Sign in to follow this  
Snelle

Boete niet meer te ontlopen na verkeersovertreding in één van de 28 EU-lidstaten

Recommended Posts

Al sinds 2013 mogen de landen van de Europese Unie grasduinen in elkaars databank van geregistreerde voertuigen om buitenlandse verkeersovertreders te kunnen beboeten. Voor acht types overtredingen mogen ze op zoek gaan naar de identiteit van de betrapte dader. Dat zijn in de eerste plaats de vier zogenaamde 'big killers', die verantwoordelijk zijn voor 75 procent van de dodelijke ongevallen: te snel rijden, het niet dragen van een veiligheidsgordel, door het rood licht rijden en dronken rijden. Ook rijden onder de invloed van drugs, het niet dragen van een veiligheidshelm, rijden op een verboden rijstrook en niet-handenvrij bellen achter het stuur staan op het lijstje.

In mei 2014 vernietigde het Europees Hof van Justitie de richtlijn die die informatie-uitwisseling een wettelijk kader geeft. De gebruikte juridische basis klopt niet, luidde het: in plaats van op politionele samenwerking moeten de lidstaten zich beroepen op transport als enige juiste basis.

Dat is misschien een technisch argument, maar de gevolgen zijn wel voelbaar. Omdat Groot-Brittannië, Ierland en Denemarken van een speciaal statuut genieten als het op politionele samenwerking aankomt, deden ze niet mee aan de gegevensuitwisseling. Bij transportdossiers genieten ze die uitzondering niet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this