Jump to content

Verrassend: 9 dingen die je nog niet wist over Škoda


Recommended Posts

rssImage-740dba52226b7c698a547640b6c0d37f.gif

Hoe goed ken jij Škoda? Als je de volgende 9 vragen correct weet te beantwoorden, ben je een echte fan. Weet jij bijvoorbeeld welke Škoda de duurste ooit is?

1: Waar komt de naam Škoda vandaan?

De naam Škoda komt van de Tsjechische ingenieur Emil Ritter von Škoda. De in 1839 geboren industrieel en zakenman leidde een bloeiend ingenieursbedrijf onder de naam Škoda. In 1925 besloot hij te fuseren met Laurin & Klement, producent van fietsen, motorfietsen en auto’s. Na de fusie verdween deze naam steeds meer naar de achtergrond en werden de auto’s Škoda genoemd.

2: Hoe spreek je Škoda uit?

Een tongbreker is het niet, maar er is maar één manier om de merknaam Škoda juist uit te spreken. De beginletter vind je niet in het Nederlandse alfabet en spreek je uit als ‘sh’, zoals in ‘shoppen’ en ‘shuttle’. Je spreekt Škoda uit als ‘SHKO-da’, waarbij je de tweede lettergreep (‘da’) kort en krachtig uitspreekt. De eerste lettergreep ‘SHKO’ mag juist wat tijd kosten. En onthoud: oefening baart kunst.

3: Passen er 7 personen in een Škoda?

Jazeker. In de Škoda Kodiaq bijvoorbeeld. De derde zitrij is optioneel, maar is zijn geld dubbel en dwars waard. Je zaterdagfamilie moet wel heel groot zijn, wil niet iedereen mee kunnen. De Škoda VISION 7S telt ook 7 zitplaatsen. Deze elektrische SUV komt naar verwachting in 2026 op de markt. Geruisloos, schoon én comfortabel op reis met 7 inzittenden; veel mooier wordt het niet.

4: Welke Škoda is het vaakst geproduceerd?

Dat kan er maar één zijn: de Škoda Octavia. Er zijn inmiddels meer dan 7,2 miljoen exemplaren gebouwd. Hierbij gaat het om 4 generaties. Binnenkort onthult Škoda de gefacelifte vierde generatie waarmee deze evergreen aan een volgend hoofdstuk begint. Op naar de 8 miljoen exemplaren!

5: Waarom is Škoda zo’n grote fietsfanaat?

We love cycling! Dat heeft te maken met de historie van Škoda. Al in 1895 produceerde Škoda fietsen. Weliswaar onder de naam Laurin & Klement, maar toch. Sinds 2004 is Škoda de officiële partner van de Tour de France. Škoda sponsort ook de Le Tour de Femmes die dit jaar van start gaat in Rotterdam. En vergeet niet: deze positieve effecten heeft fietsen op je!

6: Wat is de snelste Škoda ooit?

Het is weer de Škoda Octavia die met de eer strijkt. In 2011 leek het de Britse importeur van Škoda wel leuk om een Octavia uit te rusten met een 2,0-liter turbomotor van 550 pk. Leuk was het zeker, want hij haalde in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah een duizelingwekkende snelheid van 365 km/h. Dit snelheidsrecord is door geen enkele andere Škoda verbroken.

7: Heeft Škoda ooit in een film gespeeld?

Jawel. In de Tsjechische horrorfilm Upír z Feratu (Ferat Vampire) krijgt een dokter te horen dat zijn meest geliefde verpleegkundige als rallycoureur aan de slag gaat bij de buitenlandse autofabrikant Ferat. De zwarte filmauto wordt geleverd door Škoda. Tot dusver niks aan de hand. Totdat de dokter hoort dat de auto op menselijk bloed rijdt …

8: Welke elektrische auto’s heeft Škoda momenteel?

Sinds 2020 heb je de keuze uit twee elektrische modellen: de Škoda Enyaq en de Škoda Enyaq Coupé. Daar komt binnenkort een derde elektrische Škoda bij. Deze Škoda Elroq kun je qua afmetingen vergelijken met de Škoda Karoq en wordt dit jaar onthuld.

Wie elektrisch rijden wil combineren met de zekerheid van een verbrandingsmotor, kan terecht bij de plug-in hybride uitvoering van de nieuwe Kodiaq en nieuwe Superb. Die hebben een elektrische actieradius van maar liefst 100 kilometer. Dat is vaak meer dan voldoende om zonder uitstoot naar het werk te rijden en weer terug. 

9: Wat is de duurste Škoda die je nu kunt kopen?

Een scherpe prijs hoort bij Škoda. Maar voor de Škoda Fabia RS Rally2 moet je behoorlijk diep in de buidel tasten. Bovendien moet je een rallyteam hebben, want anders kun je hem überhaupt niet kopen. Als je je vrienden met een rijbewijs en rally-ambities hebt opgetrommeld, moet je rekening houden met een aanschaf die 10 keer hoger ligt dan van een normale Škoda Fabia.

Lees ook: Met deze quiz weet je of je een echte Škoda-kenner bent

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees hier het volledige artikel

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe