Ga naar inhoud

Opel is verkocht aan Peugeot.


Wasmachineman
 Delen

Aanbevolen berichten

http://www.nu.nl/beurs/4516857/psa-peugeot-citroen-neemt-opel-22-miljard-euro.html

 

PSA Peugeot Citroën neemt Opel over voor 2,2 miljard euro. Het Franse autoconcern heeft daarover een akkoord bereikt met de huidige eigenaar van het Duitse automerk, het Amerikaanse General Motors (GM).
 

Dat maken de bedrijven maandagochtend bekend. Bij de overeeenkomst is Opel op 1,3 miljard euro gewaardeerd en Vauxhall op 900 miljoen euro. De overname werd zondag al gemeld op basis van bronnen.

Vorige maand werd bekend dat PSA in gesprek was met GM over een mogelijke verkoop van diens Europese tak en het Britse zustermerk Vauxhall. PSA neemt daarmee onder meer twaalf productielocaties en ongeveer veertigduizend werknemers over. De productielocatie in Turijn blijft in handen van GM.

Schaalvoordeel

De bedrijven rekenen op een flink schaalvoordeel en voordelen van samenwerking op het gebied van aankoop, productie en onderzoek en ontwikkeling.

PSA denkt dat de jaarlijkse financiële voordelen door de overname in 2026 zullen uitkomen op 1,7 miljard euro, waarvan een groot deel al in 2020 moet zijn gerealiseerd.

PSA werkt bij de overname van de financiële divisie samen met de Franse bank BNP Paribas. Samen met de bank neemt PSA alle Europese financiële activiteiten van GM over in een nog op te richten joint venture.

Door de overeenkomst ontstaat de op een na grootste autofabrikant van Europa, na Volkswagen. Het marktaandeel van de nieuwe combinatie wordt geschat op 17 procent. 

Opel/Vauxhall was vorig jaar goed voor een omzet van 17,7 miljard euro. PSA boekte een omzet van 54 miljard euro. Naar verwachting wordt de transactie voor het einde van dit jaar afgerond.

Trots

"We zijn er trots op om onze krachten te bundelen met Opel/Vauxhall en zijn zeer begaan met het verder ontwikkelen van dit geweldige bedrijf", stelt topman Carlos Tavares van PSA in een maandag gepubliceerde persverklaring. Tavares benadrukt daarbij het behoud van de identiteit van de verschillende merken en zegt respect te hebben voor het "erfgoed" van Opel/Vauxhall.

"We zien dit als een natuurlijke uitbreiding van onze samenwerking en staan te popelen om dit naar een hoger niveau te tillen", aldus Tavares. De topman is er naar eigen zeggen van overtuigd dat Opel/Vauxhall met de steun van PSA flink sneller een omslag kan maken.

CEO Mary Barra van GM spreekt van "een nieuwe grote stap" in de hervorming van GM. "We geloven dat dit nieuwe hoofdstuk Opel en Vauxhall in een sterkere positie voor de langere termijn brengt."

Moeilijke beslissing

Barra liet maandag tijdens een persconferentie weten dat de verkoop van Opel "een moeilijke beslissing voor General Motors" is geweest, meldt Financial Times.

Ze benadrukte verder dat Opel en Vauxhall al voor de overnameplannen flinke vooruitgang hebben geboekt. Ze wijst op een sterkere positie van de merken, de introductie van nieuwe modellen en belangrijke technologische vooruitgang. "Hun financiële resultaten zijn sterk verbeterd. Het is duidelijk dat het team het doel om in 2016 break-even te draaien gehaald zou hebben, als er niet voor de Brexit was gestemd", stelt Barra.

Maar GM heeft volgens Barra goed doordachte beslissingen moeten nemen vanwege grote verschuivingen in de Europese automarkt in het afgelopen jaar. Dat had enerzijds te maken met veranderende voorkeuren van consumenten en anderzijds met geopolitieke omstandigheden en wijzigingen in regelgeving.

GM had Opel bijna negentig jaar in handen. Sinds 2009 schreef het onderdeel omgerekend ruim 8 miljard euro aan verliezen. Ook nu zijn er voor GM stevige kosten verbonden aan de overeenkomst. Zo neemt het bedrijf een eenmalige miljardenlast vanwege de verkoop en schikt het voor miljarden aan pensioenverplichtingen.

Zorgen

De overname leidde eerder tot grote zorgen in Duitsland en Groot-Brittannië over mogelijk banenverlies bij Opel en Vauxhall. Topman Tavares heeft garanties gegeven voor behoud van werkgelegenheid en fabrieken om die zorgen weg te nemen.

De Duitse federale regering en drie deelstaten laten in een gezamenlijke verklaring weten blij te zijn met de toezeggingen van PSA Volgens de bondsregering en de overheden van Hessen, Thüringen en Rijnland-Palts worden ook de garanties verwelkomd die Peugeot heeft gegeven om Opel en het Britse zustermerk Vauxhall als onafhankelijke merken met eigen management te handhaven.

De overname van Opel is volgens de Duitse politiek "een eerste stap om een wereldwijde Europese speler" te lanceren in de autobranche.

Peugeot moet nu transparantie en inspraak garanderen aan de werknemers van Opel. Het is belangrijk dat de werknemersorganisaties en het management van Opel nauw betrokken zijn bij de verdere ontwikkelingen in het overnameproces.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe