Ga naar inhoud

Skoda Kodiaq versus SEAT Ateca versus Volkswagen Tiguan


EdK
 Delen

Aanbevolen berichten

Leasevergelijk: SEAT Ateca versus Skoda Kodiaq versus Volkswagen Tiguan

De Volkswagen-groep heeft recent een nieuwe serie SUV’s gepresenteerd. Voor Volkswagen zelf een nieuwe generatie Tiguan en voor SEAT en Skoda voor het eerst een SUV. Ze delen hun technische basis, maar zijn het daarmee ook concurrenten voor elkaar? Een vergelijk!

Het jaar 2016 bracht ons een nieuwe generatie Volkswagen Tiguan. Op de technische basis daarvan kregen SEAT en Skoda voor het eerst een SUV in het aanbod, namelijk respectievelijk de Ateca en Kodiaq. Ondanks dezelfde technische basis hebben alle drie de auto’s een andere insteek. In dit vergelijk zetten we ze eens tegenover elkaar.

Uitrusting

De standaarduitrusting komt in de basis overeen, maar verschillen zijn er ook genoeg. Zo zijn alle drie voorzien van airconditioning, maar alleen de Volkswagen heeft standaard Automatic Climate Control. De SEAT is de enige zonder standaard cruise control. Traction control is bij alle drie standaard aanwezig, ze hebben alle drie standaard lichtmetalen velgen en het volledige trio begint met stoffen bekleding. De stoelen van de Skoda bieden altijd een lendesteun, iets dat de andere instapmodellen niet hebben. De Volkswagen is de enige die niet standaard van armsteunen voorin is voorzien. Dakdragers zijn alleen bij de Ateca standaard. Alle drie de SUV’s zijn voorzien van elektrisch bediende spiegels en behalve bij de SEAT zijn deze standaard ook verwarmbaar. De Tiguan heeft standaard warmtewerend glas en samen met de Skoda is de auto ook standaard voorzien van een regensensor.

Praktisch

De SEAT Ateca en Volkswagen Tiguan zijn altijd vijfzitters, waar de Skoda ook optioneel een derde zitrij biedt. Daarmee kunnen er in de Skoda maximaal zeven personen plaatsnemen. Voor de Tiguan zit overigens wel een zevenzitsversie in de pijplijn, die komt in de tweede helft van dit jaar op de markt. Met een bagageruimte van 560 tot 2.065 liter is de Skoda het ruimst, gevolgd door de kleinste van het stel: de Ateca met een bagageruimte van 510 tot 1.604 liter. Hekkensluiter is de Tiguan, met een inhoud van 470 tot 1.510 liter. Opvallend, aangezien de Tiguan qua buitenmaten het ‘tussenmodel’ van dit trio is.

Wat de buitenmaten betreft: de Skoda is met 4,70 meter het langst. Daarna volgt de Volkswagen met 4,49 meter en tot slot is de Ateca 4,36 meter lang. De Ateca is precies 1,6 meter hoog, de Tiguan 1,63 meter en de Kodiaq 1,68 meter. De breedte van de auto’s varieert van ca. 1,80 voor de Ateca tot ca. 1,90 voor de Kodiaq.

Motoren

De instapmotoren van de Skoda en Volkswagen zijn gelijk. Beide starten met de 125 pk sterke 1.4 TSI benzinemotor. De SEAT begint met de 1.0 TSI met 116 pk. Prestaties en verbruik zijn voor de Skoda en Volkswagen eveneens exact gelijk. Beide verbruiken officieel 6,0 liter per 100 kilometer. De sprint naar de 100 km/h gaat in precies 10 seconden en de topsnelheid ligt op 190 km/h. Mooi afgeronde cijfers allemaal. De instapper van SEAT gaat in 11 seconden naar de 100 km/h en dan door tot 183 km/h. Het officiële verbruik is voor die auto 5,2 liter per 100 kilometer.

Op diesel begint het met de 116 pk sterke 1.6 TDI in de Ateca. Bij de Volkswagen is de instapdiesel een 2.0 TDI, maar die biedt eveneens 116 pk en vergelijkbare prestaties. Ook heeft die motor hetzelfde verbruik. In de Skoda start het dieselaanbod eveneens met de 2.0 TDI, maar nu levert de motor 150 pk.

De sterkste benzinemotor van de SEAT is de 1.4 TSI Eco met 150 pk. De Skoda gaat daar overheen met de 2.0 TSI Greentech die 180 pk levert. De Tiguan wint de krachtstrijd met de 220 pk sterke variant van de 2.0 TSI. Bij de dieselmotoren gaan de Ateca en Kodiaq gelijk op. Beide hebben als sterkste dieselmotor de 190 pk sterke 2.0 TDI. Volkswagen biedt ook hier het krachtigste blok: de 2.0 TDI met 239 pk.

De transmissie bestaat bij alle drie de instapmodellen uit een handgeschakelde zesbak. Bij alle drie is dat de enige leverbare transmissie voor het instapmodel. Hoger in de prijslijst is bij alle drie een optionele zeventrapsautomaat te vinden. Alleen de Skoda en Volkswagen bieden ook een zestrapsautomaat. Alle drie de auto’s hebben standaard voorwielaandrijving, maar uitvoeringen met vierwielaandrijving staan bij alle drie in de prijslijst.

Prijzen

De SEAT Ateca is van dit trio de voordeligste, met verkooprijzen vanaf 27.300 euro. De Skoda Kodiaq mag dan het grootst van de drie zijn, met zijn vanafprijs van 28.990 euro zit hij in het midden. De Volkswagen Tiguan is met een vanafprijs van 30.852 euro het prijzigst.

Bij de leaseprijzen zien we dezelfde rangorde. De SEAT is duidelijk het voordeligst met een maandelijkse vanafprijs van 352 euro. De Skoda en Volkswagen ontlopen elkaar echter niet veel, met maandelijkse vanafprijzen van respectievelijk 406 en 407 euro. Via SEAT Private Lease is de Ateca er vanaf 449 euro per maand. De andere twee merken bieden ook zelf private lease aan, maar niet voor deze modellen. De leaseprijzen vergelijken op basis van je eigen wensen? Neem een kijkje in de leasevergelijker en stel de SEAT Ateca, Skoda Kodiaq en Volkswagen Tiguan eenvoudig samen.

Conclusie

Qua standaarduitrusting biedt de SEAT het minste van dit trio, maar de auto is ook de goedkoopste. De Skoda biedt het meeste auto voor je geld, ook in letterlijke zin. Het is de grootste van het trio, maar zit qua prijs in het midden. Voor het aantal zitplaatsen en bagageruimte moet je dus bij Skoda zijn. Als het op bagageruimte aankomt, moet de Tiguan het ondanks zijn grotere formaat afleggen tegen de Ateca. Daarmee is de Ateca de voordeligste optie voor wie vijf zitplaatsen met genoeg ruimte voor bagage zoekt. Daar zet de Tiguan een rijkere uitrusting tegenover. Ook biedt de Tiguan de krachtigste motoren van dit trio.

 

Bron: Auto vandaag

aangepast door EdK
  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe voor mij dan maar de Skoda aub! Ik schrap de 4x4 en ik wil geen Ambition businessline maar een Style businessline. En dan met de basis motor of met de 150pk ACT motor. 

Zo, het is maar dat jullie het alvast weten. Nu mijn werkgever nog even een duwtje geven.... :vrezen: 

Link naar reactie
Delen op andere sites

24 minuten geleden, Wasmachineman said:

Nu mijn werkgever nog even een duwtje geven.... :vrezen:

Het ravijn in ???
Denk dat je beter kunt slijmen tot je oksel bij hem.....8-)

Link naar reactie
Delen op andere sites

6 uur ago , Wasmachineman said:

Als mijn werkgever geen interesse heeft in Skoda, dan is mijn werkgever niet capabel om een business te runnen en wat heb ik dan daar nog te zoeken? 

Kijk, nu heb ik een Shortlease auto en die kost meer dan een Kodiaq in de configuratie die ik wil. 

Haha dat is nog eens een kort door de bocht doelredenering!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe