Ga naar inhoud

Crisis! Is de Belg de rijkste Europeaan?


laagvlieger
 Delen

Aanbevolen berichten

Belgen zijn rijkste van alle Europeanen

media_xll_5476186.jpg

Met een gemiddeld financieel vermogen van 67.158 euro zijn de Belgische gezinnen de rijkste van Europa, schrijft Le Soir. De krant baseert zich op cijfers die Eurostat voor 2011 bekendmaakte. Het financiële vermogen omvat het geld op de bankrekeningen, beveks, obligaties, levensverzekeringen en aandelen.

Het financiële vermogen van de Nederlandse gezinnen bedraagt gemiddeld 61.219 euro, dat van de Luxemburgers 60.366 euro, dat van de Fransen 41.407 euro en dat van de Duitsers 38.702 euro.

Verscheidene factoren verklaren volgens de krant het verschil tussen België en de andere Europese landen. De economische groei ligt in België boven het gemiddelde van de eurozone. Voorts is het belastingsysteem relatief mild voor roerende goederen. Ook zijn de vastgoedprijzen in ons land redelijker vergeleken met Nederland, de grote Duitse steden en Frankrijk.

Eind 2012 bedroeg het financiële vermogen van de Belgische gezinnen in totaal 981 miljard euro. Als de 210,9 miljard schulden daarvan worden afgetrokken, ligt de netto financiële rijkdom van de Belgen nog steeds op 770,2 miljard euro. Het vastgoedvermogen van de Belgen wordt door de Nationale Bank van België op iets meer dan 1.000 miljard euro geschat en is dus groter dan het financiële vermogen.

Bron: HLN.be

_______________________________________

Dit vind ik best een interessant artikel in deze tijden van crisis :D Ik heb een lange tijd terug een jaartje economie gestudeerd (stelde niet veel voor). Nu, hoe meer geld je op je rekening hebt en dus een flinke spaarder bent, hoe minder je uitgeeft en dus slechter voor de economie van dat land? Want in België is het nu niet echt fantastisch op dat vlak. Kijk dan naar de Duitsers. In dat land gaat het nog vrij goed, maar ze hebben dus bijlange niet zoveel geld op hun rekening staan.

Het zijn natuurlijk maar cijfers en gemiddelden, zoveel zal het ook weer niet zeggen ...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zie alleen maar activa op de lijst staan en geen passiva. Dus ik weet niet zeker of de (hypothecaire) schulden wel zijn meegenomen. Dat zou immers ook verklaren dat het er wat positiever staat dan het "gevoel" ons zegt. Niet voor niets wordt er over 800.000+ huishoudens gerept die "onder water staan" en het vermogen dan ook vermoedelijk negatief is...

Anders geformuleerd: hoe is het berekend voordat er voorbarige conclusies getrokken worden en we onszelf (of de buren) rijk rekenen...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, dat kan heel goed zijn dat dat voor België geldt.

In Nederland is de hypothecaire schuld erg hoog omdat "we dat van de belastingen kunnen aftrekken" en staat er vaak geen vermogen of spaarvariant tegenover (aflossingsvrij). Veel mensen hebben in de "goede tijd" een tophypotheek genomen (100% of meer van het onderpand). Bij een dalende huizenprijs komen ze dus onder water te staan waarbij dus de waarde (duidelijk) minder is dan de waarde van het huis. Ze hebben dus effectief een restschuld en het is dan de vraag wat ze met dat geld gedaan hebben dat ze eigenlijk voor de aflossing hadden moeten/ kunnen gebruiken. Dat staat in veel gevallen namelijk niet op de bank..

De gevallen met een negatief eigen vermogen zouden in dat artikel overigens ook nog eens moeten worden gecompenseerd. De nog steeds dalende huizenprijs heeft natuurlijk ook een negatief effect op het vermogen.

Het CBS heeft daar overigens betere getallen voor dan het artikel: het vermogen van de Nederlandse huishoudens is dan in 2011 net iets meer dan 18.000 als je de bezittingen en schulden saldeert en dit deelt door het aantal particuliere huishoudens. Laat daar wat tussen zitten, maar toch. Het getal van het artikel wordt niet gehaald..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ha jammer dat ik niet bij de rijke Belgen ben :)

In tijden van crisis zit een Belg op zijn geld en dat doet de economie natuurlijk geen goed maar indien ze alles zouden uitgeven zou dat ook maar een druppel op een hete plaat zijn als men de wereldeconomie bekijkt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Aflossingsvrij, dat betekent dat je enkel intrest hoeft te betalen, zoals het woord zegt? En op basis daarvan krijg je belastingvoordeel? Dus de overheid stimuleert je eigenlijk om je huis niet af te betalen, dan? Dat is wel een behoorlijke verantwoordelijkheid in de handen van die gemiddelde Nederlander. Niet verwonderlijk dat er dan slechts 18.000 euro overblijft.

Hier in België kennen we dat helemaal niet. Of je huurt een huis, of je koopt het, maar dan betaal je het ook gewoon af (op maximaal een jaar of 35, denk ik).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, je slaat de spijker op zijn kop. Maar de Nederlanders vinden de Belgen gek of misschien wel dom als je de moppen mag geloven, maar ze kijken niet in de spiegel. Dan kloppen trouwens ook weer de moppen over de Nederlanders. Roep de woorden gratis, korting of fiscale aftrek en het weinige verstand dat ze hebben gaat automatisch op 0 en ze worden onbeschrijfelijk inhalig, die Hollanders.

Nederland heeft een systeem met een perverse prikkel om zoveel mogelijk schulden te maken en ze vooral niet af te lossen. Het Nederlandse "schuldenprobleem" is net zo groot als in Griekenland, maar het is "eerlijk" verdeeld. Gevolg is trouwens wel dat huurders meebetalen aan deze perverse regeling. Het spel kost de Nederlandse samenleving ongeveer 30 mld aan aftrek, om de dimensie aan te geven. Het is dus ook even wachten tot Nederland financieel omvalt als de woningmarkt echt instort...

Het mooiste is ook nog eens dat als je de hypotheekrente met bijvoorbeeld Duitsland vergelijkt ze daar effectief net zoveel betalen als de Nederlanders na aftrek ;) . De banken verkopen ze namelijk "duurder" (te duur) geld. Zoals gezegd, het verstand kun je snel op 0 krijgen bij de Ollanders...

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is dan in ieder geval iets wat we onze Belgische overheid niet kunnen verwijten. We hebben hier wel een hoge staatsschuld, maar de overheid stimuleert ons wel om een eigen huis te bezitten tegen de tijd dat we met pensioen gaan. En maar goed ook, natuurlijk.

Bij ons was er voor 2005 een systeem waarbij je enkel de betaalde intrest fiscaal kon aftrekken, Ik ken het systeem niet echt, maar het was in ieder geval niet echt heel voordelig. Daarna is het systeem gekomen waarbij je zowel de kapitaalaflossing als de betaalde intrest kan inbrengen, en dat voor een maximum van ergens een 6500 euro (als gezin dan). Als je het een beetje slim aanpakt (lees: geen al te grote hypotheeklening, en een mooie rentevoet afdingen) heb je zo een volledig renteloze lening vast. Meer nog, het is een zekere investering: jij investeert in vastgoed, en de overheid financiert dat :). Wel in de veronderstelling dat de vastgoedprijzen niet dalen natuurlijk....

In feite zijn we dus al jaren verkeerd bezig met die moppen, eigenlijk zijn de Hollanders dom en de Belgen gierig :)

@Snelle: Stoefer :P

aangepast door The bone collector
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe