Ga naar inhoud

Wat is een hatchback en welke voordelen zijn er?


Ons Skoda Nieuwsmeisje
 Delen

Aanbevolen berichten

rssImage-3b792bed25712d2eb56d1e067677ed36.jpeg

De term ‘hatchback’ ben je vast zo vaak tegengekomen dat-ie inmiddels net zo vertrouwd is als je lievelingstrui. Maar kun je omschrijven wat een hatchback is? En ken je alle voordelen van een dergelijke auto? En wat is nou precies het verschil met een sedan? Kortom: tijd voor antwoorden!

De term hatchback slaat op de carrosserie van de auto. Andere vormen zijn de sedan, de stationwagon en de SUV. Een belangrijk kenmerk van een hatchback is dat je de bestuurder en zijn passagiers kunt bereiken via de bagageruimte. En het is mogelijk om de kofferbak groter te maken door de achterbank weg te klappen.

3- of 5-deursauto

De achterklep van een hatchback wordt gezien als een extra deur of portier. Vandaar dat er steevast gesproken wordt van een 3- of 5-deursauto. Dat is dus een hatchback met twee dan wel vier portieren én een achterklep.

Een 3-deurs hatchback kom je tegenwoordig nog maar zelden tegen. De kleine Škoda Citigo was leverbaar als 3-deurs. De Škoda Fabia is altijd een 5-deursauto. Die twee extra portieren maken de achterbank gemakkelijker bereikbaar en dat is niet alleen handig voor in- en uitstappen, maar ook voor het plaatsen van een autostoeltje.

Verschil tussen hatchback en sedan

Als je op de achterbank van een hatchback zit, kun je spullen uit de kofferbak pakken. Je draait je arm uit de kom en waarschijnlijk zit de hoedenplank in de weg, maar in theorie kan het. En dat is het grote verschil met een sedan. De bagageruimte van een sedan is een afgesloten ruimte. Het voordeel is dat geen kou of warmte verloren gaat, zodra je de achterklep opent.

Bovendien heeft niet elke sedan een neerklapbare achterbank. Dus als je veel laadruimte nodig hebt, kun je beter een hatchback nemen. Zijn achterbank kun je vaak in ongelijke delen neerklappen, zodat je er ook voor kunt kiezen een zitplaats overeind te houden.

Perfect voor een kleine verhuizing

Om je een idee te geven hoeveel groter de bagageruimte wordt als je de achterbank neerklapt: in de Fabia past normaal 380 liter bagage, maar met neergeklapte achterbank is dit opeens 1190 liter. Perfect voor een kleine verhuizing of een bezoekje aan de bouwmarkt. Extra handig is dat de bagageruimte voorzien is van verlichting en de optionele bagagenetten die alles keurig op hun plek houden.

Ruimste in zijn klasse

Behalve de compacte Fabia vind je bij Škoda ook een middenklasse hatchback, namelijk de Škoda Scala. Deze 5-deursauto heeft een bagageruimte van 467 liter. Dat is de ruimste in zijn klasse. Door de achterbank neer te klappen, kun je dit uitbreiden naar een indrukwekkende 1410 liter. Ideaal voor actieve Zaterdagfamilies!

Ook de Škoda Octavia en de nieuwe Škoda Superb zijn leverbaar als hatchback. Voordat je daarin de achterbank neerklapt, mag je IKEA wel even waarschuwen dat ze extra voorraad inkopen.

Ontdek alle hatchback-modellen van Škoda

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees hier het volledige artikel

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe