Jump to content

7 klassieke Škoda-modellen om bij weg te dromen


Ons Skoda Nieuwsmeisje
 Share

Recommended Posts

rssImage-9e8259c29a64c42e1277aba3c1b8d28e.jpeg

Binnenkort onthult Škoda de nieuwe generatie Škoda Kodiaq én Škoda Superb. De ruime SUV, respectievelijk Hatchback en Combi bieden heel veel innovaties. En wat is er dan leuker dan teruggaan in de tijd met deze 7 historische Škoda-modellen? Die zijn zo simpel dat het aandoenlijk is.

Op woensdag 4 oktober trekt Škoda het doek van de langverwachte nieuwe Škoda Kodiaq. Vervolgens is in november de nieuwe Škoda Superb aan de beurt om zich te onthullen. Hoe het interieur eruitziet, is al bekend. Het centrale display is met 12,9-inch groter dan ooit. Om je een idee te geven hoe groot dat is: dat is ruim 30 centimeter breed. De 10,25-inch Virtual Cockpit is maar ietsje kleiner. Heel fraai en futuristisch, maar desondanks ook gebruiksvriendelijk.

De nieuwe Kodiaq en Superb beloven heel bijzondere Škoda-modellen te worden. Wie weet doen ze in de verre toekomst mee aan een klassiekertoertocht, net als de volgende 7 Škoda-modellen uit het verleden.

1. Škoda 1100 MBX

Deze rode Škoda is gebaseerd op de Škoda 1100 MB uit de jaren 60. Een gangbaar vierdeurs wagentje waarvan er honderdduizenden verkocht zijn. De hier afgebeelde MBX-uitvoering is veel zeldzamer. Het is de coupéversie die twee portieren heeft en net als de sedan de motor achterin. Als je goed kijkt, zie je dat de raamstijlen ontbreken, evenals een middenstijl. Er zijn slechts 2517 exemplaren geproduceerd.

2. Škoda Rapid 135

Back to the eighties met deze oranjerode Škoda Rapid 135. Het flitsende coupeetje werd ook wel de Porsche voor de gewone man genoemd. De motor komt uit de Škoda Favorit en levert 58 pk. Niet echt sportautowaardig, maar met slechts 1272 geproduceerde exemplaren is de Rapid 135 wel vele malen exclusiever dan menig Porsche. Let vooral op het open dakje. Dat heeft weinig van doen met de grote panoramadaken die Škoda tegenwoordig levert, maar leuk is het wel.

3. Škoda 1101 Cabrio

Hartstikke leuk, zo’n luxe panoramadak, maar in de groene Škoda 1101 Cabrio geniet je pas echt van de omgeving. De 1101 werd in de volksmond ook wel Škoda Tudor (‘tweedeurs’) genoemd. Hij komt uit de jaren 40 en 50 en is hiermee het oudste model uit dit rijtje. Grappig is dat de portieren aan de achterzijde scharnieren en het opengevouwen dak pontificaal op de carrosserie ligt.

4. Škoda 440 Spartak

Kijk nou eens. De hier afgebeelde Škoda 440 Spartak is voorzien van een two-tone lak. Die is nu ook leverbaar op de Škoda Fabia. Zo bekeken was de 440 Spartak zijn tijd ver vooruit. Dit exemplaar stamt uit de jaren 50 en is speciaal geprepareerd voor rallyrijden. De bestuurder beschikt over een extra ruitenwisser. Voor een nog beter zicht is het coupeetje uitgerust met een centraal geplaatste koplamp.

5. Škoda Felicia

Wat een dotje is deze mintgroene Škoda 450/Felicia uit de jaren 50! De cabriolet is gebaseerd op de Škoda 440, de nummer 4 van dit lijstje. Het is een van de meest geliefde klassieke Škoda-modellen. Zo eentje die je dolgraag naast je nieuwe Škoda Enyaq op de oprit wil hebben. Of liever nog: veilig en warm in de garage om hem op mooie nazomerdagen tevoorschijn te halen.

6. Škoda 1101 Roadster

Veel zeldzamer dan deze zachtgele Škoda 1101 Roadster wordt het niet. Er zijn slechts 547 exemplaren gebouwd. Net als de Tudor (nummer 3) is hij gebaseerd op de Škoda 1101. In tegenstelling tot de Tudor Cabrio heeft de 1101 Roadster geen raamstijlen. Een echte roadster dus.

7. Škoda 110 R

De okergele Škoda 110 R sluit het rijtje bijzondere Škoda-modellen van weleer af. De coupé is de productieversie van de Škoda 130 RS, een raceauto met een topsnelheid van 220 km/h die bekendstond als de ‘Porsche van Oost-Europa’. Die was niet te koop voor straatgebruik, maar met de 110 R konden eigenaren zich toch een beetje autocoureur voelen.

Lees ook: Interieurs nieuwe Škoda Kodiaq en Superb, boordevol innovatieve highlights

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees hier het volledige artikel

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe