Ga naar inhoud

Hoe snel ontdooit een bevroren ŠKODA KAMIQ (-20 °C)?


Ons Skoda Nieuwsmeisje
 Delen

Aanbevolen berichten

rssImage-32d1cc30eeca27e943db950ca5c2d923.jpeg

Een waarschuwing vooraf: dit is géén ‘lifehack’ voor mensen die te lui zijn om zelf de ruiten van hun auto schoon te krabben. Ja, we laten zien dat een ŠKODA met draaiende motor zichzelf kan ontdooien, maar dat móéten we nu eenmaal testen. Het is een van de vele keuringseisen waaraan nieuwe auto’s dienen te voldoen: ijsvrije ruiten binnen 40 minuten. Wij denken dat het sneller kan. 

In Nederland heb je meestal genoeg aan een paar warme handschoenen en de ijskrabber die in de tankklep van veel ŠKODA’s zit om de ruiten ijsvrij te maken. Rijden met bevroren ruiten is gevaarlijk en je riskeert een hoge boete. Over bekeuringen gesproken: het is in ons land niet verboden om de motor langdurig stationair te laten draaien tijdens het ruiten krabben. Maar het is wel slecht voor het milieu en het wordt afgeraden.

Voorruit en zijruiten ontdooid in 32 minuten

De test is uitgevoerd in onze klimaatkamer. De ŠKODA KAMIQ wordt naar binnen gereden, afgekoeld tot -20 graden Celsius en dan besproeid met water. Zo ontstaat op alle ruiten een harde ijslaag. Met een draaiende motor die eerst moet opwarmen, en zowel de temperatuur als de ventilatie op ‘hoog’, duurt het 32 minuten om de voorruit én de zijruiten ijsvrij te maken. Dat is 8 minuten sneller dan de voorgeschreven ontdooitijd van 40 minuten.

De oplettende kijker ziet dat we de verwarming van de KAMIQ handmatig op ‘hoog’ zetten. Zowel de temperatuur als de aanjager. Dat werkt altijd. Een andere manier is de MAX-ontdooistand in te schakelen. Dan bepaalt de klimaatregeling zelf de temperatuur en de hoeveelheid lucht die naar de voorruit wordt geblazen.

ŠKODA ENYAQ iV voorverwarmen met je telefoon

In koude landen is het gebruikelijk om je ŠKODA te bestellen met een standkachel. Die verwarmt voor vertrek het interieur voor. Door de motor ook alvast op te warmen, verbruikt-ie minder brandstof zodra je gaat rijden. In ons milde klimaat kom je met voorruitverwarming een heel eind.

Een groot voordeel van volledig elektrische auto’s is dat fijne gevoel in een auto te stappen die in de winter lekker warm, of in de zomer aangenaam koel is. Met je de nieuwe MyŠKODA App kun je de elektrische ŠKODA ENYAQ iV voor vertrek opwarmen of afkoelen. Op die manier hoef je in de winter eigenlijk nooit meer te krabben. Is voorverwarmen een keer geen optie, dan kun je terugvallen op de ijskrabber die bij de ENYAQ iV in de achterklep zit.

Lees ook: Heet, heter, heetst: ENYAQ iV getest in 42 graden Celsius

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees hier het volledige artikel

Link naar reactie
Delen op andere sites

10 uren geleden, Ons Skoda Nieuwsmeisje zei:

Het is een van de vele keuringseisen waaraan nieuwe auto’s dienen te voldoen: ijsvrije ruiten binnen 40 minuten. Wij denken dat het sneller kan. 

Wow, ben ik even blij dat wij niet bij -20 leven.... 40 minuten, en dan zijn ze trots dat het in 32 minuten kan.

Ik zag pas een filmpje van een Tesla welke het in 4-5 minuten klaar was voor vertrek, in een omgeving van -34, binnen van -24 naar +20 binnen (even los van de ruiten, want hij staat onder een afdak..)

Stiekem hoop ik dat de Enyaq dat ook kan, maar dan van 0-10 naar 20 in 2 minuten of zo 😉 

Gevonden:

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe