Ga naar inhoud

Met dit trucje wordt monteren van banden appeltje-eitje


 Delen

Aanbevolen berichten

rssImage-8e755f6752bce7de71f537f936b61cc7.jpeg

Als je de productielijn van Škoda goed bekijkt, vraag je je misschien af of sommige fabrieksmedewerkers over superkrachten beschikken. Ze verplaatsen grote en zware onderdelen zonder ook maar één druppel zweet op het voorhoofd te krijgen. Hoe doen ze dat? 

Wie ooit een autoband heeft verwisseld, weet hoeveel moeite dit kost. Neem bijvoorbeeld het 21-inch lichtmetalen wiel ‘Supernova’ van de Škoda Elroq (Business Edition en Sportline). Een fraai staaltje design, maar inclusief de band weegt dit wiel meer dan 30 kilo. Dat is zwaarder dan een volle zak cement! Toch kost het monteren van de wielen de fabrieksmedewerkers slechts enkele seconden. 

De manier waarop de mannen en vrouwen in de Škoda-fabriek de wielen optillen en bevestigen, lijkt bijna in strijd met de wetten van de zwaartekracht, zo snel en gemakkelijk gaat het. Gelukkig krijgen ze hierbij ondersteuning van een robotarm, aangedreven door perslucht.  

Dit betekent niet dat fabrieksmedewerkers met hun eigen armen over elkaar achterover kunnen leunen. Er komt nog altijd fysieke kracht bij kijken. Maar dit hulpmiddel neemt wel een groot deel van de benodigde kracht voor zijn rekening. 

Dat gaat als volgt: de medewerker stuurt het apparaat aan, waarbij sensoren de druk en de richting van de beweging registeren. Vervolgens wordt de werking van de robotarm hierop aangepast. Op die manier kan de fabrieksmedewerker zich focussen op wat écht belangrijk is, de nauwkeurigheid waarmee de wielen op hun plek worden gemonteerd. Dat gebeurt zonder dat er ook maar één krasje op de velg komt.  

Zware belasting 

De robotarm kan wielen/velgen optillen van 16 tot 21 inch. “Een wiel weegt zomaar tussen de 20 en 35 kilo, afhankelijk van het Škoda-model”, weet Lucie Vacková, coördinator werkplek-ergonomie bij Škoda. “Omdat de wielen op pallets gestapeld zijn, zou het optillen van de onderste exemplaren betekenen dat medewerkers diep moeten bukken. Dit is een zware belasting voor het lichaam, met name voor de onderrug. Zeker als je het meermaals per dag moet doen.”  

Bij elk werkstation monteert een medewerker twee wielen aan zijn of haar kant van de auto. Tijdens één dienst worden tot 440 auto’s van wielen voorzien – dat zijn 880 wielen in totaal. Het gezamenlijke gewicht ligt dan tussen de 20 en 25 ton!  

Meer veiligheid en comfort 

“Volgens de wet mag een werknemer tijdens een werkdag van 8 uur in totaal 10 ton tillen,” vervolgt Lucie. “Daarom is assistentie zo belangrijk. De robotarmen zorgen voor een betere ergonomie op de werkvloer, voorkomen blessures én verhogen de veiligheid en het comfort van medewerkers.” 

Zodra de wielen zijn bevestigd, volgt een handeling waarbij alle wielbouten in één keer vastgedraaid worden. Dit doet een beetje denken aan een pitstop van een Formule 1-race. Al ziet het 5-armige onderdeel uit de Škoda-fabriek er futuristischer uit dan de sleutels waarmee Formule 1-monteurs moeten werken. 

Moeiteloos op zijn plek  

Ook elders aan de lopende band krijgen fabrieksmedewerkers ondersteuning. In de bovenstaande video zie je ook hoe het volledige dashboard moeiteloos op zijn plaats ‘glijdt’. En ook hoe soepel de portieren met uiterste precisie in de carrosserie worden gehangen. Dat terwijl het dashboard zo’n 60 kilo weegt, en de portieren zomaar 35 tot 40 kilo aantikken.  

Optimale houding  

Hoe zwaar een onderdeel ook is, de maximale kracht die nodig is om bijvoorbeeld de robotarm te bedienen, bedraagt slechts 80 newton – vergelijkbaar met het optillen van 8 kilo. “In de meeste gevallen is de benodigde kracht zelfs nog lager. Bovendien werken medewerkers op deze manier altijd vanuit een optimale houding. Zo houden ze meer energie over voor hun vrije tijd”, besluit Lucie. 

Lees ook: In deze geheime ruimte ontstaat jouw nieuwe Škoda

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Eventueel genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees hier het volledige artikel

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe