Sign in to follow this  
Busje

Afgebroken bout verwijderen

Recommended Posts

De cilinderkop van mijn Fiat 124 wil ik laten reviseren. (het is een andere dan er gemonteerd is, maar wel hetzelfde) Vandaag kwam ik er achter dat er een afgebroken bout in de kop zit. Dus deze uitgeboord en nieuwe draad er in gesneden. Dat was het plan. Alleen bij het draad snijden brak de draadsnijder. Die is van niet zomaar staal maar een harde kwaliteit. Als je daar in boort wordt het boor bod, dus ik kan daar niks mee. Zijn er tips hoe ik die draadsnijder er toch uit kan krijgen ? De kop is van aluminium.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Andere methode: kijk of je iets van een staafje of iets dergelijks op de afgebroken tap kunt lijmen, dan kun je de tap er uitdraaien aan het staafje wat je erop hebt gelijmd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt voor de tips, dat met die punttang ga ik eens proberen. Door dat boren is het gat ook wat ruimer geworden. Gelukkig heb ik aan de randen nog een beetje vlees over. Als het er uit is hoe kun je dat groter gat weer wat opvullen. Is het mogelijk om er een schroef in te draaien en daar omheen vloeibaar aluminium te gieten. En als dat gaat blijft dat ook zitten als je daarna de schroef er weer uitdraait ?:):D

Ik heb wel meer van die dingen, dat doe ik effe, en dan valt het (hard) tegen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat opvullen, vult misschien op het oog wel, maar qua sterkte blijft het kauwgum (als zo'n operatie al lukt). Standaard wordt in dergelijke gevallen een draad van een maat groter getapt, zodat je voldoende stevig 'vlees' hebt. Nu is een cilinderkop normaal gegoten materiaal, dus iets minder stevig dan het zelfde materiaal in gesmede vorm, maar als je gaat opvullen is het contact (structuur van molecuulrooster) gedeelte verstoord, en daardoor niet sterk.

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 uur ago , Busje said:

Als het er uit is hoe kun je dat groter gat weer wat opvullen. Is het mogelijk om er een schroef in te draaien en daar omheen vloeibaar aluminium te gieten

Als het gietaluminium is dan kun je opvullen door lassen eigenlijk wel vergeten.
Dit is in algemeen een heel procudé van verhitten oude materiaal etc en dan is het nog niet zeker of het goed gaat.
Wat men vaan]k wel doet is het gat dan groter opboren en dan opnieuw tappen met een maat groter en dan een draadbus erin zetten.

Dus als je nu M6 orgineel er in hebt zitten dan tap je deze op naar M8 en dan een draadbus van M8 naar M6 erin zetten  zodat je weer op juiste maatvoering komt.
Nu weet ik niet hoe en wat je getapt hebt ( geprobeerd ) en hiervoor hebt geboord in oude bouteind.
Maar ik hou in algemeen aan voor tappen dat ik de maat tap M6 maal de factor 0,8 vermenigvuldig =  4,8 dus en dat is de maat boor die ik dan gebruik voor boren.
En in ijzer tappen dan gebruik ik snijolie, maar in aluminium tappen gebruiken we op werk spiritus !

Maar lukt het nu geheel niet om dat stuk tap eruit te krijgen, ga dan niet doorklooien en dat het hierdoor erger word.
Zoek een firma ( of kennis ) die wat freesbanken heeft staan ( niet voor hout maar voor metaal ) en vraag daar een offerte aan wat het kost om het te laten verwijderen en dat er weer draad in is getapt , wel of niet met een draadbus.
Dan weet je zeker dat hij zuiver recht zit en dat de nieuwe bout met ring straks alles goed aandrukt en niet op één punt ( of deel ) en dat op lange duur je hierdoor weer problemen krijgt.

Tsja en nogmaals succes.

Ooit ook met temperaturen rond vriespunt staan klooien aan een motorfiets waar de bout van de uitlaat was afgebroken.....
Gevolg was dat ik gehele kop heb moeten demonteren en mee naar werk heb genomen om hem daar TE laten verwijderen toendertijd bij een klant waar we voor werkte.....
Heeft die beste man als beunhaas gedaan en is toen een 3 uur bezig geweest.....B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gisteren heb ik er wat WD 40 ingespoten straks eens even kijken. Maar ik denk dat ik hem maar weg breng naar een goed revisiebedrijf en vraag of zij daar iets mee kunnen. Want dat geklooi brengt niets, als ik pech heb kan ik opzoek naar een andere kop. En voor deze heb ik al behoorlijk wat moeite voor mogen doen om hem überhaupt te kunnen kopen . Ze beginnen schaars te worden (bijna 40 jaar oud).

Het gat behoort inderdaad 4.8 mm te zijn maar is inmiddels gegroeid naar 8.9 mm

_DSC0745.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this