Jump to content

Zo zuinig springt Škoda met water om


Recommended Posts

rssImage-007db5f2e1811467149f6ee892c32173.jpeg

Tijdens de productie van auto’s wordt water verbruikt. Maar Škoda weet hoe belangrijk water voor de wereld is en springt hier heel zuinig mee om. Slimme besparingsmaatregelen hebben ertoe geleid dat het waterverbruik per geproduceerde Škoda met bijna 30 procent is verminderd in vergelijking met 2010.

1: hergebruik van water

De lakstraat of spuiterij van de hoofdfabriek in Mladá Boleslav maakt gebruik van een hypermodern filtersysteem. Dat filtert het afvalwater en brengt het weer in circulatie. Deze slimme manier van hergebruik is inmiddels overgenomen door alle fabrieken waar Škoda-modellen van de band lopen. Wereldwijd zijn dat acht fabrieken, dus tel uit je winst.

2: filteren zonder water

De lakstraat vangt de minuscule verfdeeltjes die vrijkomen bij het spuiten van de carrosserie op. Maar hier komt geen druppel water aan te pas. De filters maken gebruik van fijngemalen kalksteenpoeder. Deze ‘droge’ filtermethode levert bovendien geen verfslib op.

3: water opvangen

Op het enorme terrein van de fabriek in Mladá Boleslav staan grote retentietanks of buffertanks. Die vangen het afvalwater op maar ook het regenwater. Dat telt aardig op, want Tsjechië kent een gemiddelde hoeveelheid neerslag van ongeveer 700 mm per jaar. Dat is iets minder dan in Nederland waar jaarlijks 800 tot 900 mm valt. De retentietanks voeren het water gedoseerd en zo efficiënt mogelijk af.

4: besproeien van groen

In de afgelopen twee jaar verwezenlijkte Škoda verschillende waterbesparende maatregelen. Die hebben geresulteerd in een besparing van bijna 10.000 kubieke meter water per jaar. Dat is 10 miljoen liter! De retentietanks (zie punt 3) zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft hiervan (5500 m3). Dit water wordt gebruikt voor het besproeien van de groenvoorzieningen op het fabrieksterrein én in de stad van Mladá Boleslav.

5: water maken

De Škoda Afriq is een rallyauto, gebaseerd op de Škoda Kamiq. Die auto is het resultaat van een brainstormsessie van de studenten van de Škoda-vakschool in Mladá Boleslav. Samen met het bedrijf Watergen hebben zij een systeem ontwikkeld dat vocht uit de lucht onttrekt en hier schoon en koel drinkwater van maakt. Hiermee kan de Afriq een bijdrage leveren aan de watertekorten die Afrika parten spelen.

Lees ook: hoe Škoda-leveranciers bijdragen aan een groenere toekomst

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees hier het volledige artikel

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe