Ga naar inhoud

Kun je de ŠKODA ENYAQ iV opladen aan het stopcontact?


Ons Skoda Nieuwsmeisje
 Delen

Aanbevolen berichten

rssImage-a3cd0b8168ae664d525324f1ec1e12bc.jpeg

De ŠKODA ENYAQ iV opladen kan op verschillende manieren. Met de bijgeleverde oplaadkabel plug je in bij alle openbare laadpunten die opduiken in steeds meer woonwijken en bij winkelcentra. Voor snelladen langs de snelweg hoef je geen laadsnoer mee te brengen, want elk snellaadstation is voorzien van zijn eigen kabels.

Als je vlak bij je huis kunt parkeren, is daar opladen wel zo handig. Dan heb je twee mogelijkheden: je laat een laadpunt installeren, of je gaat de ENYAQ iV opladen aan het gewone stopcontact. Beide oplossingen kosten geld. De prijzen voor een eigen laadpaal of wallbox beginnen bij 1.089 euro, terwijl je voor het opladen via het stopcontact een laadkabel voor 230 volt moet kopen (199 euro). De goedkoopste optie is echter niet de beste. 

Opladen via het stopcontact duurt lang

De belangrijkste reden om een ŠKODA ENYAQ iV niet op te laden met een gewoon stopcontact, is tijd. Het duurt simpelweg te lang om het grote accupakket te vullen. Of je nu kiest voor de iV 60 met 58 kWh of de iV 80 met 77 kWh, zelfs na een hele nacht aan de 230V-oplader, is een lege batterij de volgende ochtend niet vol. Terwijl dat juist zo fijn kan zijn aan een elektrische auto: met een eigen laadpaal of wallbox start je elke dag met een volle batterij – de tijd van tanken is voorbij.

Waarom gaat opladen met 230 volt zo traag?

Het maximale laadvermogen van de laadkabel voor het stopcontact is 2,3 kW. Na een uur opladen ben je 2,3 kWh verder. Dit betekent dat een batterij van 58 kWh pas na 26 uur vol zit. Een ENYAQ iV 80 met het grootste accupakket doet er in theorie zelfs 34 uur over.

Als je weinig kilometers maakt, hoeft de batterij niet altijd helemaal vol. Toch voelt het als een noodoplossing. De 230V-oplader wordt niet voor niets de ‘oma-lader’ genoemd. Handig voor incidenteel gebruik: wanneer je bij oma op visite gaat en er geen openbare laadpalen in de buurt staan…

De voordelen van een eigen laadpaal

Een laadpaal is vier keer zo snel als een gewoon stopcontact. Met een laadpunt van 11 kW voor de deur, duurt het maar zes uur en drie kwartier om de ENYAQ iV 60 op te laden. De iV 80 doet er zeven en een half uur over. Op die manier kun je ’s avonds inpluggen met een lege accu en ’s ochtends vertrekken met een volle. Zo wil je het hebben!

In Nederland werkt ŠKODA samen met Shuttel voor de installatie van het laadpunt, de laadpas en het laadabonnement. Je krijgt inzicht in je stroomverbruik en beslist zelf hoe je wilt betalen: óf gewoon per kilowattuur, óf je kiest een vast bedrag per maand op basis van je kilometers. Er is zelfs een mogelijkheid om geld te verdienen als gasten hun elektrische auto opladen met jouw laadpaal. Dit soort slimmigheden loop je mis als je oplaadt aan het gewone stopcontact.

Houd rekening met installatiekosten

Of je nu kiest voor een krachtige laadpaal van 11 kW of een eenvoudige 230V-oplader, de kans is groot dat je een elektricien moet inhuren. Want ook opladen met 2,3 kW vraagt om een aparte groep in de meterkast. Het is alsof je twee magnetrons laat draaien - urenlang en op vol vermogen. Zorg ervoor dat het stopcontact daarop berekend is en gebruik geen verlengsnoer.

De conclusie laat zich raden: je kunt de ŠKODA ENYAQ iV opladen aan het stopcontact, maar het duurt lang en je moet investeren in een 230V-oplader en de aanleg van een veilig stopcontact. Pak het dan helemaal goed aan en laat een laadpaal of wallbox installeren. Dat zal duurder zijn, maar je krijgt er veel gebruiksgemak voor terug. 

Lees ook: 8 dingen om te doen tijdens het snelladen

Lees hier het volledige artikel

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe