Ga naar inhoud

Je nieuwe aankoop


EdK
 Delen

Aanbevolen berichten

5 uren geleden, Skoody Boo zei:

Alles wordt hier gevolgd, en als het niet bevalt mag ik 's avonds m'n eten op de gang op eten, en uiteraard geen toetje..

Niet meer dan terecht..................😎

Link naar reactie
Delen op andere sites

3 uren geleden, MarcoO2 zei:

Eens. Ik snap die R5 wel. Krijg het er thuis alleen niet door 😄 Nee gekheid, als ik nu een paar duizend euro stuk zou slaan op apparatuur, zou ik heel andere keuzes maken. 

Ik ben toch wel benieuwd. Ik heb jou in de loop van de afgelopen jaren behoorlijk door je apparatuur zien gaan. Iedere keer nadat je iets nieuws had, kriebelde het weer en verscheen er weer iets nieuwers. Gaat het je nou vooral om de hoogst haalbare technische perfectie qua apparatuur, of gaat het je om het plaatje wat je ermee kunt maken? Is het gereedschap het doel, of het ermee gemaakte product?

Vooropgesteld denk ik dat een zwartwit-benadering van alles strikt opdelen in enerzijds middelen en anderzijds doelen niet volledig beantwoord aan wat een mens is.  

Maar als ik dan toch een "product" moet definiëren dan gaat het denk ik om het vangen van alledaagse mooie momenten van mijn kinderen, even juist daar de tijd op de handrem te zetten, zodat ik er even goed bij kan stilstaan hoe mooi het is. Dat is de essentie. Beeldkwaliteit en emotionele impact gaan hand en hand. Goede beeldkwaliteit brengt dichterbij, dus ik denk dat dat een beetje betekenis geeft aan die perceptuele megapixels blah blah blah. Een jaartje terug door de foto's kijken, dat doe ik graag. Maar ook het idee dat je over 20 of 40 jaar of misschien zelfs als ik er niet meer ben ook nog eens terug kan kijken vind ik buitengewoon waardevol.  

Op een niveautje lager is het de sport van het vangen van die momenten. Hoe ik dat doe valt het best in een blend van de categorieën events fotografie en portretfotografie, en ja, dat stelt wel de hoogste eisen aan autofocus, wat het duur maakt. 

Het is ook wel iets met spulletjes natuurlijk en "de mijne heeft de dikste spoiler".  Ik heb een poging gedaan om het een beetje normaal te houden door bij mijn M50 twee aps-c Sigma f/1.8 zooms te kopen, en het daar bij te laten. Echter, dat systeem bleek een doodlopend verhaal, omdat het flaggeschip van de M-lijn geen interne viewfinder heeft. Je kunt wel een viewfinder op de hotshoe zetten, maar dan heb je geen flitser, en dat heb ik bij de meeste of in ieder geval bij de belangrijkste foto's gewoon wel nodig. Daar baalde ik een beetje van, en vanuit die frustratie heb ik toen de R gekocht, vooral voor situaties met weinig licht. Ik denk dat dat het begin van de ontsporing was. Ik wist dat een standaard zoom duur zou zijn, en dacht dat ik de M50 wel voor het zoomwerk zou blijven gebruiken ,maar dat leidde vooral tot heel veel gewissel van primes met mijn R omdat de beeldkwaliteit van die R zo verbluffend goed was, en dus kwam er toch een standaard zoom. Ik wist dat de autofocus niet helemaal top zou zijn, dus nou kwam er toch de R5. 

Misschien was het rationeler geweest om een M6mkII te gebruiken voor het werk zonder flitser, en de M50 aan te houden voor wanneer dat wel het geval was. Dat had natuurlijk debiel veel geld gescheeld. Tegelijkertijd is dat natuurlijk toch een beetje irritant, want de camera met de beste ISO-prestatie en vooral autofocus bij weinig licht kan je dan juist niet gebruiken wanneer je die het hardste nodig hebt: in de situaties dat je ook flitst. Vervelende streek ook van Canon natuurlijk om precies niet de body uit te brengen in zo'n systeem die je echt wil, om zo je richting full frame te pushen. En ook slim natuurlijk, want ik moet ze nageven dat die strategie in mijn geval heel goed heeft gewerkt. En ik denk ook dat dat goed is geweest. Ik vind het prachtig als je elke wimperhaar kunt tellen. En het fotograferen wordt ook gewoon heel veel gemakkelijker.  Vaak wordt er naar gekeken als cameras voor professionals, maar juist voor een amateur is het gemak van de gigantische speling die je hebt t.a.v. je belichting enorm bevrijdend. De R doet op ISO 1250 wat de M50 op ISO 200 doet. Met de R5 komt daar nog een dikke stop bij. Dat is dus 4 stops meer speelruimte bij weinig licht. En aan de andere kant heb je 1/8000 in plaats van 1/4000 sluitertijd. Tel daar nog bij op dat aps-c een groter diafragma nodig heeft om dezelfde beperking in scherptediepte te realiseren, en dan is er bij veel licht ook nog zo'n 2,5 stops aan speelruimte extra en dat is dan nog zonder de filters die ik in de adapter kan stoppen die werkt voor bijna al mijn lenzen. Zo'n "professionele" camera is gewoon heel veel gemakkelijker. Je moet echt je best doen om je belichting te verkloten.  Een of twee stopjes te weinig is ook nooit een probleem. Alleen overbelichting, dat is het enige waar je voor uit moet kijken. 

Met de R was vooral de AF babysitten nog wel hard werken. Best frustrerend ook vaak. Dat is nu ook voorbij.  Met de "joystick" kan ik naar het volgende oog en/of volgende gezicht klikken. Het ding volgt ogen en gezichten ook. Heb je drie personen in beeld, wil je van de meest rechtse persoon het linker oog in focus, dan klik je daar heen. Kijkt die persoon 10 seconden achterom, dan houdtie het hoofd vast, en zelfs als het buiten beeld komt dan pakt hij dat weer op, en als het gezicht dan weer terugdraait dan paktie gewoon weer het linker oog van die persoon, ook als die nu links in beeld staat. Het is echt perfect. Kind kan de was doen. Beweging is ook geen probleem. Kind op kinderfietsje fiets recht op mij af. Een burst van 20 fps, bij 105mm&f/2.0, alle foto's perfect de iris in focus. Als je met deze camera een moment mist heb je echt helemaal aan jezelf te danken. 

Stel dat je 10 pogingen nodig hebt om een goed moment te pakken, en 5 momenten om perfecte focus te bereiken dan heb je 50 foto's nodig om 1 goede te krijgen. Met deze camera heb je dan maar 10 foto's nodig. En dat is wel fijn, want fijne momenten om foto's te maken zijn vaak ook fijne momenten om het juist even niet te doen. 🙂  En het moment pakken is ook makkelijker omdat ik op minder dingen hoef te letten. Ik hoef geen AF te babysitten.  Belichting hoef ik meestal niks aan te doen, soms een minimum sluitertijd, auto ISO en eventueel met een filter, en ik zit altijd goed.  

Vooraf is het alleen even kijken naar en nadenken over licht, de goeie lens, eventueel zonnekap, eventueel filter bij veel licht en/of reflecties, checken of een dubbele mechanische sluiter nodig kan zijn. Bij flitsen moet ik dan nog even kijken waar ik de ISO vastzet, en een eerste gok doen voor de flitsbelichtingscompensatie. 

In actie is het dan eigenlijk alleen maar gedrag voorspellen en daarop anticiperen, goeie brandpuntsafstand (nou ja, alleen bij een zoom dan, en ik gebruik vaker primes), goeie afstand, goeie hoek, heel soms sluitertijd voor de mate van beweging als een minimum sluitertijd te star is,  diafragma kiezen voor de scherptediepte, eventueel een tikkie (flits-)belichtingscompensatie, en op het goede moment afdrukken. 

Zalig. Relaxed. Misschien wel gewoon lui eigenlijk. 🙂  Echt iets voor een amateur: dat het niet als werken voelt. 

 

Andere fotografie dan bovenstaande doe ik ook wel eens, maar dat is eigenlijk bijzaak. Ik heb er ook niet zoveel tijd voor eigenlijk. Ook daarbij is het weliswaar leuker als je goede spullen hebt, maar alleen daarvoor hoef ik geen full frame camera, en eigenlijk ook niet per sé een camera met een heel goed AF-systeem.  Ik heb afgelopen schaatsperiodetje dit op aps-c gemaakt en de R thuis gelaten. Voor mijn doen behoorlijk minimalistisch: Alles met 1 cameraatje met 1 lensje samen nog geen 650 gram.  (behalve de laatste, die is van een weekje later met de 50-100mm f/1.8).  Hier ook maar op zo'n slechts 3 van de 32Mp, maar dan heb je een idee: 

50973564963_516724a133_k.jpg

 

50974260256_57291b0983_k.jpg

 

50973563763_f4b7278a34_k.jpg

 

50974360847_427c42f98c_k.jpg

 

50974359647_e3c420766c_k.jpg

 

50974359217_0a149e4fbd_k.jpg

 

50974256411_ee52749567_k.jpg

 

 

50974358392_2abe303ef1_k.jpg

 

 

50979438971_5bb4779226_k.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

Gaaf @MarcoO2.

Ik ben al meer dan een jaar met tussenpozen aan het oriënteren naar een 4k-tv. Echter de oude wil maar niet kapot gaan. Heeft enkel kuren, maar blijft het doen. Inmiddels bijna 15 jaar oud en belachelijk veel uren gemaakt.

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Haha als het moet is alles te stoppen 😄 

Maar ik herken wat je zegt, ik zat ook al jaren te kijken naar iets nieuws, maar de 32" Philips van 9 jaar oud wilde maar niet stuk. En een grotere TV paste niet in de in TV-kast. Nu gaat gelijk ook de kast eruit en komt er een hele muur vrij 😉

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Muur hoefde niet eerst geverfd of behangen te worden, omdat je precies kon zien waar kast had gestaan???
Meestal kom je dan van het een in het ander doen.....

  • Haha 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

Ik was eigenlijk al een poosje aan het zoeken naar een zonnebril met polariserend glas, en het onderste deel lichter getint.

Dat onderste deel minder getint vind ik heel prettig in de auto, omdat ik in zo'n zwart interieur zaken dan even makkelijker kan vinden met de zonnebril op. Dus dit weekend zo'n apparaat wezen kopen, hoewel de verkoopster eerst beweerde dat de combinatie van gradient en polariserend niet bestond:

IMG_20210606_210159.thumb.jpg.bcf57f0a3c6f0208fff6f868ba290dcb.jpg

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Mooie Ray-Ban. Al jaren mijn favoriete merk. 

Heb ook een keer een Serengeti gepast, dat was helemaal super - afgezien van de prijs. En aangezien de zonnebril bij mij onder het werk vooral ind e auto slingert, vond ik 400 euro net wat te gortig 😄

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ook wel eens Carrera gehad, en die was gewoon vergelijkbaar, alleen bijna de helft goedkoper. Deze Rayban heeft geloof ik officieel een prijs van ruim 220 euro, en in de outlet (Rosada, bij Roosendaal) ging er een leuke korting af, waardoor ie uitkwam op pakweg 185 euro.

Toen ik nog een bril droeg, had ik inderdaad ook zo'n voorschuifding, maar wel polariserend. Voordeel van een losse zonnebril is wel dat je veel meer keuze hebt in kleur van het glas, en wel of niet verlopend. Bij een voorzetbril die je op je gewone bril klikt, kun je nog kiezen tussen wel of niet polariserend, en misschien 2 kleuren (bijv. bruin of grijs/zwart glas), maar dan heb je het wel zo'n beetje gehad.

aangepast door Cordoba
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Door slijtage(bij het erop en eraf doen) van de kapjes over de wielbouten, was ik toch wat van die kapjes kwijt. Een poosje terug al eens gekeken, maar netjes in de kleur van de velg is niet mogelijk, dan wordt het een net-niet-kleur, zwart vind ik niets, dus dan maar iets wat lekker afsteekt. Bij een automaterialenshop liet een medewerker op het scherm zien welke kleuren leverbaar waren, en daar zat ook felgroen bij (kleur die ongeveer met het andere groen op mijn auto matched), maar dat was niet leverbaar voor maat 17. Een andere optie was iets donkerder groen, die waren wel in de juiste maat leverbaar, dus vorige week besteld, nu opgehaald.

IMG_20210723_173424.jpg

IMG_20210723_173522.jpg

  • Confused 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe