Ga naar inhoud

Matrix LED-koplampen: jij ziet alles en niemand raakt verblind


Ons Skoda Nieuwsmeisje
 Delen

Aanbevolen berichten

rssImage-0ef62cf2f33e03724f264503dd52ca04.jpeg

Matrix LED-koplampen zijn het hoogst haalbare op het gebied van autoverlichting. Het is de combinatie van LED-koplampen en Matrix-techniek. LED is superieur aan halogeen, want het bereik is groter en de kleur van het licht lijkt op die van daglicht. Dat kijkt minder vermoeiend – een bekende ergernis van rijden in het donker. De Matrix-techniek zorgt er bovendien voor dat je altijd met grootlicht kunt rijden, zonder tegemoetkomende automobilisten te verblinden.

Wat zijn Matrix LED-koplampen en wat heb je eraan?

Als je in het donker rijdt, wil je de weg en het gebied eromheen zo goed mogelijk verlichten zonder andere weggebruikers te verblinden. Matrix LED-koplampen gebruiken input van een camera achter de voorruit om andere verkeersdeelnemers te spotten, waarna segmenten van jouw koplampen worden uitgeschakeld. De auto dimt precies dat deel van de lichtstraal waar de voor- of tegenliggers in rijden. De overige segmenten blijven aan en verlichten de weg.

ŠKODA heeft zijn Matrix LED-koplampen ook aangeleerd om reflecterende oppervlakken zoals verkeersborden minder fel te belichten, zodat je geen sterretjes ziet.

Zo bedien je Matrix LED-koplampen

In een ŠKODA met Matrix LED-koplampen hoef je alleen de verlichting op de automatische stand te zetten. Vervolgens wordt het grootlicht met dimmende werking automatisch ingeschakeld.

Om de werking van de Matrix LED-koplampen te finetunen, ga je op het centrale touchscreen naar het Voertuigen-menu en dan naar Exterieur en Koplampen. Daar kun je de automatische functie van het grootlicht in- of uitschakelen, net als de bochtenverlichting. Er is ook een schuifje om aan te geven of de auto in de regen mag uitpakken met grootlicht.

ŠKODA-modellen leverbaar met Matrix LED-koplampen

De ŠKODA SUPERB kreeg in 2019 de primeur: het werd de eerste ŠKODA met LED Matrix-koplampen. Ze zitten standaard (!) op de Sportline Business-uitvoering en zijn optioneel leverbaar voor de Business Edition Plus.

De nieuwe ŠKODA OCTAVIA beschikt over een heleboel slimmigheden van ŠKODA en de geavanceerde koplampen vallen daar ook onder. Als optie voor de Business Edition Plus-uitvoering en standaard voor de ŠKODA OCTAVIA RS iV. Dat is trouwens een goed argument om de sportiefste OCTAVIA bij het thuisfront te verkopen: hij heeft de beste koplampen en dat is wel zo veilig...

Bij de ŠKODA ENYAQ iV 60 en iV 80 komen de LED Matrix-koplampen van de optielijst, compleet met koplampsproeiers voor optimaal zicht.

Lees ook: Bekijk alle handige functionaliteiten van ŠKODA

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees hier het volledige artikel

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het technische idee is goed!

De concrete uitvoering geeft natuurlijk een smak licht, op de goede plek, mits het juist geconfigureerd is en correct functioneert.

 

MAAR... onderhoud en vervanging zijn natuurlijk een compleet rampenplan! Op zich zouden zaken als LED units en de aansturing ervan een auto-leven lang moeten mee gaan. Maar de praktijk is vaak weerbarstiger. Zaken kunnen en zullen kapot gaan, al dan niet door externe oorzaken. En dan begint de ellende; vooral op financieel gebied. ff Een nieuwe halogeenlampje erin prikken voor een paar euro is definitief voorbij. En als de hele koplampunit vervangen zou moeten worden (b.v. bij schade), dan praat je over een veelvoud aan kosten t.o.v. de huidige lichtunits. Nog afgezien van de te betalen expertise van de 'verplichte' specialisten...

 

En dat gaan we steeds meer zien; bij dit soort producten. Helaas.

Dus al met al; IS het nou echt een verbetering, overall gezien? 🤑

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kijk, als het Skoda nieuwswichtje, uit naam van ŠKODA (Pon?) echt nieuws zou brengen in de trant van:

 

Op uw nieuwe ŠKODA is nu Matrix LED verlichting verkrijgbaar, met alle technische en concrete voordelen tijdens het rijden, blabla, enzovoorts.

En wij, van ŠKODA, zijn natuurlijk erg begaan met de wereld om ons heen en denken in het belang van onze klanten, die wij uiteraard centraal stellen. Daarom, mocht er ooit iets kapot gaan van deze fantastische Matrix LED verlichting, dan zorgen wij er voor dat ieder kleiner individueel onderdeel apart te vervangen is. Zonder schrikbarend hoge kosten en door de eigenaar van de auto zelf uit te voeren. De diagnose die aanduidt welk specifiek onderdeel defect is, kunt u ter plekke zelf uitvoeren. Vervolgens kunt u online het betreffende onderdeel bestellen en dit op de gewenste locatie laten afleveren. Met standaard gereedschap is dit door de consument zelf te vervangen. Naderhand krijgt u een link om bij uw garage nog even de afstelling te laten controleren, of dit bij het selfservice punt, in de diagnose cabine zelf te doen.

De defecte onderdelen zullen door ons teruggenomen worden en worden gerepareerd/gerefurbished, zodat er geen onnodige high-tech componenten op de vuilstort terecht komen. M.a.w. ook na aankoop van uw mooie ŠKODA blijven we simply clever.

 

Zoiets dus...

Dat, zou pas echt nieuws zijn!

aangepast door Captain Hook
  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Lekker dan... zitten ook op mijn Karoq... maar met mijn (auto)karma zal dat dan idd ook binnenkort wel weer naar z'n grootje gaan dan ...

Irriteer mij nu al kapot aan het vocht in de lampen wat een "producteigenschap" is en gewoon in het instructieboekje staat dat dat normaal is :gefrustreerd2:

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe