Ga naar inhoud

Wereld Slaapdag: zo werkt vermoeidheidsherkenning


Ons Skoda Nieuwsmeisje
 Delen

Aanbevolen berichten

rssImage-e42a203b35b881a517967da6cd033433.jpeg

Vandaag zijn we jaloers op de Belgen, want bij hen is Wereld Slaapdag een nationale uitslaapdag geworden. In Nederland staan we vooral stil bij de gevolgen die een slechte nachtrust heeft op je gezondheid en alertheid. En alertheid is een essentieel onderdeel van autorijden.

Zo gevaarlijk is moe autorijden

Als je moe achter het stuur zit, ben je een gevaar op de weg. Vermoeidheid veroorzaakt maar liefst 1 op de 5 ernstige verkeersongelukken, volgens de ANWB. Dat is geen verrassing voor wie tijdens een lange autorit zelf wel eens knikkebollend achter het stuur heeft gezeten. Je concentratie verdwijnt, je reageert traag op remmende voorliggers en je stuurt minder vloeiend. Levensgevaarlijk. Neem pauzes en wissel regelmatig van bestuurder als dat kan.

Zo werkt Driver Alert of vermoeidheidsherkenning

Minder vloeiend sturen is dé alarmbel die ŠKODA’s Driver Alert doet afgaan. Het systeem toont dan een melding in het instrumentarium (een plaatje van een kopje koffie) en er klinkt een geluidssignaal in de auto. De bestuurder is duidelijk vermoeid aan het raken en dit is hét moment voor een pauze - voordat zijn rijgedrag gevaarlijk wordt. Alle ŠKODA-modellen zijn leverbaar met vermoeidheidsherkenning.

Vermoeidheidsherkenning werkt als volgt: 15 minuten na vertrek brengt het systeem jouw stuurgedrag in kaart. Dit dient als basis voor de rest van de reis. Wanneer je tussen 60 en 200 km/h rijdt (verschilt per ŠKODA), vergelijkt Driver Alert jouw huidige stuurbewegingen met die van eerder. Trek je op een onverwachte manier aan het stuur, dan denkt het systeem dat je vermoeid bent en slaat alarm.

Zo voorkom je dat je vermoeid raakt

Je kunt op drie simpele manieren voorkomen dat je vermoeid raakt tijdens een lange vakantierit. Slaap de avond ervoor minimaal zes uur lang, rij zoveel mogelijk overdag (want dan ben je van nature alerter dan ’s nachts) en plan rustpauzes in waar je je vervolgens ook aan houdt.

Een veelgehoord advies is twee uur rijden en dan een kwartier rust pakken. Dat valt perfect samen met de manier waarop mensen die elektrisch rijden reizen. Die moeten namelijk om de paar honderd kilometer stoppen voor stroom. Dat verklaart waarom je onderweg zoveel uitgeslapen en alerte ŠKODA ENYAQ iV-rijders tegenkomt…

 

Lees ook: Jouw ŠKODA heeft deze hobbeltest ook doorstaan

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees hier het volledige artikel

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe