Ga naar inhoud

Vooral op deze dag wil je niet te hard rijden


Ons Skoda Nieuwsmeisje
 Delen

Aanbevolen berichten

rssImage-ceee9c59348b76230a1eb5a81cda1c46.jpeg

De Dag van de Maximumsnelheid is in het leven geroepen om bewustwording te creëren. Sta er eens bij stil dat te hard rijden gevaarlijke verkeerssituaties kan opleveren. Bovendien verbruik je meer brandstof. En dat is juist in deze dure tijden het laatste wat je wilt. Als je 100 km/h rijdt, verbruik je zomaar 25 procent minder brandstof dan wanneer je hetzelfde traject met 130 km/h aflegt. Ja, je leest het goed: je bespaart dus een kwart. Dit zijn cijfers van de TU Delft.

Minder verbruik = minder uitstoot

Als je 100 km/h rijdt, stoot een auto ook minder CO2 uit dan bij 130 km/h. Opnieuw scheelt het ongeveer een kwart. Daarbij draait de motor minder toeren en rijd je stiller. Allemaal redenen om je netjes aan de geldende maximumsnelheid te houden. Klein geheugensteuntje: in Nederland geldt overdag (06.00 tot 19.00 uur) op alle snelwegen een maximumsnelheid van 100 km/h. In de avond en nacht (19.00 tot 06.00 uur) mag je op sommige snelwegen 120 of 130 km/h. Uitzonderingen zijn de trajecten waar een limiet geldt van 80 km/h, vaak rondom grote steden.

Nooit meer onopgemerkt te hard rijden?

De handige snelheidsregelaar van je Škoda voorkomt dat je onopgemerkt toch te hard rijdt. Die waarschuwt je op het moment dat je de maximumsnelheid overschrijdt. Nog slimmer is om de cruise control in te schakelen. Die is op veel Škoda-modellen standaard en hiermee houdt je Škoda zich keurig aan de door jou ingestelde snelheid. Nog een stapje verder gaat Adaptive Cruise Control (ACC). Dit rijassistentiesysteem anticipeert op je voorliggers en past de snelheid zo nodig hierop aan. Het is leverbaar op onder meer de Škoda Fabia, Škoda Scala en Škoda Octavia.

Maximumsnelheid sinds 1957

Op 1 november 1957 werd er in Nederland voor het eerst een maximumsnelheid ingevoerd, namelijk 50 km/h binnen de bebouwde kom. Tot 6 februari 1974 mocht je op de snelweg zo hard rijden als je wilde, zolang het maar verantwoord was. Op die dag trad de maximumsnelheid van 100 km/h op snelwegen in werking. Het was een van de maatregelen die de overheid trof in verband met de oliecrisis. Op provinciale wegen gold een maximumsnelheid van 80 km/h.

Lees ook: De Škoda Scala is misschien wel het meest Škoda van allemaal

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees hier het volledige artikel

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe