Jump to content

6 coupé-achtige voorgangers van de ENYAQ COUPÉ iV


Recommended Posts

rssImage-d4ddb26ba463b455dee45ff01f1a1567.png

Als je boven op het ŠKODA-nieuws zit, heb je de ENYAQ COUPÉ iV in camouflage al gezien en kun je de teaservideo van zijn silhouet ondertussen dromen. Begin deze maand blikten we bovendien vooruit met de eerste designschetsen en vandaag blikken we terug op spraakmakende coupés uit ŠKODA’s geschiedenis.

ŠKODA POPULAR MONTE CARLO

Elegante auto’s schetsen zit de ontwerpers van ŠKODA in het bloed. De POPULAR MONTE CARLO uit 1936 is hier een adembenemend voorbeeld van. De koplampen zijn geheel geïntegreerd in de voorspatborden en voorzien van verchroomde roosters, in dezelfde vorm als de grille. Koning Peter II van Joegoslavië vond de druppelvormige coupé ongetwijfeld prachtig, want hij bestelde niet één, maar twee exemplaren.

ŠKODA 1000 MBX

Let op de B-stijlen van de ENYAQ COUPÉ iV, vanaf daar loopt het dak vloeiend af richting de achterzijde. Voor wie het niet weet: de B-stijl is de dragende verbinding tussen het voor- en achterportier. En nu komt de clou: de ŠKODA 1000 MBX heeft helemaal geen B-stijlen! Deze zeldzame coupé uit 1966 is afgeleid van de vooruitstrevende ŠKODA 1000 MB.

ŠKODA 110 R

Op een lijst van legendarische ŠKODA-coupés mag de elegante ŠKODA 110 R niet ontbreken. De sportcoupé wordt gebouwd van 1970 tot 1980 en gaat de hele wereld over. Dat er internationaal zoveel animo is, dankt de 110 R voor een deel aan de sportieve successen van de race-uitvoeringen. Het bekendste voorbeeld is de ŠKODA 130 RS, ook wel ‘de Porsche van het Oosten’ genoemd. Reken maar dat je de 110 R straks voorbij ziet komen in de onthullingsvideo van de ENYAQ COUPÉ iV.

ŠKODA RAPID

Na de bovengenoemde 110 R verschijnen de ŠKODA GARDE in 1981 en de ŠKODA RAPID in 1984. De coupé met rechte lijnen en scherpe hoeken heeft zijn motor achterin liggen en was de droomauto van jongens en mannen in heel Tsjechië. Lange tijd leek het erop dat de RAPID de laatste ŠKODA-coupé ooit zou worden…

ŠKODA TUDOR

Hoewel ŠKODA geen nieuwe coupés op de markt brengt, blijven de ontwerpers wel met het idee spelen. Zo verschijnt in 2002 een spraakmakend studiemodel genaamd TUDOR. Een stoere tweedeurs coupé op basis van de eerste generatie SUPERB. Dit is de auto waar ŠKODA´s herkenbare C-vormige achterlichten vandaan komen.

ŠKODA KODIAQ GT

De ŠKODA KODIAQ GT blaast de coupé-achtige daklijn eindelijk nieuw leven in. De exclusief voor China ontworpen coupé-SUV verschijnt in 2018 en is net zo capabel als het stoere design doet vermoeden. Elke KODIAQ GT beschikt namelijk over een tweeliter benzinemotor, een zeventraps DSG-transmissie en vierwielaandrijving. In Europa zet de ENYAQ COUPÉ iV vanaf 31 januari 2022 de coupétraditie voort.    

Lees ook: ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV: wereldpremière op 31 januari

Lees hier het volledige artikel

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe