Ga naar inhoud

Dit gebeurt er allemaal op een testcircuit


Ons Skoda Nieuwsmeisje
 Delen

Aanbevolen berichten

rssImage-3bad9c256738f8d7056eace9e0d3769e.jpeg

Voordat de Škoda-modellen in de showroom staan, worden ze uitgebreid getest. Op de openbare weg, maar ook op een afgesloten circuit. Wat gebeurt er eigenlijk op zo’n testcircuit?

Škoda maakt regelmatig gebruik van een testcircuit in de buurt van de Tsjechische stad Doksy. Dat ligt in een bosrijke omgeving, op anderhalf uur rijden ten noorden van Praag en een halfuur van Mladá Boleslav, waar Škoda 130 jaar geleden opgericht is. 

Het hele terrein – met de naam ‘Aurel Polygon’ – beslaat een oppervlakte van 120.000 vierkante meter, vergelijkbaar met zo’n 17 voetbalvelden. De volgende 9 testonderdelen moet elk nieuw Škoda-model afleggen voordat-ie in de showroom staat. 

1 – Stijgen en dalen  

Het circuit omvat wegen met een hellingshoek van 5 tot 65 procent. Dat laatste percentage is extreem steil. Ter vergelijk: bergpassen in de Alpen blijven meestal onder de 15 procent. Hiermee wordt de duurzaamheid van bepaalde onderdelen getest, zoals de versnellingsbak, de koppeling en de remschijven.

2 – Gas geven  

Op de kombaan mogen de testrijders het gaspedaal diep intrappen – er is immers geen ander verkeer. De baan bestaat uit drie rijstroken en is ruim 1 kilometer lang. De bochten hebben een hellingshoek van 8 procent – bij hoge snelheden zit de auto als het ware als een gekko aan het asfalt gekleefd. 

3 – Op de rem staan  

De kombaan staat in verbinding met een stuk asfalt van 15.000 m2, iets meer dan twee voetbalvelden groot. Alle ruimte dus. Testrijders kunnen hier allerlei verkeerssituaties nabootsen. Zoals een noodstop en een abrupte uitwijkmanoeuvre. Door te slalommen tussen pylonen wordt de koersvastheid van auto’s getest. 

4 – Botsen

Op het ADAS-gedeelte van het circuit worden de uitgebreide rijassistentiesystemen van de Škoda-modellen uitgeprobeerd (‘Advanced Driver Assistance Systems’). Een speciaal gedeelte is gereserveerd voor crashtests, belangrijk voor een goede Euro NCAP-score. Het rechte stuk is 415 meter lang en 16 meter breed. 

5 – Glibberen 

In Nederland wil het nog weleens flink regenen. Ook dan moet je Škoda veilig blijven rijden. Dat wordt getest op een stuk testbaan van 76 x 8 meter dat flink nat gehouden wordt en daardoor weinig grip biedt. Hier worden vooral de remmen en de stabiliteit van de auto getest. 

6 – Hou je vast!  

In de simulatiezone moeten de Škoda-modellen verschillende obstakels overwinnen, zoals hoge stoepranden, hobbelige spoorwegovergangen en flinke gaten in het wegdek. Ook moet er gesprongen worden, over een heuvel van gravel. Dat gaat niet bepaald stapvoets, maar met een snelheid tot 100 km/h! 

7 – Plonsen  

Als je een grote plas water op de weg ziet, wil je stiekem maar één ding: er dwars doorheen rijden. Vanwege het andere verkeer doe je dat niet, maar op het testcircuit doe je niemand kwaad. De waterbak is dan ook het favoriete onderdeel van veel testrijders: 80 meter lang en een diepte van 55 centimeter. Dat levert spectaculaire beelden op waarbij het water werkelijk alle kanten opgaat. 

8 – Hobbelen  

Je kent ze vast wel: kinderkopjes, ook wel kasseien genoemd. Die mijd je liever, maar de Škoda’s moeten er op het testcircuit toch echt aan geloven. Net als rijden over een weg met ribbels. Het parcours heeft een lengte van 70 meter, maar voelt veel langer aan, zo heftig zijn de carrosseriebewegingen van de auto. Hiermee test Škoda de robuustheid van zijn modellen.

9 – Bibberen  

Tot slot de klimaatkamer. Hier kunnen de Škoda-modellen even tot rust komen. Alhoewel? De temperatuur kan dalen tot een ijzige -35 graden Celsius. Dat wordt bibberen. Gelukkig kan de temperatuur ook omhoog, tot ruim 30 graden Celsius. Met de klimaatkamer wordt gekeken of alle systemen keuring blijven functioneren. 

Lees ook: In deze geheime ruimte ontstaat jouw nieuwe Škoda

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Eventueel genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees hier het volledige artikel

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe