Ga naar inhoud

Škoda boekt sterke resultaten in 2023 en zet transformatie naar e-mobiliteit voort


 Delen

Aanbevolen berichten

rssImage-64ad22994fe6d6fc8d8d98240d669b56.jpeg

  • Škoda Auto Groep boekt recordomzet van € 26,5 miljard in 2023, winst stijgt met 182% tot € 1,8 miljard
  • Škoda levert wereldwijd 18,5% meer auto’s; populariteit Enyaq-familie groeit onverminderd hard (+52%) 
  • Compacte elektrische Elroq trapt in 2024 e-offensief van Škoda af

De Škoda Auto Groep noteerde over 2023 een recordomzet van € 26,5 miljard, een toename van ruim 26 procent ten opzichte van het jaar ervoor. In lijn met die positieve resultaten steeg de winst met 182 procent tot € 1,8 miljard. Tevens zag de Tsjechische autofabrikant de winstmarge groeien tot 6,7 procent (2022: 3%). Wereldwijd leverde Škoda afgelopen jaar 866.800 nieuwe auto’s af aan klanten, een stijging van 18,5 procent. Met 81.700 exemplaren noteerde de Enyaq-familie het hoogste groeipercentage van alle Škoda-modellen (+52,1%), waarmee hij in veel Europese markten tot de populairste elektrische auto’s behoort.

Škoda boekte deze resultaten ondanks een uitdagend marktklimaat, geopolitieke onzekerheden, stijgende materiaal- en grondstoffenprijzen en een afnemende koopkracht bij consumenten. 

Aantrekkelijk en vernieuwde line-up

De positieve financiële resultaten zijn te danken aan het verregaand gemoderniseerde modellenprogramma van Škoda, dat nu de meest uitgebreide line-up aan modellen en aandrijflijnen in de historie van het merk omvat. Zo levert Škoda momenteel volledig elektrische modellen, plug-in en mild-hybride aandrijflijnen én efficiënte verbrandingsmotoren. Het afgelopen jaar heeft Škoda het portfolio aanzienlijk vernieuwd, met onder meer de aangescherpte Scala en Kamiq én de nieuwste generaties van Škoda’s topmodellen: de Kodiaq, Superb en Superb Combi.

Succesvolle internationaliseringsstrategie

Naast doorlopende investeringen op belangrijke strategische gebieden breidt Škoda zijn mondiale voetafdruk continu verder uit naar nieuwe groeimarkten, om de succesvolle resultaten ook op de lange termijn te waarborgen. In 2023 debuteerde Škoda op de Vietnamese markt. Vietnam biedt veelbelovende groeimogelijkheden en fungeert voor Škoda als toegangspoort tot de dynamische ASEAN-regio. Bovendien heeft Škoda zijn terugkeer naar Kazachstan aangekondigd, waar het merk de Kodiaq, Kamiq, Karoq en Octavia gaat leveren, die lokaal in Kostanay geassembleerd worden.

Škoda’s strategische EV-offensief: Elroq en Epiq 

Met de wereldpremière van de Elroq later dit jaar versnelt Škoda zijn e-mobility offensief, dat de komende jaren voorziet in de lancering van zes elektrische modellen. Met deze stap breidt de Tsjechische autofabrikant zijn elektrische portfolio uit naar de concurrerende klasse van de compacte SUV‘s. De Elroq wordt Škoda’s eerste elektrische model dat zich onderscheidt door de Modern Solid-designtaal. Bovendien blikt de Škoda Epiq alvast vooruit op Škoda’s visie op een betaalbare elektrische SUV. De Epiq, waarvan de introductie gepland staat voor 2025, wordt leverbaar vanaf ongeveer € 25.000. Om de transformatie naar elektromobiliteit een extra boost te geven, blijft Škoda de komende jaren miljarden euro’s investeren.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees hier het volledige artikel

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe