassen van je eigen auto op straat door een particulier maar zelden is verboden. Linkje naar zo'n discussie.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

2 minuten geleden, Cordoba zei:

dat wassen van je eigen auto op straat door een particulier maar zelden is verboden.

Maar dat spreek ik ook nergens tegen !!
Ik geef alleen in mijn tekst op dat er wel degelijk gebieden zijn waar het niet mag !
En zoals bij mijn neef in Almere is het bij gemeente niet toegestaan !
Periodiek word er ook monsters genomen van het Wadi water !
En Wat we dan ook hebben gedaan is de regenwaterpijp richting de Wadi gelegd te hebben.
Men neemt namelijk een monster vanuit de monsterafname put en uit de Wadi.

En als bewoners in die wijk word er bv geen bleek gebruikt, gebruiken ze speciale wasmiddelen voor de was en vaatwasser etc...
Kloppen de waardes in de Wadi niet dan krijgen ze een waarschuwing en bij de keer erop moet hij gewoon weer goed zijn.

En het scheiden van regenwater en rioolwater word trouwens steeds meer gescheiden van elkaar.
Op zich is het ook onzin om regenwater te gaan zuiveren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er zullen in Almere best plekken zijn waar het echt niet mag, maar Almere was in mijn herinnering juist één van de plekken waar beweerd werd dat het absoluut niet mocht, dat bleek na onderzoek toch anders te liggen. Het wassen van je auto (of ander vervoermiddel) valt wettelijk gezien onder huishoudelijke taken, net zoals ramen zemen of stoepje schrobben, vandaar dat het dus bijna nooit echt verboden is, zelfs met zo'n aparte hemelwaterafvoer is het niet verboden (maar wel ongewenst). Als je het echt wil weten zoek dan gewoon zelf even de plaatselijke APV op de site van de gemeente na.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoef het niet echt te weten voor mezelf.
Achter huis bij me gaat op oppervlakte water en voor gaat riool in bij mij in straat.
Maar ja 99% van de keren ben ik bezoeker van de wasstraat met lappen en ervoor afgespoeld word met hoge druk

Link naar reactie
Delen op andere sites

FYI:

In Almere is er een 'speciale' wijk, waar voor van alles speciale regeltjes gelden:

 

https://www.infrasite.nl/bouwen/2022/08/11/miljoenenstrop-voor-almere-in-verband-met-rioolverplichting/

 

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/327390/almere-krijgt-collectieve-rioolclaim-om-de-oren

https://stadszaken.nl/artikel/4516/miljoenenstrop-almere-door-zorgplicht-riool-zelfbouwwijk-valt-duurder-uit

Het debacle van 'de bewoners moeten de infrastructuur zelf regelen, maar dat valt in de praktijk nogal tegen'. 😕

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe