Ga naar inhoud

Opfriscursus: zo maak je de ruiten van je auto ijsvrij


Ons Skoda Nieuwsmeisje
 Delen

Aanbevolen berichten

rssImage-91795a3b62b44160f30a827ff57445af.jpeg

Koning Winter komt eraan. En dus ook de vroege ochtenden waarop je de ruiten van je auto ijsvrij moet maken. Klinkt als een simpel klusje, maar wat is de beste manier? Škoda geeft je een kleine opfriscursus.

Als automobilist ben je verplicht de ruiten van je auto ijsvrij te maken en te houden. Of dit nu de voorruit is, de achterruit of de zijruiten. En vergeet de buitenspiegels niet, al zijn verschillende nieuwe Škoda-modellen leverbaar met spiegelverwarming, zoals de Škoda Octavia. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van mogelijk honderden euro’s. De enige ruit die je mag vergeten, is het panoramadak van je Škoda.

Nooit doen

Maar hoe maak je de ruiten van je Škoda ijsvrij? Wat je in ieder geval nooit moet doen, is warm water gebruiken. Door het grote temperatuurverschil kan de ruit barsten. Wat je ook moet laten, is de motor starten. Dat is niet goed voor het milieu en bovendien wordt de motor niet warm van een paar minuten stationair draaien. Daarbij verspil je alleen maar brandstof.

Gekartelde en scherpe rand

Wat je wel moet doen, is met de ruitenkrabber een tikje te geven tegen de vastgevroren ruitenwissers. Op die manier komen ze los van de voorruit. Trek ze niet los, want dan beschadig je wellicht het rubber. Zet de krabber schuin tegen de autoruit en begin eerst voorzichtig te krabben. Als je merkt dat de ijslaag dikker is dan je verwacht had, gebruik je de gekartelde rand. Die maakt de ijslaag losser. Vervolgens haal je met de scherpe rand de restjes weg.

Achter het tankklepje of in de achterklep

Het voordeel als je in een Škoda rijdt, is dat je altijd een ijskrabber bij de hand hebt. Die zit achter het tankklepje. Bij de elektrische Škoda Enyaq vind je dit typische Škoda-handigheidje in de achterklep. Wist je dat je hiermee ook de profieldiepte van de banden kunt controleren? In de onderste hoeken zijn metertjes aangebracht, met lijnen op 2 millimeter afstand van elkaar.

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat de ruiten van je auto schoon zijn. Omdat vocht zich aan vuil hecht, bevriezen vieze autoruiten sneller. Met een anti-vriesdeken voorkom je helemaal dat je de volgende ochtend extra vroeg op moet om de autoruiten ijsvrij te maken.

Lees ook: Met deze 7 tips rijd je veilig in het donker

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees hier het volledige artikel

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe