Ga naar inhoud

Zonnepanelen


PC-fre@k
 Delen

Aanbevolen berichten

Om verwarring te voorkomen in het energietopic dacht ik een topic te maken specifiek over zonnecollectoren en boiler t.b.v. het verwarmen van water maar OOK om elektriciteit op te wekken. Daarmee kan je dan (info uit andere topic), zowel gas besparen voor douchen, afwassen als elektriciteit voor de wasmachine, vaatwasser. En uiteraard is de energierekening een stuk lager.

Voor de zonneboiler vond iets als http://www.awb.nl/het-hybride-wonen/helioset150-1/

Ziet er als een gewoon zonnepaneel uit (zonder zichtbare buizen), paneel is 203x123 cm en kan ook op zijn lange zijde geplaatst worden.

En hier zie ik allerlei systemen om energie op te wekken: http://www.zonnepanelen.nl/index.php

Mijn dak is zo ongeveer 28 m2, maar daar staat wel een dakkapel op van zo ongeveer 8 m2. Mijn dak staat op zuid-west (239 graden ongeveer) en heeft een hoek van 33-34 graden?

Iemand met ervaring die wat tips kan delen? Bepaalde merken van boiler, zonnecollector, opbrengst? positionering, kosten, etc? Wat ik absoluut niet moet doen... Zijn er energieleveranciers die meer geld geven voor terug geleverde kWh's dan anderen?

Zo zie ik dat het AWB systeem de EPC verminderd met 0,14 leuke extra.

Mijn doel zou zijn, 1 zonnecollector tbv warm water, en hoewel ik het nu nog niet gebruik wil ik daar mogelijk een zonneboiler van 300 liter bij zetten. Alle oppervlakte die over is, wil ik vullen met zonnepanelen tbv elektriciteit. Het mooiste zou zijn als die systemen ook uit te lezen zijn met de computer (grafieken e.d.), ipad zou ook leuk zijn maar geen must.

En niet te vergeten, de kosten!

Link naar reactie
Delen op andere sites

http://www.boschcvke...arsystemen.html

en prijzen ? Wel kijk eens bij www.warmteservice.nl

Oud collega heeft toen een bosch systeem bij hem thuis gemonteerd ( zelf) en was er na 2 zomers zeer over te spreken.

En vertelde ook dat als je slim van je warmwater gebruik maakt dan kun je zomers douchen en warm water gebruiken wat alleen maar is verwarmd door de zon

CH heeft het er volgens mij ook al eens over gehad. had alleen langdurig douchende personen wardoor het niet altijd opging :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

we hebben hier een verkoper van CV middelen in ons midden volgens mij

Dus die kan je waarschijnlijk wel vertellen wat je excact nodig hebt zodra je weet wat je wil hebben

Maar ook een warmteservice kan adviezen geven wat je nodig hebt.

En als zij een advies hebben doen uitgaan kun je dmv google nog een boel checken of je het juiste hebt wat je wil

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben nu aan het oriënteren om te kijken hoe ik dat ga doen met de financiën (denk ook aan subsidie). Dus globaal de prijs van de 2 systemen, met of zonder montage zou voor nu sowieso handig zijn. Tegen de tijd dat ik echt wat kan gaan plaatsen komen de keuzes pas.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Let ook op dat soms de importeurs actie's hebben met deze systemen

Om voor collega te spreken die kocht ketel met zonnecollector en buffervat en kreeg rijkssubsidie maar ook nog eens een fikse korting van de importeur ( bosch in dit geval ) en dan nog de massel dat hij het voor inkoopsprijs had.

Dus was voor geheel een 600 eurie kwijt, maw hij lachte zich een deuk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het probleem, met een leverancier als warmteservice, die adviseren alleen over de zaken die ze zelf verkopen. Dat geldt uiteraard voor iedere verkooptoko.

Bovendien (en dat heb ik gemerkt met zowel een grote landelijke organisatie alsmede individuele bedrijfjes) het is een zeer conservatieve, behoudende markt. Al die 'nieuwe' dingen vindt men maar niks.

Juist met een individuele installateur heb ik goede ervaringen. Die wil ook leren. En als je dan zelf elektronika + IT kennis hebt en die andere persoon kennis van CV en warmwater installaties, kom je tot een goed advies en een zorgvuldig uitgevoerde installatie. Want vooral de afstemming van een zonnecollector met bijbehorend opslagvat en de daaraan gekoppelde regelventielen die afgestemd moeten worden op een daarvoor geschikt cv-combi installatie vereist de nodige kennis en uitzoekwerk.

Vaak wordt het door landelijke jongens (a la breeman of feenstra) gewoon neergezet, aangesloten en klaar. Want de consument weet toch niet hoe hij e.e.a. moet controleren...

Wat dat betreft zijn PV panelen eigenlijk een stuk 'simpeler'.

aangepast door Captain Hook
Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor mijn gevoel heb je dan wel een stevige kennis van elektronika en IT nodig. Mijn kennis schiet tekort in ieder geval, en dan ben je dus alsnog aangewezen op adviseurs/ verkopers waarvan ik maar moet hopen dat ze mijn belang dienen... ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb er geen ervaring mee want we hebben het dak vol liggen met PV. Dat alleen al omdat de collector / boiler een stuk complexer storings - en onderhoudsgevoeliger is.

PV levert ook nog iets op bij bewolkte hemel terwijl de colletor toch wel duidelijk beter weer moet hebben om "iets" te leveren.

De collector werkt ook "anticyclisch": in de zomer heb je minder warm water nodig omdat de verwarming dan meestal niet nodig is en je niet zo extreem veel (meer) warm water verbruikt om het op te maken. In de winter, als je die extra warmte goed kunt gebruiken, schijnt de zon minder / korter.

Met PV kun je die extra energie van de extra zonuren weer redelijk gebruiken voor de koeling (koelkast en vrieskist). Het surplus kun je dan ook weer leveren aan het net terwijl je de extra warmte niet of nauwelijks kwijt kunt.

Daarnaast kost een collector ook redelijk wat stroom vanwege de warmtewisselaar. Analoog aan de CV-pomp in de zomer, maar de collector "zet je niet uit" in tegenstelling tot de CV.

Het voordeel van de collector is wel, dat je de energie redelijk kunt opslaan en dar lukt bij de PV-variant minder (anders dan de stuwmeren zoals in Vianden en Vorarlberg)...

Link naar reactie
Delen op andere sites

In de zomer gebruik je ook behoorlijk wat warm water hoor...

Wat dacht je van afwassen of douchen?

Hoezo kost een collector redelijk wat stroom? Er zit een miniscuul pompje bij m'n zonnecollertor paneel om het water rond te pompen. Bovendien is 'ie zelf 'leeglopend'. Gewoon de zwaartekracht en zorgen dat het vulpunt op het juist niveau zit t.o.v. het voorraadvat. Daarnaast heeft de cv combi een regelventiel dat het warme water vanuit het voorraadvat mengt bij een warmwatervraag, met het koudere water uit het waterleidingnet. Allemaal heel basic technologie, moet alleen juist ingeregeld worden. En verbruikt in rust nauwelijks stroom.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik gok 8000-8500 euro voor PV panelen 4000 Watt (als ik dat haal in oppervlakte) incl. montage, 15% daarvan (ex. montage) kan ik terugkrijgen via subsidie.

En 2000-4000 voor een zonneboiler met paneel(en) en montage.

Daarbij weet ik niet of het slim is de ketel ook aan de boiler te hangen voor de verwarming van het huis. Zover ik snel kan zien op die tweakers pagina's is dat niet zo rendabel (liters, ketels, etc). Ook wel fijn is dat die systemen gescheiden zijn, dus als er één uitvalt heb je niet meteen 2 problemen.

Subsidie, nog 3 miljoen beschikbaar.

http://www.agentschapnl.nl/programmas-regelingen/subsidieregeling-zonnepanelen

Subsidiebedrag

Voor een zon-PV installatie met een een minimaal vermogen van 0,601 kWp (kilowattpiek) tot en met 3,5 kWp is het subsidiebedrag 15% van de daadwerkelijk gemaakte aanschafkosten. Het subsidiebedrag voor een zonne-installatie met een vermogen groter dan 3,5 kWp (kilowattpiek) is als volgt berekend: de uitkomst van 15% van de daadwerkelijk gemaakte kosten wordt vermenigvuldigd met 3,5 en gedeeld door het vermogen in kilowattpiek. U kunt in alle gevallen maximaal 650 euro subsidie krijgen.

Ofwel, een systeem van 4000 wp zoals gelinkt, is 6300 euro excl. montage.

0,15 * 6300 = 945

945 * 3,5 = 3308

3308 / 4 = 827

Max is 625, dus optimaal is dat niet, al is het wikken en wegen (die formule is niet voor niks gemaakt natuurlijk).

Ik heb trouwens het idee dat 4000wp best veel is, gaat lang niet op het dak passen in combinatie met een dakkapel en een zonnecollector voor de boiler.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij een zonneboiler kun je warmte opslaan.

Bij zonnecollectoren niet.

Met een zonneboiler ben je dus "onafhankelijker"

En s' zomers sta je in ieder geval gratis onder de douche.

en dan nog de vaatwasser min of meer gratis verbruik.

Jij had het over 300 ltr, zou ik niet doen, ook de combinatie met cv systeem niet.

Voor 2 personen is een opslagvat van 100 ltr toereikend, is mijn ervaring.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jij hebt de zaken goed voor elkaar Erik, en je hebt gelijk! Zeker tien jaar geleden was dat volgens mij geen gemeengoed.

Indien de zon een beetje schijnt, zie ik dat na ruim anderhalf uur dit vat al gevuld is met heet water van ruim 80 graden (!).

Da's een beter resultaat dan ik gevoelsmatig had geschat!

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

@Skoody: Hoezo dat?

Mensen willen toch niet luisteren naar verstand en rede... -_-

10 jaar geleden werd er lacherig gedaan over de PV panelen en de zonneboiler. En nu is het ineens hip & cool.

HET grote probleem is, is dat techniek en technologie niet 'cool' zijn, dat is iets voor nerds, wordt er al heel snel geroepen. En daarom is het zo jammer dat zaken die al lang toepasbaar zijn, nuttig zijn, besparend werken, etc. nauwelijks van de grond komen...

aangepast door Captain Hook
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik speel de nerd rol gewoon mee hoor, maar dan in de freak vorm :)

Zijn de prijzen die ik noem een beetje markt conform Erik? (dat jij weet dan hè)

Ik vermoed dat ik rekening moet houden met 10.000 euro voor alles bij elkaar (incl. montage) in een iets kleinere PV versie (ik denk dat ik maar 9 panelen kwijt kan van 160x80). De zonnecollector kan ik dan mogelijk op de dakkapel plaatsen, wat schuin erop zodat hij zo goed mogelijk op het zuiden staat (en zonder dat je ergens uit steekt natuurlijk). En 100 liter, 200, 300? Ik denk niet alleen aan nu, maar ook aan de toekomst (gezien het feit dat ze lang kunnen leven) en uiteraard de CV bekijken. Die is 12 jaar oud zo ongeveer, gok dat die niet modulair is of hoe dat ook weer heet. een Vaillaint is het. Afhankelijk van zijn rendement zou ik die vroegtijdig kunnen vervangen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor de optimale oriëntatie van de panelen t.o.v. de zon is allerlei info online te vinden.

De PV panelen met Gridfit inverters heb ik destijds zelf geïnstalleerd en aangesloten. Was prima te doen (op het platte garagedak).

De benodigde ballast in de PV montagebakken heb ik nog eens met 20% verhoogd om zeker te zijn dat bij de zwaarste storm die dingen niet aan het schuiven gaan. En voor de plaatsing van de consolebakken heb ik die plek op het garagedak nog eens bekleed met extra stuk bitumen, om doordrukken te voorkomen in de loop der jaren. Converters zodanig monteren dat ze niet in de zon hangen en ook zomers voldoende koeling krijgen. Want ze kunnen behoorlijk warm worden en hoe warmer ze worden, deste meer loopt het conversierendement terug.

De zonnecollector/boiler heb ik destijds door Breeman laten doen. Is op het schuine dak (is ca. 6-7m hoog boven de grond) en vereist het nodige fittingwerk aan de cv-combi installatie + waterdichte dakdoorvoeren. Dat zag ik zelf niet zitten.

Wel altijd opletten als van de loodgieter rouwdouwers aan de slag gaan op je zolder dat ze netjes werken, isolatiemateriaal netjes afwerken en niet als een doldrieste een gak door je dak zagen.

De PV panelen werden destijds door 100% subsidie gedekt. M.a.w. behalve wat elektrainstallatie materialen, kostte me dat niks. :D Het totale bedrag voor 4 x 110W panelen met alles d'r bij bedroeg ca. 2200 euro.

De hele zonneboiler/collector installatie, inclusief montage kostte 2800 gulden.

Ik zou nu kiezen voor een 200l vat opslag (als je daarvoor de ruimte hebt). Het liefst plaats je cv-combi en zonneboiler zo dicht mogelijk naast elkaar.

Huidige PV prijzen zijn zeer variabel (kijk maar naar de tweakers topics). Hangt erg sterk van het gebruikte type af.

BTW: een cv-combi van 12 jaar oud? Is discutabel of het onderhand niet lonend is om die te vervangen. En gelijk uit te voeren als weersafhankelijke regeling met lage-temperatuur cv-verwarming. En kijk/vraag naar huidig onderhoudscontract van cv + centrale ventilatie.

BTW2: als er nu nog een centraal afzuigsysteem is met een wisselstroomventilator, is het verstandig die gelijk te vervangen door een gelijkstroomuitvoering. Dat heb ik 2 jaar geleden ook zelf gedaan. Apparaat staat in principe 24/7 aan en de gelijkstroomuitvoering verbruikt ca. 1/2 van het elektrisch vermogen van de wisselstroomuitvoering. Kostte me ca. 140 euro en een uurtje werk. Gewoon gehaald bij de lokale warmteservice.

Wel de fans van zo'n ventilator ieder jaar (laten) reinigen. Scheelt in het lawaai en de effectiviteit.

BTW3: gelijk controleren of cv leidingen en warmwater leidingen, achter schotten e.d. wel afdoende geïsoleerd zijn. Is kleine moeite en scheelt ook.

aangepast door PC-fre@k
spelfoutje
  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb hier een transfoloze omvormer van SMA ( Sunny Boy) deze worden niet warm geven ook geen geluidhinder met deze bedoel ik dat bij hoge belasting een transfo lichtjes kan zoemen enkel het aantrekken van de relais is hoorbaar en voor maar een paar klikken. Kon hier ook de omvormer in de garage plaatsen maar heb ik bewust niet gedaan omdat in de zomer het behoorlijk warm kan worden dus hij staat in de berging waar de temp minder hoog oploopt.

Als de plaatser met deze materialen werkt is het zeker niet slecht http://www.schletter.de neem zeker geen haken die ze gewoon over de pannelatten schuiven.

En het is belangrijk dat je een goede vakman in huis haalt.

aangepast door Snelle
Link naar reactie
Delen op andere sites

nu is het ineens hip & cool.

HET grote probleem is, is dat techniek en technologie niet 'cool' zijn, dat is iets voor nerds, wordt er al heel snel geroepen. En daarom is het zo jammer dat zaken die al lang toepasbaar zijn, nuttig zijn, besparend werken, etc. nauwelijks van de grond komen...

Het is nu hip en cool, en dus is er behoefte aan advies op maat voor mensen die wel maximaal willen besparen, maar niet nerd zijn, en niet precies weten hoe je dat aanpakt. Klinkt mij in de oren als een ideale situatie.

Maar goed, het is maar een gedachte die bij me op kwam.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is nu hip en cool, en dus is er behoefte aan advies op maat voor mensen die wel maximaal willen besparen, maar niet nerd zijn, en niet precies weten hoe je dat aanpakt. Klinkt mij in de oren als een ideale situatie.

Maar goed, het is maar een gedachte die bij me op kwam.

Is ook een goede gedachte. Maar men wil er niet voor betalen!

Kijk nu naar dit forum (en zo merk ik op vele plekken). Men wil graag 'meegenieten' van je kennis en ervaring. Maar als daar een prijskaartje aan hangt, wordt het ineens akelig stil... :(

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, als men wel interesse heeft maar niet wil betalen houdt het natuurlijk op.

Belangrijk is natuurlijk dat je zelf goed weet te bepalen wat je wel en niet gratis weggeeft. En wat betreft de stilte bij prijskaartjes: de stilte kan soms doorbroken worden met een bepaald fenomeen, het begint met een "m" en het eindigt op "arketing." Als dat niet alleen in dienst staat van de eigen portemonnee maar ook een doel waar je zelf achter staat (stoppen van verspilling), dan is er wordt het woord misschien al minder vies.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.

Disclaimer: Skoda Forum Europe is not an official SKODA site and is not affiliated to SKODA in any way. Visit the Official SKODA Website. Skoda Forum Europe are not directly responsible for information which maybe posted in this forum. All content is viewed and used at your own risk. We do not warrant the accuracy or reliability of any of the information. The views expressed herein are those of the individual contributors and not necessarily those of Skoda Forum Europe or SKODA. All trademarks and copyrights remain property of their respective owners. © Skoda Forum Europe