Ga naar inhoud

EOBD Tool verplicht tijdens uitvoeren APK


PC-fre@k
 Delen

Aanbevolen berichten

Zoetermeer, 7 november 2011

De APK-aanpassingen in het kader van Modernisering APK 2.0 gaan definitief in per 1 april 2012. Dit heeft de minister van Infrastructuur en Milieu onlangs besloten.

De belangrijkste verandering is dat keuringsinstanties een zogenoemd EOBD-scantool (European On Board Diagnostics) verplicht moeten gebruiken tijdens de APK van lichte voertuigen die na 31 december 2005 voor het eerst zijn toegelaten. Deze tool is met name van belang voor het uitlezen van emissiegegevens. Voor de overige voertuigen blijft de gebruikelijke meting van de uitlaatgassen van toepassing.

Er is gekozen voor het gebruik van EOBD uit milieu- en tijdsbesparende overwegingen, omdat garagebedrijven toch al tijdens onderhoudsbeurten het motormanagementsysteem uitlezen. Het uitlezen van EOBD heft ook op dit gebied de rechtsongelijkheid op tussen hybride en conventionele voertuigen.

In praktijk is een EOBD-scantool vaak al aanwezig in de garage. Belangrijk is dat deze wel voldoet aan een aantal eisen. Deze eisen staan in de pdf waarvan de link onderaan deze pagina is vermeld.

Een andere belangrijke verandering is technisch uitgebreidere controle van (hybride) elektrische voertuigen. Er zijn steeds meer voertuigen met een elektrische aandrijflijn. Deze aandrijflijn is ook aan slijtage onderhevig, bijvoorbeeld beschadiging en lekkage. Daarom is het belangrijk dat ook deze in de APK is opgenomen.

http://www.rdw.nl/nl/beroepsvervoer/Pages/APKmoderniseert.aspx

Eisen EOBD-scantool.pdf

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe