octavia ŠKODA OCTAVIA ook als sportieve SPORTLINE
-
Similar Content
-
By Jes
Mijn Octavia II (2005) start koud gewoon goed. Maar als ik enige tijd gereden heb en opnieuw wil starten, slaat hij niet aan.
Als ik enige tijd wacht start hij weer.
Omdat ik hem nog niet zo lang heb en er weinig kennis van heb ben naar een Skoda dealer geweest om te laten repareren.
Deze heeft eerst werd het geheugen uitgelezen en meldde dat hieruit geen diagnose gesteld kon worden. Dus moesten ze 'handmatig' zoeken en dat was lastig, moest ik begrijpen.
Na € 400 kwamen ze tot de conclusie dat het 'waarschijnlijk' de benzinedrukpomp was, een mechanische pomp. Ik kan me niet voorstellen dat de temperatuur daar veel invloed op heeft, maar ja, zij zouden deskundig moeten zijn. De pomp werd vervangen en na ruim € 800 kon ik de auto koud weer meenemen.
Maar het probleem was niet opgelost. De benzinepomp was dus niet defect. Alle werk en kosten voor niets geweest.
Ik heb inmiddels ook de tankpomp gecontroleerd en het pomprelais, maar deze zijn ook niet defect.
Het pomprelais lijkt een elektronisch ding te zijn dat een pulserende spanning afgeeft aan de tankpomp.
Nu denk ik dat de oorzaak van het startprobleem niet moet worden gezocht in het brandstof circuit maar in de elektronica die de tankpomp bestuurt of iets met de ontsteking doet.
Wie zou daar iets zinnigs over kunnen zeggen?
-
By Joctavia49
Hoi,
Is het normaal dat er een rechte straal uit de achterste ruitensproeier komt?
Moet deze niet breed uit sproeien?
Mvg Joctavia49
-
By Ons Skoda Nieuwsmeisje
In de ŠKODA OCTAVIA iV rijd je fluisterstil en uitstootvrij door steden en dorpen. De plug-in hybride aandrijflijn heeft een elektrische actieradius van 60 kilometer*, wat meer dan genoeg is voor je dagelijkse klusjes en boodschappen. De verbrandingsmotor springt aan zodra de batterij leeg raakt, dus je zit nooit in de actieradiusstress.
De plug-in hybride gezinsauto wordt aangedreven door een 150 pk sterke 1.4 TSI benzinemotor en een 115 pk sterke elektromotor. Samen leveren ze 204 pk, wat zorgt voor een sportieve rijervaring buiten de stadsgrenzen en een comfortabele en uitstootvrije rit daarbinnen. Je hoeft niet te schakelen, want elke ŠKODA iV heeft een automaat.
De OCTAVIA iV rijdt op stroom en wint remenergie terug
De OCTAVIA iV kan zichzelf opladen tijdens het rijden. Anna laat in de video zien hoe de plug-in hybride remenergie terugwint als ze een heuvel afdaalt in Praag. Dan draait de elektromotor andersom en werkt-ie als een dynamo. Zo krijgt ze er vanzelf meer elektrische kilometers bij.
In het vlakke Nederland moeten we het vooral hebben van het uitrollen voor stoplichten, kruispunten en rotondes om stroom terug te winnen. In de stad doe je dat zo vaak, dat het aantikt. Het is sowieso een prettig idee dat de voorwaartse energie niet wegvloeit via de remmen, maar teruggaat in de batterij.
Hoe krachtig de auto afremt op de elektromotor, bepaal je via het centrale touchscreen. Er zijn drie standen om uit te kiezen: hard, zacht en automatisch. Als je het gaspedaal loslaat in de lage stand, vertraagt auto een beetje. In de hoge stand wordt het remeffect krachtiger en stopt de OCTAVIA iV meer energie terug in de batterij. In de automatische stand kijkt de auto naar de situatie op de weg en kiest zelf de ideale mate van recuperatie.
De OCTAVIA iV geeft je ogen in je achterhoofd
Het is rustig op straat als Anna door Praag rijdt. Dat kun je in onze hoofdstad wel vergeten. Wanneer je door Amsterdam rijdt, komen overal fietsers en voetgangers vandaan en zou je willen dat je ogen in je achterhoofd had. De nieuwe OCTAVIA tackelt dat probleem met een breed aanbod van rijhulpsystemen. De twee belangrijkste zijn Front Assist met Collision Avoidance en Door Opening Warning. Die laatste trekt aan de bel als een voorbijganger de auto passeert op het moment dat jij de bestuurdersdeur opent.
Front Assist bewaakt het gebied vóór de auto en waarschuwt voor plotseling opduikende obstakels, zoals voetgangers, fietsers of andere auto’s. Reageer je traag, dan wordt de auto automatisch afgeremd. Wijk je uit, dan versterkt de uitwijkassistent jouw stuurbeweging en helpt het ESP om de auto weer op koers te brengen. Front Assist met Collision Avoidance zit standaard op de vierde generatie OCTAVIA.
Elektrische auto’s en plug-in hybrides zijn zó stil, dat je ze bij lage snelheden bijna niet hoort aankomen. Een ideaal middel tegen geluidsoverlast, maar een mogelijk gevaar voor voetgangers en fietsers. Daarom maken (semi-)elektrische auto’s een waarschuwingsgeluid. Zo klinkt de plug-in hybride OCTAVIA iV en zo klinkt de volledig elektrische ENYAQ iV.
De ŠKODA KAMIQ: onze stedelijke SUV
Als je vaak in de stad rijdt, kun je ook kiezen voor onze stedelijke SUV: de ŠKODA KAMIQ. De hoge zitpositie geeft je optimaal zicht en voor een compacte auto is-ie opvallend ruim. Hij wordt standaard geleverd met een fijne handgeschakelde versnellingsbak, maar je kunt de KAMIQ ook bestellen met een automatische DSG-transmissie. Dat rijdt wel zo relaxed.
Lees ook: Moderne veiligheid: nieuwe OCTAVIA ziet meer dan jij
*) Het genoemde aantal kilometers is de theoretische maximale actieradius volgens de WLTP testsystematiek. Deze maximale actieradius kan onder meer worden beïnvloed door de voertuigconfiguratie, acculeeftijd en -conditie, rijstijl en de gebruiks-, omgevings- en klimaatomstandigheden zoals de buitentemperatuur, de verkeerssituatie en het rijgedrag.
Lees hier het volledige artikel
-
By Ons Skoda Nieuwsmeisje
Op 11 september 1960 krijgen bezoekers van een internationale techniekbeurs in Tsjechië de eerste OCTAVIA COMBI te zien. De verre voorvader van de huidige ŠKODA OCTAVIA COMBI wordt daarna uitgebreid getest op de openbare weg en krijgt zijn typegoedkeuring. In de zomer van 1961 gaat de productie van de compacte stationwagen eindelijk van start.
Kleiner dan de huidige FABIA COMBI
De achterklep van de eerste OCTAVIA COMBI is opvallend, want hij bestaat uit twee delen. De bovenste helft bevat de achterruit en klapt omhoog. De onderste helft is verbonden met de bagagevloer en gaat omlaag. Als je de bagage tot het plafond stapelt, past er 690 liter in de kofferbak. Dat is op te rekken tot 1050 liter door de rugleuning van de achterbank neer te klappen. Een knappe prestatie voor een compacte stationwagen die 20 centimeter korter en 13 centimeter smaller is dan de huidige FABIA COMBI.
Speciaal compartiment voor het reservewiel
Een handige uitvinding die we vandaag de dag zouden bestempelen als Simply Clever-oplossing, is de separate opbergruimte voor het reservewiel. Die lijkt op een grote brievenbus en zit tussen de achterbumper en de achterklep. Zo kun je er in het geval van een lekke band eenvoudig bij.
Niet alle exemplaren van de eerste OCTAVIA COMBI hebben deze feature. In 1969 wordt de stationwagen gemoderniseerd en maakt het compartiment plaats voor de nieuwe, horizontaal geplaatste achterlichten. Deze lichtunits komen van de ŠKODA 100/110. Vanaf dan moet je de bagage verplaatsen om het reservewiel te pakken. Maar met het verdwijnen van de ´brievenbus´ belandt er minder vocht in de wielbak en dat is goed nieuws.
Zo verander je de OCTAVIA COMBI in een bed op wielen
Nog een Simply Clever-oplossing van de OCTAVIA COMBI is het slaapinterieur. Dat maakt al vanaf 1961 deel uit van de standaarduitrusting. Om de stationwagen te veranderen in een bed op wielen, schuif je eerst de voorstoelen helemaal naar voren en dan klap je de beide rugleuningen naar achteren. Met de rugleuningen bijna horizontaal en op de dezelfde hoogte als de achterbank, kun je languit gaan liggen. De rugleuning van de achterbank dient als hoofdkussen. Welterusten!
10 jaar in productie
Tussen 1961 en 1971 rollen 54.086 exemplaren van OCTAVIA COMBI uit de fabriek in Kvasiny. De tweedeurs OCTAVIA wordt in de hoofdfabriek in Mladá Boleslav gebouwd, maar moet al in april 1964 plaatsmaken voor de veelbesproken ŠKODA 1000 MB met de achterin geplaatste motor.
De lange productie-adem van de stationwagen is te danken aan het gebrek aan concurrentie in eigen land (weinig automerken bouwen stationwagens) en veel vraag uit het buitenland. De meeste exemplaren gaan naar buurlanden als Oost-Duitsland en Hongarije, maar het bed op wielen vindt ook aftrek in Noorwegen, Australië en IJsland. Landen waar avontuurlijk ingestelde kampeerders tegenwoordig graag op vakantie gaan. Stuur je een foto als je daar bent en een gave schuurvondst doet?
Lees ook: Waarom de OCTAVIA iV de ideale stadsauto is
Lees hier het volledige artikel
-
By PC-fre@k
Vanaf 1 januari 2021 gelden extra beveiligingsmaatregelen voor auto's met een keyless entrysysteem. Zo'n 700.000 auto’s hebben zo'n systeem (ontgrendeling met smart key) en zijn een potentieel gemakkelijk doelwit voor autodiefstal.
De maatregelen die ingaan op 1 januari 2021 vind je hier: https://www.kiwa.com/nl/nl/markten/automotive-en-luchtvaart/voertuigbeveiliging/nieuws/beveiliging-van-voertuigen-met-keyless-entry-enof-start/
Bron (en het hele artikel): https://www.consumentenbond.nl/autoverzekering/nieuwe-eisen-keyless-entry-autos
Hoe lost Skoda dit op?
Ze geven de sleutel een bewegingsdetector. Hierdoor zend deze helemaal niks uit als hij stil op de keukentafel ligt of in de gang aan een haakje hangt...
Ook de nieuwe ENYAQ iV, Karoq, Kodiaq en Octavia (MY 2021) hebben bijv. al zo een veilige KESSY autosleutel. 🙂
Weten of jouw auto veilig is, of er maatregelen nodig zijn?
Kijk via de bijlage of jouw autosleutel aan de eisen voldoet. Staat je merk/model er niet bij? Dan voldoet je auto niet, of heeft het geen KESSY 😉
scm-goedgekeurde-keyless-systemen-12-2020.pdf
Voldoet je auto niet? Dan kan het zijn dat jouw verzekeraar niet uitkeert bij diefstal i.c.m. misbruik van KESSY.
-
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now