Ga naar inhoud

Gevaarlijke autobanden: zo herken je ze en dit kun je ertegen doen


Ons Skoda Nieuwsmeisje
 Delen

Aanbevolen berichten

rssImage-2b197b2055b100b97be47a2825d97909.jpeg

Volgens RAI Vereniging rijdt één op de twintig auto’s in Nederland op gevaarlijke banden. Dat wil zeggen: minimaal één band is aan vervanging toe. Dat is vragen om problemen, maar hoe herken je gevaarlijke autobanden en wat kun je ertegen doen?

Bijna 5 procent van alle auto’s die in Nederland rondrijden, doet dat op minimaal één band die moet worden vervangen. Dat komt neer op ongeveer een half miljoen auto’s, zegt RAI Vereniging. De weg opgaan met een beschadigde band kan gevaar opleveren voor jou en je passagiers, omdat het de wegligging nadelig kan beïnvloeden. Niet doen dus.

Zelf de staat van je banden controleren, is niet moeilijk. Je moet er alleen eventjes de tijd voor nemen en weten waarop je moet letten:

1.       Zichtbare schade
Voorbeelden zijn vervorming van de zijwand, insnijdingen en verouderingen zoals droogtescheurtjes. Beschadigde banden zijn gevoeliger en kunnen daardoor sneller lek raken.

2.       Weinig profiel
Voor autobanden geldt een minimale profieldiepte van 1,6 millimeter. Bij de apk-keuring wordt vanaf 2,5 millimeter het advies gegeven de banden te laten vervangen. De ijskrabber die je achter het tankklepje van een Škoda vindt, is voorzien van een liniaaltje waarmee je zelf de profieldiepte kunt meten.

Wist je trouwens dat in de tankklep staat vermeld wat voor jouw Škoda de juiste bandenspanning is?

3.       Leeftijd
Wat betreft de leeftijd van banden wordt vanaf 10 jaar het advies gegeven de banden preventief te laten vervangen, dit kan gewoon bij de Škoda-dealer. Vaak zie je dat het rubber is uitgedroogd (haarscheurtjes). Ook is het rubber vaak te hard geworden, waardoor banden te weinig grip hebben. Dat de profieldiepte nog voldoende is, betekent dan ook niet dat een oude band nog veilig is.

 Door de knieën

Om te bepalen hoe oud een autoband is, moet je door de knieën. Op de zijwand van de band staat namelijk de productiedatum vermeld met vier cijfers: weeknummer en jaartal. Dit heet ook wel de DOT-code. Zie je ‘0512’ staan, dan komt de band uit week 5 van 2012. Dat is twaalf jaar geleden. Laten vervangen dus. Bij de Škoda-dealer kun je kiezen uit een breed assortiment zomerbanden en winterbanden.

Lange onderhoudsintervallen zijn de schuld 

Hoe kan het gebeuren dat in ons land ongeveer een half miljoen auto’s rondrijden waarvan minimaal één band aan vervanging toe is? Volgens RAI Vereniging zijn dat de steeds langere onderhoudsintervallen van auto’s, waarbij 30.000 kilometer geen uitzondering is. Dus rijden auto’s tienduizenden kilometers zónder dat een professional ernaar kijkt.

Optimale conditie

Het onderhoudsinterval van je Škoda is afhankelijk van het motortype en het modeljaar. In principe adviseert Škoda na elke 15.000 kilometer of in ieder geval één keer per jaar een servicebeurt. Hierbij worden de banden niet overgeslagen, zodat je zeker weet dat je op veilige autobanden rijdt. De Škoda-dealer checkt bovendien de ruitenwissers, multiriem en wielophanging. Zo blijft je Škoda in optimale conditie. En een afspraak is zo gemaakt.

Meer over Škoda onderhoud en service

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees hier het volledige artikel

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe