Jump to content

Ruitenwisser achter kapot?


Vesper12
 Share

Recommended Posts

Beste Skoda-rijders,

 

nu wou ik van de week op pad met mijn skoda octavia en het begon erg hard te regenen waardoor ik de achterruitenwisser echt nodig had, deze weigerde alle dienst dus voorzichtig doorgereden naar huis.

een dag later de auto weer nodig gehad en toen deed de ruitenwisser het ineens weer.

 

weet iemand waar dit aan kan liggen en als de boel vervangen moet worden of je dit prima zelf kan doen?

 

graag hoor ik van jullie,

 

Vesper12

Link to comment
Share on other sites

Over welk bouwjaar en welke km-stand hebben we het hier? Er zijn ook Octavia's die helemaal geen achterwisser hebben zoals hieronder?

8132328-skoda-octavia-1961-4.jpg

 

Gezien je motorisering verwacht ik dat je een vrij jonge Octavia hebt, maar km-stand kan bijvoorbeeld helpen om in te schatten of het aan een versleten schakelaar op de stuurhendel kan liggen. Een andere mogelijkheid is dat het relais af en toe blijft plakken, waardoor de ruitenwisser niet in actie komt.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Beste Cordoba,

 

bedankt voor de reactie en u heeft inderdaad helemaal gelijk, ik rijd een skoda octavia uit 2006 met +/- 125000 km op de teller.

hopelijk is het niet moeilijk om de boel te vervangen?
 

Vesper12

Link to comment
Share on other sites

Als de oorzaak inderdaad een relais is, dan is dat meestal eenvoudig te vervangen (de meeste relais zijn vlakbij de zekeringkast, onder het stuur geplaatst). Als de schakelaar van de hendel het probleem is, dan wordt het lastiger, bij sommige modellen betekent dat, dat het stuur (incl. airbag) eraf moet, om de stuurhendel te vervangen. Ik zou je adviseren om te beginnen met de auto uit laten lezen op foutcodes: dat kan je helpen om direct in de juiste richting te zoeken, zonder te moeten raden. Met wat geluk is tijdens het optreden van de storing, die storing opgeslagen in de ECU van de auto, en dat kun je dus ook later uitlezen. Als er geen foutcode is opgeslagen, en het probleem treedt niet op als er naar wordt gezocht, dan is het heel moeilijk zoeken.

 

Uitlezen van foutcode kan via een VAG-dealer (Skoda, Seat, Audi of VW), iemand met een OBD-scanner voor VAG, of via VCDS (vroeger Vagcom). Algemene garages kunnen ook foutcodes uitlezen, en met algemene OBD-scanners kun je ook foutcodes uitlezen, maar een deel van de foutcodes is merkgebonden (lees voor de VAG-groep), en je loopt dus kans dat je info mist met algemene apparatuur.

 

Zorg bij uitlezen dat je in elk geval het nummer van de foutcode hebt: beschrijving, en hoe te verhelpen kun je zelf terugzoeken op de site van Gerrit Speek, maar beschrijvingen van foutcodes lijken soms erg op elkaar, en monteurs/garages zijn soms slordig met de omschrijving.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Ik heb Superb 2010 zelfde probleem heeft met automatisch op de regensensor te maken ben bezig om te kijken of dit uit kan via VAG software dat het alleen werkt handel naar voren een stand en dan aan nu staat de handel altijd op interval stand 1 en dan wapperde die af en toe en als je hem in zijn achteruit zet gaan ze aan. Maar relais..... welk relais dat kan ik eerst nog wel proberen 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe