Ga naar inhoud

Skoda Felicia cabrio


Wasmachineman
 Delen

Aanbevolen berichten

Škoda Felicia Cabrio (1960) geeft autoliefde gestalte voor Robert

by Dirk de Jongongeveer 2 uur geleden

 

Škoda felicia cabrio (1960) geeft autoliefde gestalte voor robert

Een originele Nederlandse Škoda Felicia cabrio die het verdient om in het voetlicht te staan, is perfectie in restauratie. Van 1959 tot 1964 zijn er 14.863 van de Felicia geproduceerd, die in de beginjaren type 450 werd genoemd. Deze Škoda is compleet uit elkaar gehaald en door het vakmanschap van Robert in originele staat weer opgebouwd. Het streven was om zoveel mogelijk originele onderdelen te gebruiken; beschadigde en incorrecte onderdelen werden vervangen door originele Škoda-onderdelen die vanuit Tsjechië werden gehaald.

Wie is Robert?

Robert is een echte techneut en gepassioneerd monteur van klassieke auto’s bij Bourguignon in Leeuwarden. De klassieke pronkstukken worden door hem gekoesterd. Elke keer weer is het een verhaal van avontuur, doorzettingsvermogen en daadkracht. Na twee jaar van moeizame arbeid is de Škoda als nieuw en klaar voor een tweede leven als blikvanger in de showroom.

Onderdelenjacht

In Tsjechië vond men nog de originele bekleding in de correcte uitvoering, wat de auto net dat tikkeltje extra en bovenal charme geeft. Sterker nog, originele plaatdelen en diverse motoronderdelen werden ook gevonden. In het interieur is een correct jaren 60-tapijt geplaatst. (Over perfectie gesproken.) Het glazen potje voor de remolie onder de motorkap was nergens meer te vinden, totdat men een beroep deed op het Škoda museum, waar wonderlijk genoeg ook nog een complete en originele uitlaat op de kop werd getikt.

Rechercheur?

Het verhaal van de Škoda Felicia Cabrio is net zo boeiend als een detectiveverhaal, met Robert in de rol van de hoofdonderzoeker. Zijn grondige speurwerk bracht een verborgen geschiedenis aan het licht, een reis door de tijd die begon in 1985.

Die reis startte toen de auto werd verkocht door Tonny Keijzers in Apeldoorn, een belangrijk moment in haar bestaan. Niet lang daarna, tussen 1986 en 1987, werd de Škoda tentoongesteld in de showroom van Fokkinga in Leeuwarden, een erkende Škoda-dealer. Hier stond de auto te pronken, wachtend op het volgende hoofdstuk in haar levensverhaal.

Dit volgende hoofdstuk begon in 2003, toen Ype Boelens de trotse eigenaar werd. Ype, wiens vader in de jaren zestig een Škoda-dealer was, voegde met deze aankoop een persoonlijk hoofdstuk toe aan de geschiedenis van de auto.

De tijdlijn van de Škoda kreeg een nieuwe wending in 2018, toen Bourguignon, een bedrijf met een diepe passie voor klassieke auto’s, de Felicia aankocht en zorgvuldig restaureerde. Deze restauratie was een viering van het rijke verleden van de auto.

Als kroon op dit werk organiseerde Robert een speciale tocht samen met andere Škoda-dealers. Deze veertien dagen durende reis naar Tsjechië, het hartland van Škoda, was een eerbetoon aan de oorsprong van de Felicia. Deze tocht was meer dan een viering; het was een levendige herinnering aan de blijvende aantrekkingskracht van deze klassieke auto.

Aantrekkingskracht van de Škoda Felicia cabrio

De aantrekkingskracht van deze schitterende oldtimer is enorm. Hij wordt bewonderd in de showroom en nog meer als men het verhaal achter de auto hoort. Dit stuk rijdende historie leeft nu onder de hoede van Ramon Bourguignon, die hiermee ook zijn autoliefde gestalte geeft. Voor Robert geldt dat zijn vakmanschap hem veel voldoening geeft; hij is een positieve perfectionist. Het is automobiele kunst! De foto’s geven een goed beeld van het resultaat, dat je hier van gouden handen kunt spreken, zal eenieder duidelijk zijn.

Natuurlijke levensduur?

Ramon Bourguignon van het gelijknamige bedrijf in Leeuwarden en Dokkum moet een mysterieuze kracht hebben. Hij heeft inmiddels een bonte verzameling klassiekers en oldtimers die hij levend wil houden. Hij steekt, samen met zijn medewerkers, energie en een niet te rechtvaardigen hoeveelheid euro’s in zijn hobby. Is dat begrijpelijk? De liefhebbers kennen het fenomeen: De levensduur van bijzondere auto’s moet je verlengen en dus: restaureren. Passie is immers wat je drijft, wat je energie geeft. Voor Ramon en ook voor restaurateur Robert is dit de onderliggende oorzaak die hen levensplezier geeft. De betoverende classic cars die in de showroom staan, zijn het bewijs.

aangepast door EdK
tekst donkerder gemaakt
  • Thanks 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

IMG_20180505_145046.thumb.jpg.98035d7e40147be91f15d575d396a73d.jpg

Als je zoekt staan er bij meerdere dealers dergelijke Felicia's of Octavia's uit de jaren zestig in de showroom. Ik weet dat voorheen dealer tegenwoordig servicepunt Toon van Eijk in Bodegraven ook lang een rood exemplaar in de showroom heeft gestaan (staat er misschien nog wel), en dat bij een meeting in St.Niklaas er een zachtgeel exemplaar bij de dealer in de showroom stond.

aangepast door Cordoba
  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe