Ga naar inhoud

Groeispurt: zo groeide de ŠKODA FABIA door de jaren


Ons Skoda Nieuwsmeisje
 Delen

Aanbevolen berichten

rssImage-3004b0d75ec1ea84b97281291394b330.jpeg

De eerste FABIA maakt zijn werelddebuut in september 1999 en groeit uit tot een van de populairste ŠKODA-modellen. Hij is bedoeld als opvolger van de ŠKODA FELICIA, maar ze bijten elkaar niet. Anderhalf jaar lang worden beide modellen naast elkaar geproduceerd. In slechts vijf jaar tijd rollen er 1 miljoen FABIA’s van de band, ondertussen staat de teller op 4,5 miljoen.

Eerste FABIA: drie varianten en 260 liter

Elk gezin vindt een FABIA die bij hen past, want ŠKODA brengt drie varianten van de eerste FABIA op de markt. De FABIA COMBI is met zijn grote kofferbak van 426 tot 1.225 liter de ruimste en één op de drie FABIA-gezinnen zwicht hiervoor. Voor de vierdeurs sedan is minder belangstelling. De vijfdeurs FABIA HATCHBACK is veruit het populairst en staat dan ook centraal deze terugblik.

De 3.960 millimeter lange FABIA HATCHBACK heeft een bagageruimte van 260 liter tot 1.016 liter. Om te bewijzen dat de nieuwe gezinsauto een van de veiligste auto’s in zijn soort is, voert ŠKODA botsproeven op hogere snelheid uit dan strikt noodzakelijk. Door 8 km/h sneller te rijden, worden de veiligheidsgordels en het incasseringsvermogen van de carrosserie extra grondig getest.

Tweede FABIA: langer, hoger en 300 liter

In maart 2007 trekt ŠKODA het doek van de tweede generatie FABIA. Hij ziet er vriendelijk uit, want hij heeft hetzelfde familiegezicht als de ROOMSTER. Hij meet 3.992 bij 1.642 bij 1.498 millimeter en dat maakt hem 22 millimeter langer en 47 millimeter hoger dan zijn voorganger. De kofferbak groeit tot 300 liter. Wanneer je de achterbank neerklapt, ontstaat een laadruim van 1.163 liter.

Hoewel de FABIA groeit en meer ruimte biedt, is de tweede generatie niet zwaarder. Vele uren in de windtunnel bezorgen hem bovendien een lage luchtweerstand (Cw-waarde: 0,33). Onthoud dat getal voor later.

Derde FABIA: breder, lager en 330 liter

In 2014 gaat de FABIA van vriendelijk naar stoer, met de introductie van de derde generatie. Op alle vlakken meer auto, dat is het idee achter het nieuwe model. Ruimte is wederom een belangrijk verkoopargument, maar gezinnen kicken ook op het geavanceerde infotainmentsysteem en het doordachte gebruiksgemak. Dat laatste is te danken aan de introductie van niet minder dan negen nieuwe de Simply Clever-oplossingen. De USB-poorten en de tablethouder voor de passagiers op de achterbank zijn hier voorbeelden van. Net als de dubbelzijdige kofferbakmat.

De bagageruimte wordt verder opgerekt: achter in de derde generatie FABIA HATCHBACK past 330 tot 1.150 liter. Om het stoere design kracht bij te zetten, heeft ŠKODA de auto breder en lager gemaakt. De lengte blijft bijna ongewijzigd. De derde generatie FABIA is 3.997 mm lang, 1.732 mm breed en 1.467 mm hoog. Zie jij jezelf al rijden in deze ŠKODA FABIA? Bekijk de volledig online te bestellen FABIA Online Edition.

Vierde FABIA: langer, breder en 380 liter

Het is nog geheim hoe de vierde generatie FABIA eruitziet, maar zijn afmetingen delen we graag met je. Doordat-ie op het MQB-A0-platform staat, wordt de nieuwe FABIA opnieuw groter. Hij is 111 millimeter langer (4.108 mm) en 48 millimeter breder (1.780 mm) dan zijn voorganger. De wielbasis groeit met 94 millimeter. De inzittenden profiteren hiervan, want zij hebben meer ruimte dan ooit tevoren voor hun benen en bagage. De kofferbak heeft een indrukwekkende inhoud van 380 tot 1.190 liter.

Net als destijds bij de tweede generatie FABIA, weegt het nieuwe model bijna evenveel als zijn voorganger. Ondanks de behoorlijke groeispurt. En ook ditmaal speelt de luchtweerstand een belangrijke rol: had de tweede generatie nog een Cw-waarde van 0,33, de vierde generatie duikt daar flink onder met 0,28. Geen ander automerk in deze klasse doet ŠKODA dat na. Minder luchtweerstand zorgt automatisch voor een lager verbruik.

De nieuwe FABIA wordt leverbaar met 9 airbags, Adaptive Cruise Control, een haarscherpe Virtual Cockpit en 13 nieuwe Simply Clever-oplossingen. Wil je weten welke? Klik hieronder door naar het bericht met de eerste camouflagefoto’s en de vele handigheidjes van de nieuwe FABIA.

Lees ook: Nieuwe FABIA: ruimer, veiliger en sportiever dan ooit

Lees hier het volledige artikel

aangepast door PC-fre@k
Link naar reactie
Delen op andere sites

Niet alleen het meisje, ook de nieuwe Fabia heeft zo te zien last van jeugdpuistjes. 😉

Als ik de cijfers zo zie, zou de nieuwe Fabia voor mij betekenen dat ik misschien voor de hatchback i.p.v. de combi zou kiezen. Met de vergrote wielbasis lijkt dit meer een opvolger voor de Rapid, en mijn verwachting is dat er op termijn een nieuw model (mogelijk als EV) komt dat qua formaat tussen de Fabia III en de Citigo zou moeten vallen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe