Jump to content

Ontwerper van nieuwe Škoda Scala aan het woord


Ons Skoda Nieuwsmeisje
 Share

Recommended Posts

rssImage-b2145fcddfc384cf633f2be2adcece31.png

Het duurt nog een paar maanden voordat de nieuwe Škoda Scala bij de dealer staat. In de tussentijd neemt zijn ontwerper je mee op ontdekkingsreis. Hij toont de fraaiste accenten van het sportieve design.  

 In 2018 onthulde Škoda zowel de oorspronkelijke Scala als het studiemodel Vision RS. “De Vision RS viel zo goed in de smaak, dat we hem als voorbeeld namen voor de facelift van de Scala”, vertelt Dalibor Pantůček. Hij leidt het team van ontwerpers dat het exterieur onderhanden nam. Met als resultaat dat de nieuwe Scala er sportiever en dynamischer uitziet. “Škoda-liefhebbers zien het verschil meteen.”

Nieuw karakter voor Škoda Scala

“Het doel van een facelift is altijd om de auto een nieuw karakter te geven”, aldus Pantůček. Dat is het ontwerpteam gelukt door de bestaande vorm van de auto te moderniseren met chique accenten. Zo staat de nieuwe grille meer rechtop en zijn de verticale vinnen zo gevormd dat er een spel van licht en schaduw ontstaat. Op de foto’s zie je de zwarte grille van de Monte Carlo-uitvoering, andere versies krijgen een grille met chromen rand. Pantůček: “De grille is geïnspireerd op historische Škoda-modellen, zoals de populaire Monte Carlo, en weerspiegelt duidelijk de identiteit en lange geschiedenis van ons merk.”

Unieke dagrijverlichting en LED Matrix-technologie

“We maken voor het eerst gebruik van LED Matrix-technologie in dit segment”, vertelt Pantůček trots. Hij benadrukt daarbij dat ze optioneel zijn, standaard beschikt de Scala over Full LED-koplampen.

De nieuwe koplampen zijn platter en zien er daardoor sportiever en moderner uit dan de vorige versies. “Om de hoogte zo laag mogelijk te houden, moesten we echt passen en meten met de onderdelen. De dagrijverlichting is gesplitst en fungeert ook als richtingaanwijzer.” Dankzij deze unieke dagrijverlichting herken je de nieuwe Scala al van ver.

Velgen van de Vision RS

Ook krijgt de Scala een nieuwe voorbumper. “Door de scherpe hoeken springt hij direct in het oog.” Als je goed kijkt naar de onderste helft van de voorbumper, lijken er diamanten in het radiatorrooster te zitten. Die reflecteren het zonlicht. “Hierdoor lijkt het alsof de auto ademt”, merkt Pantůček op.

“Het ontwerp van de velgen hebben we overgenomen van de Vision RS. Deze 18 inch velgen zijn bedoeld voor de Monte Carlo-uitvoering. De andere versies krijgen aerodynamische velgen die het brandstofverbruik verlagen”, legt de ontwerper uit. “De velgen van de nieuwe Scala laten zien dat een functioneel design ook aantrekkelijk kan zijn.”

Ontwerptruc die je niet ziet

Op de achterkant ontdekt de oplettende kijker dat de merknaam staat uitgeschreven op de moderne manier – met de haček in de S verwerkt. Maar ook de achterlichten en de achterbumper zijn aangepast. Volgens hetzelfde recept als de voorkant: de lichten zijn smaller en dynamischer en de bumper heeft scherpere lijnen en een nieuwe diffuser. “Door het slimme ontwerp zien Scala’s met en zonder trekhaak er precies hetzelfde uit – de bumper is identiek.” Pantůček vertelt dat met een grote glimlach op zijn gezicht, alsof hij nog het meest trots is op een ontwerptruc die je niet ziet… 

Lees ook: Succesnummers in ‘t nieuw: Škoda Scala en Kamiq

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees hier het volledige artikel

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe