Ga naar inhoud

Check de kaart: in deze landen zijn winterbanden verplicht


Ons Skoda Nieuwsmeisje
 Delen

Aanbevolen berichten

rssImage-5dfd55df2d32eaffd2e4b16490102113.jpeg

Als je naar het ŠKODA Museum in Mladá Boleslav rijdt, kom je door Nederland, Duitsland en Tsjechië. Elk land heeft zijn eigen regels rondom het gebruik van winterbanden. In Nederland kun je er zelf voor kiezen, in Duitsland moeten je banden geschikt zijn voor winterse omstandigheden en in Tsjechië zijn winterbanden verplicht in de winterperiode en op sommige wegen. Zo wordt een leuk museumbezoek al snel een ingewikkeld uitzoekwerk. 

In deze landen zijn winterbanden verplicht

Het doel van onze kaart is simpel: je in één oogopslag laten zien in welke landen winterbanden verplicht zijn (groen) en in welke landen je alleen winterbanden hoeft te hebben als de weersomstandigheden erom vragen (grijs). Bepaal zelf wat verstandig is. Als je een kort uitstapje naar Duitsland maakt voor Flammkuchen met Apfelschorle, zou je het erop kunnen wagen, maar voor een rit naar Noorwegen (ook een grijs land op de kaart), leg je waarschijnlijk toch winterbanden onder je ŠKODA.

 

Let hierop als je nieuwe winterbanden gaat kopen

Je herkent een winterband aan het profiel met duizenden kleine groeven (of lamellen) en het sneeuwvloksymbool. Het symbool laat zien dat de band voldoet aan de Europese normen voor winterbanden.

Een sneeuwvlok zegt meer dan de aanduiding M+S, die staat voor Modder en Sneeuw. De ´S´ van sneeuw klinkt veelbelovend, maar het wordt niet getoetst. In theorie kan hij zelfs op zomerbanden staan. Voor nu beschouwen sommige landen M+S nog als winterbanden, maar dat gaat veranderen. Dus sta je op het punt nieuwe winterbanden te kopen, let dan op het sneeuwvloksymbool. 

Minimale profieldiepte verschilt per land

Winterbanden met een te geringe profieldiepte kunnen je ook een boete opleveren. Veel landen hanteren voor winterbanden 3 millimeter als ondergrens, maar in ŠKODA´s thuisland Tsjechië schrijft de wet 4 millimeter voor. Gelukkig gaan ŠKODA-rijders bijna nooit de fout in, want de ijskrabber in hun tankklep heeft in veel gevallen ook een profieldieptemeter. Wij kicken nu eenmaal op dit soort Simply Clever-oplossingen. 

Winterbanden? Dan ook sneeuwkettingen

Veel Nederlanders beseffen niet dat in landen waar winterbanden verplicht zijn, je nog maar een hinkstapsprong bent verwijderd van het monteren van sneeuwkettingen. In bergachtige gebieden kun je verkeersborden tegenkomen die het gebruik van sneeuwkettingen verplichten. Dus zorg dat er een set sneeuwkettingen in de auto ligt als je gaat wintersporten. 

Oefen thuis alvast een keer met het ombinden van de kettingen, zodat je niet zit te hannesen als het ´voor het eggie´ moet. Want je zult zien dat het dan ijskoud en pikkedonker is. Dubbelcheck of in de kofferbak van jouw ŠKODA een uitneembare zaklamp zit.

Lees ook: Tijd voor winterbanden! ŠKODA geeft korting op wintersets

Lees hier het volledige artikel

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe