Jump to content

Opfriscursus: 7 tips voor autorijden als het glad is


Recommended Posts

rssImage-b40eefa2dd5d99eb0d968a31e9d88bdc.jpeg

Als het glad op de weg is, geeft het KNMI een waarschuwing op zijn website. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut weet ook hoe ijzel ontstaat. Namelijk aan het eind van een vorstperiode, wanneer op honderden meters hoogte zachte lucht binnenstroomt. Daaronder zit lager gelegen vrieslucht waarin de regen afkoelt tot onder het vriespunt en op de grond direct verandert in een ijslaagje. Als jij daar overheen rijdt, moet je dit doen:

1. Blijf kalm en ga langzamer rijden

Denk aan de vuistregel voor mist: halveer je snelheid en verdubbel de afstand tot je voorligger. Want op een beijzelde weg kan je remweg wel drie tot vier keer zo lang zijn. Reageer rustig, ga niet abrupt sturen en remmen. Rijd voorzichtig en houd minimaal drie seconden afstand tot je voorligger. Simpel gezegd: rijd alsof hoofdontwerper Oliver Stefani op de achterbank van je auto zit en de allerkleinste details van een nieuwe ŠKODA schetst.

2. Wees voorzichtig met sneeuw

Niet alleen ijzel kan de weg veranderen in een ijsbaan, sneeuw kan er ook wat van. De sneeuw wordt vastgereden door andere weggebruikers, waarna de bovenlaag bevriest en spekglad wordt. Of het tegenovergestelde gebeurt: strooizout verandert de sneeuw in een natte brij, waar zelfs winterbanden een hele kluif aan hebben. Kortom, wees voorzichtig met sneeuw.

3. Rustig optrekken vanuit stilstand

In moderne ŠKODA’s helpt de tractieregeling bij het optrekken vanuit stilstand. Werkt dat niet, dan is je rechtervoet de tractieregeling. In auto’s met een handgeschakelde versnellingsbak kun je proberen op te trekken in de tweede versnelling. Om te voorkomen dat de motor afslaat, speel je voorzichtig met de koppeling en het gaspedaal.

4. Rijd rechts op de snelweg

De rechterstrook is de langzame baan. Als je daar rijdt, hoef je je niets aan te trekken van het snellere verkeer links van je. Bovendien is de vluchtstrook vlakbij. Raak je in de slip of moet je plotseling uitwijken, dan heb je een lege strook asfalt tot je beschikking. Een betonnen back-up. 

5. Volg de strooiwagens

Strooiwagens en sneeuwschuivers worden de hoofdwegen opgestuurd, dus grote kans dat die het best begaanbaar zijn. Zo kan het gebeuren dat het op de snelweg allemaal wel lijkt mee te vallen, totdat je een kleinere weg opdraait of een woonerf betreedt. Dus juich niet te vroeg. Het nadeel van sneeuwschuivers in de stad, is dat ze langs de straat geparkeerde auto’s ‘klemschuiven’ met een muur van ijs en sneeuw. Als jou dat een keer overkomt, leg je heel snel een schep in je kofferbak.

6. Raak je toch in de slip? Houd je hoofd koel!

Onthoud deze stappen als je toch in de slip raakt: trap de koppeling in, kijk in de richting waar je naartoe wilt gaan en corrigeer met rustige stuurbewegingen. Als je móet remmen, doe het dan vol overgave. Blijf het rempedaal tot de bodem intrappen, terwijl het ABS er trillend voor zorgt dat de wielen niet blokkeren en de auto afremt. 

7. Bereid je goed voor

Wat je nu al kunt doen, is controleren welke banden er onder je ŠKODA zitten (zomer-, winter- of vierseizoenenbanden) en wat de bandenspanning en de profieldiepte zijn. Als het zomerbanden betreft, kun je besluiten om sowieso thuis te blijven als het sneeuwt. Of om de ŠKODA-dealer om winterbanden te vragen. Winterbanden zijn gemaakt voor vrieskou, gladheid en sneeuw, en werken het best met een profieldiepte van 4 millimeter of meer.

Als je weet dat het glad is wanneer je de weg opgaat, maak het jezelf dan zo makkelijk als mogelijk. Vertrek op een rustig moment, maak de auto helemaal sneeuw- en ijsvrij zodat je uit alle ramen kunt kijken en bouw extra reistijd in. Zet je bestemming in het navigatiesysteem om verkeersupdates te ontvangen en alternatieve routes op te vragen. Veilige reis!

Lees ook: ŠKODA Wintercheck: helemaal gratis voor connected ŠKODA-rijders

Lees hier het volledige artikel

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe